EDIT CodeSchooI: I u karanteni se učilo programirati!

Još jedna školska godina je iza nas, što znači da je završilo još jedno izdanje EDIT CodeSchool, najveće škole programiranja u Hrvatskoj.

Riječ je o potpuno besplatnom programu u kojem sudjeluju učenice i učenici osnovnih i srednjih škola diljem Splitsko-dalmatinske županije (Imotski, Sinj, Makarska, Omiš, Trogir, Runovići, Supetar, Split, Kaštela).

Unaprjeđenje IT sektora kreće od ulaganja u djecu i mlade

EDIT je kratica za Edukacijski IT centar Splitsko-dalmatinske županije, a spada među aktivnosti projekta ICT županija, kojim se pokreće, promovira i unaprjeđuje IT sektor na području naše županije.

U tri godine trajanja EDIT CodeSchool-a, kroz isti je prošlo  preko 1700 polaznika – učenika osnovnih i srednjih škola, koji su naučili izrađivati web stranice i aplikacije učeći HTML, CSS i JavaScript (i to sve kroz osnovni tečaj HTML-a, CSS-a i JS-a posebno za osnovne, a  posebno za srednje škole, te srednji i napredni tečaj JS-a za srednjoškolce).

Učenice i učenici iz dalmatinskih gradova koji bi rijetko imali priliku sudjelovati u ovakvoj vrsti izvannastavnih aktivnosti, iskoristili su priliku i postali polaznici EDIT CodeSchool-a, što im je pružilo uvid u zanimanja budućnosti.

Učenje programiranja u karanteni

Protekla školska godina bila je u najmanju ruku – neobična. Međutim, ni karantena ni online nastava nisu spriječili učenike da i u novonastalim uvjetima aktivno sudjeluju na EDIT CodeSchool.

Učenici su za vrijeme karantene izrađivali web stranice po storytelling metodi na temu „Naše mjesto-naša priča“, prateći tekstove koje su za njih pripremili njihove kolege iz Turističko-ugostiteljske škole, a koji kroz povijesne ličnosti koje obilježavaju pojedina mjesta (Sinj, Split, Omiš, Makarska, Imotski, Kaštela, Trogir i Supetar) prate priču o istima.

Novost ove godine je i napredni JavaScript program za više razrede srednjih škola, kroz koji se polaznike podučava programiranju aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka.

 

Ovogodišnji EDIT CodeSchool u brojkama

Ove se godine na EDIT CodeSchool besplatnu školu programiranja prijavilo 614 djece.

Od deset osnovnih škola koje su sudjelovale u ovogodišnjemprogramu, njih pet je predalo radove, tako da se za kraj ove iteracije sakupilo 12 završnih radova u kategoriji osnovnih škola napravljenih prema storytelling metodi.

Što se srednjih škola tiče, prijavljeno je 18 radova u tri kategorije:

  • EDIT CodeSchool osnovni tečaj (HTML, CSS, osnove JS-a) – storytelling metoda,
  • EDIT CodeSchool srednji tečaj JS-a,
  • EDIT CodeSchool napredni tečaj JS-a.
Svečana završnica – ‘online’!

U završnici ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a sudjeluje ukupno 77 učenica i učenika te 16 mentorica i mentora.

Za kraj ovogodišnje priče zvane EDIT CodeSchool organizirali smo ‘online’ dodjelu po uzoru na ‘online’ suradnju samih učenika i mentora, a koja je obilježila ovu školsku godinu. Oni su pokazali da se može i da je, u vremenu kada je svijet stao, dječja mašta sve, samo ne blokirana. Treba ju samo znati usmjeriti! Cijela ovogodišnja generacija EDIT-a pokazala je kako se to radi. Hvala im na tome!”, poručuju organizatori.

Ceremonija dodjele nagrada najboljim završnim radovima izvršit će se 2.7.2020. (četvrtak) u 18 sati na YouTube kanalu ICT Županije, a nagrađeni učenici će, kao i svake godine, dobiti prigodne nagrade.

Podijeli

O autoru

Split Tech City

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.