Dobartek.hr – od studentskog startupa do ozbiljnog biznisa

dobartek.hr

Split Tech City zajednicu čini više od 50 članova – tvrtki, pojedinaca, coworking prostora te drugih udruga. Danas vam predstavljamo dobartek.hr –  servis za naručivanje hrane putem interneta. Ekipu dobarteka čine stručnjaci raspoređeni u nekoliko odjela, od razvoja proizvoda i prodaje do komunikacije i razvoja poslovanja. Svojim korisnicima omogućuju pregledavanje jelovnika partnerskih restorana te brzo i jednostavno naručivanje hrane online.

Prvi koraci i početak online naručivanja hrane

Priča servisa dobartek.hr krenula je 2013. godine, dok su suosnivači još uvijek pohađali završnu godinu računarstva na splitskom FESB-u. Jedan od sadašnjih partnerskih restorana je želio sustav za naručivanje hrane online, tako da im je dobartek tada ponudio rješenje besplatno, uz uvjet da se omogući i objavljivanje ponude drugih restorana na stranici dobartek.hr.

Prva marketinška kampanja uključivala je distribuciju letaka te reklame koje su se prikazivale na ekranima splitskih studentskih menzi. Korisnicima se svidio jednostavan proces kojim se hrana naručivala, te su upravo njihove preporuke osigurale nove narudžbe. Istovremeno, dok su se restorani privikavali na novi način obrade narudžbi, ekipa dobarteka ažurno je pratila sve narudžbe te obavještavala restorane u slučaju eventualnog propusta.

Glavni izazov im je zapravo bio prebacivanje fokusa naručivanja s klasičnog telefonskog pristupa na internet. Nakon razdoblja prilagodbe, partnerski su se restorani prilagodili novom sustavu tako da im je online zaprimanje i obrada narudžbi danas dio svakodnevice.

Baza od 50 tisuća korisnika

Kao najveću promjenu u odnosu na sami početak poslovanja, ekipa dobarteka navodi usustavljivanje poslovanja. Prvotni im je cilj bio popularizirati online narudžbu hrane te pružiti restoranima dodatnu vrijednost. Nakon ostvarivanja tog cilja, odlučili su osnovati tvrtku te početi izdavati račune za pružanje usluge online naručivanja hrane. U skladu s time povećao se i broj zaposlenika, a u međuvremenu su i uselili u vlastiti ured, strukturirali odjele te započeli proces optimizacije internih resursa i procesa. “Svaki naš pokušaj, bio on iznimno uspješan ili manje uspješan, lekcija je za sebe, tako da učimo svaki dan i trudimo se biti što bolji”, dodaje ekipa.

Danas imaju bazu od preko 50 tisuća korisnika, koji mogu naručiti hranu iz restorana s područja većih dalmatinskih gradova te grada Zagreba.

Svakodnevno prate što radi konkurencija, ali ističu da imaju svoj put i viziju: “Želimo iskustvo naručivanja hrane učiniti najboljim mogućim i osigurati svojim korisnicima u svim gradovima bogatu ponudu različite hrane koju mogu naručiti online”, objašnjava ekipa.

“Lokalni IT stručnjaci trebaju surađivati”

Dobartek je član Split Tech Cityja, te rado sudjeluju u aktivnostima udruge, poput prošlogodišnje humanitarne akcije prikupljanja sredstava za kupovinu računala djeci obitelji slabijeg imovinskog stanja. No, dobartek.hr i sam organizira dobrotvorne akcije, a prošle godine je to bila akcija #DonirajHranuOnline.

Ističu da je akcija ostvarila ono što su i zamislili: omogućila je korisnicima u Splitu da pomognu onima kojima je to potrebno na vrlo jednostavan način.

Da se prisjetimo, u studenom i prosincu prošle godine, svi zainteresirani mogli su donirati hranu splitskom Prihvatilištu za beskućnike, preko stranice dobartek.hr.

U prvoj nacionalnoj akciji doniranja hrane online ukupno je sudjelovalo 67 donatora koji su ostvarili 75 narudžbi, s ukupno 235 jela, čime je premašen prvotno postavljeni cilj. Ekipa dobarteka akciju je zaključila sudjelovanjem na buvljaku A di si ti?! na kojem su prikupili i novčane donacije koje su predali udruzi MoSt.

Što se tiče lokalne IT zajednice, ističu da je splitska scena u posljednjih nekoliko godina poprilično živnula i narasla. “Pozdravljamo održavanje radionica i meetupa koji uključuju stručnjake i iz drugih sektora, a sve u svrhu razmjene iskustava, učenja te, u konačnici, ostvarivanja kvalitetnih poznanstava i suradnji”, dodaju.

Fleksibilno radno vrijeme i dobra atmosfera

S obzirom na to da im posao ne bira ni mjesto ni vrijeme, ekipa dodaje da svakako podržavaju rad od kuće te fleksibilno radno vrijeme: “Trudimo se dati najbolje od sebe i zaista predano radimo, ali druženja ne izostaje. Međusobna nam je komunikacija jako važna kako bismo i našim korisnicima i klijentima pružili odgovarajuću podršku kada je to potrebno”, objašnjavaju.

Iako trenutno ne traže nove zaposlenike, talenti s područja dizajna, marketinga, developmenta i korisničke podrške su im uvijek zanimljivi. Isto tako nije isključeno da će u budućnosti imati prilike i za studentske i učeničke prakse.

“Imamo puno planova za budućnost, ali najvažniji cilj ostaje zadovoljstvo svakog korisnika i pružanje optimalnog iskustva naručivanja hrane”, zaključuje ekipa dobarteka.

Podijeli

O autoru

Dino Veljača