Diži sidro, spuštaj jidro i upoznaj FESB Hydro!

Ptičice na grani šapnule su nam da i Split svoga konja za hidro trku ima pa smo požurili na FESB provjeriti stanje. O čemu mi to pišemo?!

Grupa studenata FESB-a, službeno nazvana FESB Hydro, ovog tjedna sudjeluje kao jedan od 10 timova na natjecanju u daljinskom upravljanju malim brodovima “Hydro Contest” u Švicarskoj!

Prirodne težnje inženjera

Ova entuzijastična i vrijedna skupina sastavljena je od 14-ero studenata Brodogradnje i dvoje studenata Računarstva.

Najprije su nam se, naravno, pohvalili svojom barkom malom, na kojoj su vrijedno radili proteklih mjeseci.

Poslije smo sjeli na kavu i popričali o studiranju, brodovima, životu… 🙂

Prirodna težnja nas inženjera trebala bi biti da primjenjujemo teoretsko znanje na konkretne projekte”, uvodi nas u priču Matej Dević, voditelj tima, uz riječi zahvale profesorima koji su inicirali njihovo okupljanje.

Kad smo se tek okupili, bili smo posvećeni izradi proračuna. Slijedio je prazan hod sve dok nismo dobili kalup broda, a tek je onda počeo pravi posao. Podijelili smo se u odjeljke po dvoje studenata: hidrodinamika, konstrukcija, stabilitet, programiranje…”, prisjetio se.

Tehnička dokumentacija prošla je procjenu žirija i primljeni su za sudjelovanje na natjecanju.

Web stranicom do sponzora

Nekoliko članova ekipe bilo je zaduženo za marketing jer su trebali doći do sponzora. Priznaju, nije bilo lako dok nisu kreirali web stranicu, na koju su odlučili objavljivati kratka videa o napretku projekta: “Tek se s web stranicom sve počelo micati s mrtve točke. Bilo je i ružnih i vrhunskih iskustava. Neki su nas sponzori oduševili jer su nam, uz donacije, davali savjete i kontakte. Osjetili smo kako žele da uspijemo, to je izvrstan osjećaj!

Volonterska obitelj

Simpatična ekipa otkrila nam je kako su se članovi i prije upuštanja u ovaj projekt poznavali i družili: “Nema nas puno, i van faksa se družimo, kao obitelj smo.

Uzbudljivo putovanje

Prije desetak dana proveli su testiranje u vojnoj luci Lora. Stimulirali su kretanje broda na natjecanju, tj. testirali su različite brzine, skretanja i sl.

Sve je bilo super dok se motor nije pokvario”, smiju se. Nema panike, na natjecanju ih čeka novi motor.

Natjecanje traje od 2. do 8.9. Prva dva dana održavaju se kvalifikacije, a zadnjeg dana odigrat će se finalna utrka. Bit natjecanja je dijeliti znanje, održati natjecateljski duh i družiti se.

FESB im je osigurao smještaj, a Sveučilište u Splitu pokrilo im je putne troškove.

Čeka nas uzbudljivo putovanje, 15-18 sati avanture”, jedva su čekali. “Očekujemo skupiti iskustvo, procijeniti u čemu smo možda griješili i što možemo popraviti za buduća natjecanja, ali i zabaviti se s inozemnim vršnjacima sličnih interesa.

Ovaj vrijedni tim prati aktivnosti i uspjehe ostalih studentskih inicijativa, a posebno su povezani s kolegama iz FESB Racinga.

‘Reci meni, moja mala, bi li škverski trliš prala?’

Prokomentirali smo i popularnost studija Brodogradnje u Splitu.

Na Brodogradnju na FESB-u upisuje se malo studenata, čemu su posebno doprinijeli mediji prenapuhanom pričom kako brodogradnja u Hrvatskoj nije održiva, a ne pomaže ni činjenica da se tek lani ovdje otvorio diplomski studij”, uputili su nas sugovornici, koje optimizam nije napustio.

Riječ je o, kako kažu, velikoj grani gospodarstva. Splitsko brodogradilište usko je povezano s FESB-om, studentima nude praksu i posao, a posla ima i u privatnim tvrtkama.

Vrlo su zadovoljni i samim FESB-om, odnosno podrškom koju dobivaju od svog fakulteta. Profesori im, kako kažu, uvijek izlaze ususret te nastoje da teoriju povežu s praksom preko različitih projekata i aktivnosti. Tako su mnogi od njih povezali završne radove i programske zadatke upravo s ovim projektom.

Što se tiče same brodogradnje, ističu kako su puno zadovoljniji nego što su mislili da će biti: “Definitivno smo se pronašli u ovom području!

Volontiranjem do neprocjenjivog iskustva

Ono što su nam istaknuli kao najveću prednost rada na ovom projektu je – znanje!

Znanje s kojim smo ušli u projekt ne može se mjeriti s trenutnim stanjem. Do željenih odgovora dolazili smo samostalnim radom; ono što ti treba jednostavno istražiš i naučiš! Istraživanjem smo mnogo naučili, i to ne samo o brodogradnji, već i o elektronici, programiranju, marketingu”, oduševljeni su.

Volonterski angažman na ovakvim projektima preporučuju svima jer su, kako tvrde, iskustvo i znanje koje se steknu neprocjenjivi, što će jednog dana zasigurno cijeniti i poslodavci.

Dragoj FESB Hydro ekipi želimo puno uspjeha i dobrog provoda na natjecanju, a vas pozivamo da se i sami upustite u slične edukativno-zabavne avanture!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.