Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

FTP: Uz pomoć mindfulness prakse smanjite stres i naučite usporiti u ubrzanom svijetu

Tina Tomičić

Tina Tomičić

12.08.2021.

U utorak smo vam predstavili Andreja Boboša, prvog predavača u sklopu rujanskog Festivala tehnologije i poduzetništva, a danas je na redu jedna dama.

Ona je Ivana Burić, mlada splitska psihologinja koja je doktorirala proučavajući utjecaj meditacije na gene, a upravo će o tome održati predavanje u sklopu Festivala. 

Iako se na prvi pogled može činiti kao netipična tema koja nema veze s tehnologijom i poduzetništvom, kad malo dublje zagrebete ispod površine, složit će te se da bez obzira na to koje smo struke, svi živimo život (pre)brzim tempom, pod pritiskom rokova i raznih drugih privatnih i poslovnih obaveza.

Kako bismo izbjegli burnout, nužno je znati i moći usporiti te živjeti u sadašnjosti bez pretjerane brige za budućnost i razmišljanja o prošlosti. Upravo nas tome i uče tehnike mindfulness-a i meditacije. 

Kroz svoja dosadašnja istraživanja došla je do zaključka da mindfulness, meditacija i srodne tehnike smanjuju aktivnost gena koji stvaraju upalne procese i tako nas štite od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Prometna nesreća kao okidač

Predavanje će otvoriti svojom osobnom pričom, odnosno podijeliti s nama činjenicu da je njezinom profesionalnom usmjerenju kumovala prometna nesreća u kojoj je stradala kao pješakinja. Tada je još bila studentica, a prometna nesreća je na nju ostavila posljedice u vidu poremećaja pažnje. 

Primjetila je da joj za pripremu ispita treba više vremena nego ranije, stoga je krenula proučavati nekonvencionalne metode. Osim što joj se s vremenom pažnja vratila na staro, mindfulness joj je pomogao da nauči ugodno živjeti s anksioznošću.  

Meditacija vs mindfulness 

U nešto više od pola sata trajanja predavanja, Ivana će nam objasniti razlike između meditacije i mindfulness-a  te njihovo djelovanje na organizam.

Iako većina nas stresu pridodaje negativnu konotaciju, on ne mora nužno biti loš, dapače, stres je u određenim životnim situacijama koristan, o čemu ćete više saznati ako ne propustite Ivanino predavanje.

Prije nego vas ohrabrimo da Ivanu zatrpate pitanjima, zajedno ćemo isprobati desetominutnu vježbu mindfulness disanja za početnike.

Nabavite ulaznice za festival

Predavanje je namijenjeno svima koji žele razviti otpornost na stres i naučiti uživati u sadašnjosti! Bez obzira na dob, spol i zanimanje, svi možete naučiti korisnu tehniku koju možete implementirati u svoj život. Ulaznice za Festival tehnologije i poduzetništva u prodaji su preko Entrio platforme po cijeni od 350kuna, a za studente cijena je 175 kuna.

Vidimo se 14. i 15. rujna u Ljetnom kinu Bačvice!

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti