Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Ena Melvan pobjednica je drugog izdanja STARTiT akademije!

Tina Tomičić

Tina Tomičić

18.12.2020.

Prije dva dana u finalu STARTiT akademije, u tijesnoj konkurenciji, pobjedu je odnijela Ena Melvan koja je zajedno sa nutricionisticom Sandrom i programerom Žarom i uz pomoć mentora 8 tjedana radila na projektu personalizirane prehrane naziva „Belly.” Točnije, Belly je iskustvo prehrane gdje na temelju profila bakterija u vašim crijevima dobijete popis prehrane, listu namirnica i suplemente koji su najbolji baš za vas.

Veliko finale druge po redu STARTiT akademije održalo se u Tehnološkom parku u Spinutu gdje je 15 timova uživo prezentiralo svoje projekte ispred žirija kojeg su činili ugledni predstavnici raznih segmenata poticanja startup poduzetništva u Hrvatskoj: Vedran Blagus (South Central Ventures, regionalni VC fond), Damir Bičanić (Funderbeam SEE), Dario Boras (CEO Parklio Split), Nikola Balić (Ured za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu) i Katarina Šuta (Odjel za gospodarstvo SD županije).

Ena je zasluženo osvojila nagradu od 20 000 kn, dok su drugo i treće mjesto zauzeli su projekti „Dot Your Spot“(10 000kn) na čelu s Mariom Azinovićem, a radi se o softweru za ugostiteljstvo te „Winward“(5 000) na čelu s Nikolom Tandarom. Riječ je software za jedriličarske klubove koji bi objedinio sve poslovne procese kao servisna platforma.

Nakon što su se barem donekle slegle emocije popričali smo s Enom kako bi iz prve ruke čuli o dojmovima proteklih 8 tjedana te naravno poslovnim planovima za budućnost.

“Osjećaj je odličan, prezadovoljna sam. Bilo mi je dosta overwhelming i bas sam bila uzbuđena i sretna. Motivacija mi je velika da vjerujem u sebe i to što radim, jednako kao i da se isplati riskirati bez obzira na prisutan strah, tj. da treba ići nekim svojim putem i djelovati unatoč strahu” – u samom uvodu nam je rekla Ena.

Pobjedi se, kaže, nadala, ali je bila jako iznenađena kad su je službeno proglasili pobjednicom, s obzirom da je bilo dosta dobrih projekata.

Ideja nije nastala preko noći

Glavna i odgovorna za ideju Bellyja je sama Ena koja je posljednjih 7 godina provela u istraživanju crijeva, ali nije imala hrabrosti krenuti u smjeru poduzetništva… sve do sada… “Sad mi je bas drago da sam se na kraju ohrabrila.”

Prije STARTiT akademije o poduzetništvu nije znala puno, iako se ne može reći da je došla skroz bez iskustva. Naime, pola godine prije odlaska u Australiju bila je zaposlena u prijateljevom startup-u, a dok je radila na fakultetu dobila je i ESF projekt za mlade znanstvenike koji je uspješno sprovela.

“U slobodno vijeme pratim GaryVee-ja, Shark Tank i slične.”

“Prije prvog pitcha sam se tresla”

Zanimalo nas je i kako je tekao put od same prijave za akademiju pa do ovog velikog finala i saznali smo da je Ena imala jako veliku tremu prije prijave, a neposredno prije prvog pitcha “tresla se ko šibica.”

Svi kandidati dobili su brze i kvalitetne teoretske i praktične informacije zahvaljujući Miru i Filipu iz Lean Startup Hrvatska, a ICT Županija, koja je i organizator ovog događaja, pružila im je podršku i osigurala mentore čiji su savjeti zlata vrijedni. Intenzivno se radilo na razradi logistike, razgovoru s korisnicima, modeliranju podataka i shvaćanju da je kod startup-a cilj doći do potrebnih informacija u što kraćem vremenu i sa što manje uloženih resursa, a cjelokupni rad i uloženo vrijeme su se itekako isplatili svima.

Ena ne krije kako ju je akademija izgradila i kao osobu te naučila koliko su važne hrabrost i vjera u sebe, ali i da je nužno prebaciti se iz znanstvenog u tržišno razmišljanje.

“Sreća prati hrabre i na putu se uvijek pojave divni ljudi koji ti pomognu točno onda kada ti treba. Perfekcionizam je bullshit koji ti samo smeta na putu do cilja.”

Mentor Ivan Burazin prvi je korisnik Bellyy-ja

Beskrajno je zahvalna svim mentorima, ali Đulijano Nola (CrnoJaje, GammaChef,GoHOme,…) na nju je ostavio najjači utisak. Mentor Ivan Burazin (CodeAnywhere, Shift dev +AI+ Money conference) službeno je prvi korisnik Bellyy iskustva prehrane u ovakvom obliku, tako da ju je zapravo njegova „kupovina“, a ne savjet najviše potakla jer je morala riješiti logistiku i fine tuning modela.

Kratki odmor pa razvoj proizvoda

Nakon kraćeg odmora i zaslužene masaže kojom će se počastiti od osvojenog iznosa, Ena nastavlja s radom na proizvodu.

“Pobjeda je odlična motivacija, ali proizvod i dalje nije automatiziran i kao takav na tržištu. Ima tu još posla i treba to sve napraviti.”

S obzirom da je samozaposlena i zapravo, sa tržišne strane, na početku iznos joj je taman da se sljedecih 6 mjeseci ne treba brinuti oko financija.

“Imam sigurnost da si mogu isplatiti jednu skromnu plaću i neću umrijeti gladna ispod mosta 🙂 ,”

za kraj našeg razgovora našalila se ova mlada i ambiciozna djevojka.

Ena još jednom primi čestitke u ime Split Tech City-ja i sretno dalje! 🙂

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti