Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

DUMP Internship – iskorak ka IT budućnosti

Paula Srdanović

Paula Srdanović

18.10.2022.

Kako započeti još jedno predstavljanje, članak o mladima koji naš grad iz dana u dan unaprjeđuju i daju mu novi, bolji i obećavajući smisao?

Opusti se, udahni duboko i dopusti da te pobliže upoznamo s udrugom koja pomiče granice IT sektora te iz godine u godinu obučava velik broj mladih i priprema ih za zahtjevno tržište rada, ali i stvara vječna prijateljstva. 

Više od desetljeća prenošenja znanja

Udruga DUMP službeno je osnovana 2010. godine; prvobitna ideja o osnivanju Udruge nastala je iz pametnih glava učenika MIOC-a i studenata FESB-a u svrhu zajedničkih priprema za natjecanja i prenošenja stečenog znanje na mlađe generacije, i to kroz besplatna predavanja u prostorima Fakulteta.

DUMP danas broji 18 članova angažiranih u područjima dizajna, marketinga, multimedije i programiranja.

Pogled iza kulisa

Kako to sve izgleda s druge strane kulisa? Koliko posla zapravo stoji iza cijelog procesa stvaranja projekata? Koji su kriteriji i nedoumice kod odabira novih članova? 

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dala nam je Lucia Vukorepa, predstavnica Marketing&PR odjela udruge DUMP.

„Članovi Udruge su uglavnom srednjoškolci i studenti koji zapravo vrlo rano počinju učiti puno kompleksnije koncepte od onih s kojima se mogu susresti u školama ili na fakultetima. Kroz volontiranje i suradnju s tvrtkama stvaramo brojne poslovne kontakte i dobivamo uvid u to kako izgleda lokalna poslovna scena i što tvrtke traže te imamo priliku već tada raditi na projektima koji odlično grade portfolio. Osim što su projekti Udruge izvanredna referenca u CV-u, naučimo i puno o suradnji unutar tima, prezentacijskim vještinama, službenoj komunikaciji i slično. Uza sva znanja i vještine, sklope se i brojna poznanstva, a njihov rezultat su često uspješne poslovne suradnje i trajna prijateljstva, opisala nam je Lucia i dala nam bubicu u uho zašto su članovi zapravo toliko motivirani za rad i djelovanje.

Razvoj samih sebe, Udruge i zajednice

Kao što možemo zaključiti, razloga za motiviranošću među dumpovcima je zasigurno puno, no kao glavne naša sugovornica navodi:

„More prilika za učenje, dobra ekipa, poslovne prilike, a za neka područja i oprema koja je u vlasništvu Udruge, a koju svi možemo koristiti, što u području fotografije omogućuje velik osobni napredak. Stariji članovi imaju puno iskustva i nesebično prenose svoje znanje, a jedan od primjera toga je detaljan feedback za vrijeme DUMP Internshipa, koji dajemo na svaki od predanih projekata. Samim time navedeno motivira nove članove da i drugima daju ono što su sami dobili za vrijeme Internshipa.“

Kako kaže Lucia, svi zajedno rade na projektima i na različite načine doprinose razvoju Udruge. Kad rade, uče jedni od drugih i pomažu si međusobno kako bi projekti bili što uspješniji.

Kad se nađete među motiviranom i entuzijastičnom ekipom koja slobodno vrijeme ulaže u boljitak zajednice, teško je ostati ravnodušan.“

DUMP Internship kao eliminacijski program za regrutaciju

Pitali smo Luciju da nam pobliže predstavi DUMP Internship.

„DUMP Internship za cilj ima pridobiti nove članove Udruge. Svaki vikend u vremenskom periodu od šest mjeseci održavaju se predavanja i radionice – nove članove učimo svim znanjima i vještinama koje će im biti potrebne za rad na našim projektima, upravo one vještine kojima će se istaknuti među ostalim studentima kada budu tražili svoj prvi posao. Ne držimo sva predavanja mi, već surađujemo s tvrtkama pa njihovi zaposlenici nerijetko dođu predstaviti tehnologije i alate koje koriste i pokazati im kako sve izgleda u praksi.“

Upravo zbog navedenog DUMP Internship svake godine privlači sve veći broj mladih te udruga zaprima sve više prijava. 

„Broj sudionika koje možemo pozvati da sudjeluju je ograničen jer je cilj posvetiti se svim pojedincima i pomoći im da napreduju. Važno nam je i da sami puno slobodnog vremena ulažu u učenje, što će se pokazati i na projektima koje predaju.

Glavni cilj sudjelovanja je da postanu članovi kako bi sve što su naučili mogli prenijeti budućim generacijama i graditi Udrugu.

Nije jednostavno kroz 15-minutni intervju i kratki inicijalni ispit detaljno procijeniti sve prijavljene, no nakon nekoliko izdanja se pokazalo da ipak postoje neka pravila. Svi koji dobiju priliku postati članovima trebaju savladati cijelo gradivo iz odabranog područja, a jednaku težinu stavljamo i na to jesu li ‘culture fit’. To znači da trebaju savjesno odrađivati svoje obveze i poštovati rokove. DUMP Internship je zapravo eliminacijski program pa samo oni najbolji ostaju do kraja i postaju članovima udruge.“

Interdisciplinarnošću do izvrsnosti

Lucia nam je objasnila kako je DUMP posložen i u kojim se sve područjima članovi mogu usavršavati i doprinositi Udruzi.

„Iako imamo riječ ‘programeri’ u nazivu, kako su rasli projekti i potrebe Udruge, stvorila su se i ostala područja u kojima smo aktivni. Naši dizajneri bave se UI i UX dizajnom i web stranicama te izradom materijala za društvene mreže i grafičkih proizvoda. Marketingaši su odgovorni za održavanje društvenih mreža, izradu kampanja za događaje i bilo kakvu vrstu komunikacije s publikom. Područje multimedije se bavi fotografijom, videografijom i produkcijom javnih događaja. Programeri najčešće izrađuju web aplikacije kao što je ona za konferenciju DUMP Days.“

„Osobni razvoj je definitivno jedna od bitnijih stvari. Svi smo volonteri i iznimno smo motivirani za rad i edukaciju zajednice, a jedan od motivatora je i to što nam volontiranje u Udruzi pomaže da gradimo sebe.“

Bogat program tijekom cijele godine

Udruga DUMP tijekom cijele godine organizira zanimljive aktivnosti, o čemu nam je Lucia otkrila:

„Jedan od projekata na kojem imamo priliku primijeniti sve što znamo i na kojem uvijek naučimo nešto novo je besplatna dvodnevna IT konferencija DUMP Days, na kojoj smo ove godine okupili preko 30 IT tvrtki iz cijele Hrvatske i doveli ih na FESB kako bi se predstavili studentima –  od kojih su se neki zaposlili i započeli svoju karijeru u IT-ju.

Također surađujemo s nekim od vodećih tvrtki kao što su Aras Digital Products, Blank, Fundamento, HR Cloud, Netmedia, Profico, SeekandHit i brojni drugi. Organiziramo Malonogometni IT turnir, ažuriramo sadržaj na DUMP YouTube kanalu i organiziramo edukativna predavanja kao što je Photoshop 101.

Nama ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti Luciji na razgovoru i pozvati te da im se pridružiš!

Prijave za DUMP Internship otvorene su za sve zainteresirane između 16 i 24 godine do 24.10., a sve informacije možeš pronaći ovdje.

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti