Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

FESB Racing ima formulu za uspješno studiranje!

Romana Ban

Romana Ban

17.10.2019.

Nekoliko smo puta zalutali bespućima FESB-a; bilo da nismo znali u kojem smo hodniku, bilo da smo se našli u kafiću ispred faksa ili, pak, u podrumima, na svakom smo koraku naišli na nevjerojatne priče. 😀

Već smo puno puta pisali o DUMP-u, predstavili smo vam FESB Hydro i Flow Design Team, a danas vam donosimo najsvježiji razgovor s još jednom izuzetnom ekipom – FESB Racing!

Ako ste se ikad pitali kakva priča stoji iza “formule” u atriju FESB-a, mi vam donosimo odgovor!

UPS – puno više od studentske udruge!

Još prije desetak godina okupila se ekipa studenata koja je htjela radom na nekom projektu steći praktično iskustvo i tako na najbolji mogući način nadopuniti i primijeniti teoriju koju uče na predavanjima. Saznali su tako da studenti srodnih inozemnih fakulteta stječu praksu pripremajući se, primjerice, za međunarodna studentska natjecanja u izradi i utrci bolida, što im je zvučalo zanimljvo, korisno i zabavno – pa su odlučili i sami pokušati!

Koliko je realizacija njihove ideje bila uspješna, govori činjenica kako danas na FESB-u djeluje već treća generacija zaljubljenika u motorsport; ljudi se mijenjaju, ali ideja ide dalje, a svi zainteresirani postaju članovi Udruge studenata primijenjenog strojarstva (UPS), koja iza sebe ima nekoliko izrađenih bolida, ali i motocikala, te redovito sudjeluje na međunarodnim natjecanjima.

U zadnje je vrijeme ova priča čak prerasla okvire “izvannastavne” aktivnosti: drugi studenti dolaze u UPS na praksu, imali su čak jednog studenta iz Francuske, a ubrzo im dolaze i srednjoškolci!  Članovi Udruge nisu više samo ‘fesbovci’ različitih smjerova, već su im se priključili i studenti s drugih fakulteta, što njihove projekte čini još kvalitetnijima i potpunijima. Među njihovim bivšim članovima već ima doktora znanosti, kojima je upravo ovo volontersko iskustvo bilo važan vjetar u leđa na putu prema znanstvenim dostignućima.

Formula za izradu formule

Sve su mi ovo prepričali Marko Franjić, Domagoj Šanić, Magdalena Omazić, Filip Dugopoljac i Luka Dodig, koji su se u UPS uključili iz sličnih motiva: bili su zainteresirani za stjecanje prakse, projektni rad i timsko druženje, a upravo im se ovaj projekt činio kao nešto konkretno i primjenjivo u stvarnom životu.

Sve počinje dizajnom i projektiranjem, nakon toga slijedi izrada dijelova i montaža u našoj garaži na FESB-u. Što se tiče zahtjevnijih strojnih dijelova, mi napravimo dizajn i tehničku pripremu za proizvodnju, a sama proizvodnja izvodi se u lokalnim tvrtkama, kao i u Zagrebu, ali i u Kini. Imamo veliku podršku i od Fakulteta i Sveučilišta. Profesori prepoznaju naš projekt kao nešto vrijedno i uvijek su tu za pomoći ako treba.

Natjecanja kao iskustvo za sebe

U timu ih je 40-ak, od kojih najistaknutiji članovi i članice odlaze na natjecanja u inozemstvo: svake godine sudjeluju na natjecanju Formula Student, dok na natjecanje Moto Student idu svake dvije godine. Natjecanja se odvijaju u različitim državama, što im je ujedno izvrsna prilika za ‘vidit svita’.

Na natjecanja uvijek povedemo i nekoliko novih, mlađih, članova da i oni vide kako sve to izgleda. Natjecanje je iskustvo samo za sebe, neprocjenjivo svakom studentu.

Na Formula Student natjecanju ocjenjuju se statički dio, gdje je potrebno predstaviti i obraniti tehnički projekt, dizajn, poslovni plan i ekonomsku pozadinu projekta, kao i dinamički dio, u kojem bolid mora proći stroge tehničke preglede i testiranja da bi se u konačnici vozio na stazi.

Moto Student natjecanje, uza sve navedeno za Formulu Student, uključuje i utrku svih motocikala koje su studenti izradili na “Grand Prix” stazi.

Događaju se i padovi i ozljede, ali sve je to, kako kažu, dio procesa. Svakako je neobičan osjećaj voziti vozilo koje poznaješ “u dušu” jer si ga sam izradio pa znaš (ne)mogućnosti istog, smiju se ‘fesbovci’.

Kao jedan od većih problema u pripremama za natjecanja ističu nepostojanje prikladnog terena za testiranje svojih vozila. Snalazili su se na razne načine, čak su “testirali bolid na ‘ljubavnom parkingu FESB-a” i po Dalmatinskoj zagori, no to su bila samo privremena rješenja.

Trećina cijelog procesa bi trebalo biti upravo testiranje, a mi taj dio gotovo preskočimo.

Stjecanje prakse samostalnim radom

Na fakultetu, ističu, dobiju izvrsne temelje te nauče kako razmišljati i istraživati, dok je za napraviti nešto praktično potrebno puno samostalnog rada i učenja.

Triba neumorno drljat”, stručno pojašnjava Filip. 😀

Što se tiče planova, dogodine ili jesmo ili nismo”, govore, otkrivajući nam ekskluzivu: “Dosad smo izrađivali samo ‘benzince’, a plan za ovu akademsku godinu nam je izraditi prvi električni motocikl!

Osim električnog motocikla, izradit će i po jednu benzinsku formulu i motocikl, a u planu im je kroz nekoliko godina izraditi i električni bolid, ali “o tom potom!

Naši sugovornici redom preporučuju ovakvo volontersko iskustvo svim studentima:

Naša preporuka je da se studenti u ovakve aktivnosti uključe ni prerano ni prekasno; najbolje bi bilo završiti prvu godinu faksa i onda se aktivirati.

Aktivno sudjelovanje u udruzi UPS svima im je ispunilo studentske dane dodatnim znanjem, stručnim vještinama, novim poznanstvima i putovanjima. Mnogi od njih rade studentske poslove, ali ništa im nije teško; što više toga rade, više stignu napraviti!

Ne bismo mijenjali ovo iskustvo ni za što!

Iako autoindustrija u Lijepoj našoj nije dovoljno razvijena, svi bi voljeli ostati živjeti i raditi u svojoj domovini. Možda odu na neko vrijeme u inozemstvo steći iskustvo, ali sigurno će se vratiti i ovdje primijeniti stečeno znanje.

Mi im želimo puno uspjeha sa svim planovima! Sretno!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.

Povezane novosti