Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Evo što smo naučili na prvom ETH Belgrade x BlockSplit DeFi Meetupu!

Marja Radić

Marja Radić

08.11.2023.

Prvi ETH Belgrade x BlockSplit DeFi Meetup održao se 3. studenog 2023. u The Works coworkingu u Splitu.

Organizatori su BlockSplit, internacionalna Web3 konferencija u srcu Mediterana, i ETH Belgrade, dio trodnevne konferencije Belgrade Blockchain Weeka, koji za cilj imaju pružiti platformu za razmjenu znanja u području Web3, razmjenu iskustava i jačanje Web3 zajednice. 

ETH Belgrade x BlockSplit DeFi Meetup predstavio je dva istaknuta govornika iz DeFi prostora: TokenBrice-a iz Liquityja i Kennyja Whitea iz Shell Protocol-a. 

TokenBrice, suosnivač DeFi France i DeFi strateg u Liquity Protocol-u, istaknuo je razlike decentraliziranih mjenjačnica (dex – decentralized exchange) od centraliziranih mjenjačnica

„Dexes pored Binance-a i Coinbase-a su još uvijek važne jer su dostupne. Za njih treba samo wallet, tj. novčanik, a za centralizirane se treba raditi proces identifikacije KYC (know your customer). Dexes su drugačije i po tome što svatko može dodati likvidnost.“

Kao glavne nedostatke centraliziranih mjenjačnica naveo je povećani rizik od smrznutih računa i manjak transparentnosti. 

Predstavio nam je i zanimljivu usporedbu različitih dexes-a po tome kako potiču i zadržavaju pružatelje likvidnosti. U projektu veCRV dobivamo 50% fees, odnosno naknada koje se crpe iz poreza pri depozitu, a možemo likvidnost i zaključati. Najpoznatija dex Uniswap daje 100% naknade, u potpunosti je nepromjenjiva i permissionless, tj. otvorena i dostupna svima. 

Ekonomist Kenny White govorio je o porastu DeFi Super Dappsa (dApp – decentralizirana aplikacija). U počecima decentraliziranih financija postojale su samo mono dapps (Uniswap, Compound i OpenSea), koje su imale jedan protokol za jednu dapp. Super dapps imaju jednu dapp za više protokola. 

Drugim riječima, u mono smo trebali ići na više internetskih stranica i obavljati isto toliko transakcija, a u super imamo jednu stranicu za više transakcija. Ovaj tranzit s mono na super se dogodio, objašnjava Kenny, zbog toga što imaju bolje i jednostavnije sučelje za korisnike

Ipak, ni ovaj napredak nije bez svojih izazova:

„Kao glavne izazove vidim kako sastaviti pametne ugovore, indeksiranje podataka na lancu zbog više koraka, usmjeravanje naloga i traženje najboljeg puta kroz defi tržište te stvaranje najboljeg korisničkog sučelja kako bi krajnji korisnici imali što bolje iskustvo.“

Ovim meetupom BlockSplit je započeo seriju Web3 meetupa u Splitu, a ETH Belgrade inicijativu gostujućih meetupa ‘ETH Belgrade x’. Meetupi su otvoreni za sve blockchain entuzijaste i one koje zanima svijet decentraliziranih financija (DeFi).

S obzirom na odaziv, pitanja publike i networking koji je uslijedio nakon, možemo slobodno reći: kad će idući? Jedva čekamo!

P.S. Ako ti je ovo više zvučalo k’o imena španskih sela, a ne izvještaj s meetupa, pročitaj osnove DeFi-ja. Nije puno, al’ za početak dovoljno. 😉 

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti