Doniraj hranu online preko dobartek.hr!

Hvalevrijedan projekt pokrenuo je ovaj mjesec naš član, dobartek.hr. Sigurno ste čuli za akciju #DonirajHranuOnline. Ako i niste, sad ćemo vam objasniti o čemu je riječ i nadamo se potaknuti vas da donirate hranu online. Sada nemate izliku, jer donirati možete iz svog doma ili s posla u samo nekoliko klikova.

A kako je sve krenulo?

“Kako smo znali za tradiciju kuhanja večera za splitsko Prihvatilište za beskućnike, a mi imamo platformu za online naručivanje hrane, tako nam se učinilo da bi bilo jako dobro kad bismo te dvije stvari povezali i ponudili svima koji žele a ne stignu iz raznih razloga fizički sudjelovati u kuhanju večera mogućnost online donacije hrane – jednako praktično i jednostavno kao kad sami sebi naručujemo hranu online.”, kaže nam Anđela iz dobartek.hr.

Tako su se još krajem rujna obratili udruzi MoSt da provjere imaju li koje slobodne, nerezervirane dane u narednom periodu kako bi ih oni mogli podržati akcijom. Zajedno su identificirali petke do sredine prosinca. “I u tom je trenutku naša ideja dobila konkretni oblik i zaživjela: svaki petak u studenom uz dva petka u prosincu određeni su kao dani provođenja akcije #DonirajHranuOnline. Naša je akcija ujedno i prva nacionalna akcija online doniranja hrane, čiji su glavni akteri naši korisnici i primatelji donacija.”, dodaje Anđela.

Kako doniranje hrane online funkcionira?

Svaki petak počevši od 2. studenog i zaključno s 14. prosinca Splićanima i Splićankama omogućeno je doniranje jednog ili više jela iz restorana ST Spiza na stranici www.dobartek.hr/doniraj-hranu- online. Donacije se skupljaju dok se ne ispuni kvota od 35 porcija koja je određena prema kapacitetu Prihvatilišta.

Jednom kad korisnici dobartek.hr doniraju sveukupno 35 porcija, tada se online restoran naziva Doniraj hranu online zatvara. Svih se 35 porcija dostavlja u Prihvatilište u uobičajeno vrijeme večere isti dan.

“Dosadašnja su iskustva i više nego pozitivna. Naime, u Prihvatilištu je princip posluživanja toplih obroka uredno dostavljenih u posudicama spremnima za jelo, ali i idealnima za čuvanje u hladnjaku u slučaju da ostane hrane za poslije, dočekan s oduševljenjem. Isto su tako reagirali i sami korisnici donacija. Usto, naši korisnici koji petkom doniraju hranu na dobartek.hr isti dan preko naših društvenih mreža dobivaju potvrdu da su njihove donacije stigle na pravu adresu, a i ne izlažu se javnosti ako to sami ne žele.”, objašnjava nam Anđela.

Kaže i kako itekako vrijedi spomenuti i kako korisnici u akciji sudjeluju i donacijama više jela u jednoj narudžbi (neki čak više od 10 jela!), a tu su i školska volonterska udruženja koja su također prepoznala praktičnost i neposrednost ovakvog načina pomaganja.

Uključite se u ovu akciju!

Cilj dobartek.hr je od samog početka bio iskoristiti vlastitu platformu i vlastite resurse kako bi njihovim korisnicima pružili dodanu vrijednost, kako bi im omogućili aktivno pomaganje zajednici na jednostavan i učinkovit način, ali i kako bi osvijestili i dodatno aktualizirali problem koji je dio svakodnevice članova te iste zajednice.

“Cijelu ćemo akciju završiti sudjelovanjem na tradicionalnom božićnom buvljaku u organizaciji udruge MoSt pod nazivom A di si ti?!, a sva sredstva koja prikupimo prodajom proizvoda na buvljaku donirat ćemo za potrebe Centra za beskućnike.”, zaključuje Anđela.

Pozivamo sve naše članove i posjetitelje našeg portala da se uključe u ovu akciju koja je zbilja za svaku pohvalu. Ostala su svega još tri petka. Mi smo se već uključili!

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.