Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dnevnik jedne marketingašice

Elena Vian Projić

Elena Vian Projić

11.07.2022.

Bok, ja sam Elena. Imam 32 godine, mama sam jedne slatke trogodišnjakinje i supruga jednog (ne tako slatkog) DevOps Tech Lead inženjera.

Po struci sam profesorica talijanskog jezika, ali već dugi niz godina radim u marketingu. Rođena sam Puležanka, aklimatizirana Splićanka.

Volim sve što vole ljudi mojih godina s djecom: Netflix i vino.

Slučajan ulazak u marketing

Svoje putovanje u marketingu započinjem s društvenim mrežama još za vrijeme “prvog pravog posla”, u privatnoj gimnaziji, gdje sam radila kao nastavnica.

Nemamo koga da nam to stavi na fejs. Možeš ti? Možeš nam otvoriti Instagram profil? Možeš nam napisati tekst za web?”

Zvuči poznato? Ovako je content izgledao prije nego smo shvatili da to nije samo ”zakačiti” nešto negdje, već puno više od toga.

Marketingašica u dentalnom turizmu

Nakon škole zapošljavam se u stomatološkoj ordinaciji koja želi pokrenuti dentalni turizam, upravo zahvaljujući poznavanju talijanskog jezika.

Tada nekako skoro automatski, u roku od nekoliko mjeseci postajem i social media manager za dvije tvrtke na tri jezika: hrvatski, talijanski i engleski. Za njemačko govorno područje zapošljavamo drugu osobu.

Osim društvenim mrežama, počinjem se baviti oglasima, webom, e-mail marketingom, anketama, klasičnim offline marketinškim materijalima.

Katica za sve, ili, ako želimo biti fensi, voditeljica marketinga.

U timu imam još dvije cure, vanjskog dizajnera i vanjskog SEO stručnjaka. Smišljamo praktički sve aktivnosti, pišemo brojne tekstove, testiramo različite copye. Žongliramo između 4 weba, 5 profila na svakoj društvenoj mreži, 2 kanala na YouTubeu.

Rad od kuće i mijenjanje posla

Nakon porodiljnog dopusta i u jeku svjetske pandemije korona virusom, vraćam se na posao. Počinjemo raditi od kuće.

Kad radite iz ureda, sanjate rad od kuće. Kad radite od kuće, sanjate ured.

Elan i produktivnost u padu doveli su me do toga da tražim nekakve nove izazove pa se u kratko vrijeme zapošljavam na sadašnje radno mjesto.

U građevini me dočekalo puno učenja jer o građevini nisam znala apsolutno ništa. Moja uloga ovdje je slična kao i na prijašnjem radnom mjestu, osim što sada nemam svoj marketinški tim, već dio marketinških zadataka odrađuje agencija.

Kreativa, prodaja, brendiranje…

Ono najvažnije što dobivamo od agencije je kreativa. Uvijek sam bila mišljenja da je nužno privući pažnju dobrim copyem i još boljom idejom, pa koliko god da ona koštala.

Nakon što kreativa odradi svoje, kreće pravi performance marketing.

Sveta digitala i blaženi Google. Nikome cilj kampanja nije i ne može biti isključivo vidljivost i brendiranje – cilj je uvijek prodaja.

Marketing je uvijek bio u svrhu prodaje. Rasta. Zarade. Kome pravo, kome krivo.

A kakav sam ja marketingaš? Svaštar.

Volim društvene mreže, posebice Instagram i LinkedIn.

Poznajem Canvu, iako štujem dizajnere i ne volim se miješati u njihov posao.

Baratam sasvim dobro riječima i contentom, razumijem SEO (mada je to zadnje što bih radila), prošla sam puno e-mail marketing platformi (MailChimp, Active Campaign, Webpower), znam se dobro poigrati s oglasima, volim pratiti analitiku.

Znam pronaći alat koji mi treba u danom trenutku.

I dalje vjerujem da OOH, radio i televizija imaju svoj učinak – onda kada je kreativa do jaja i ako imate para da sve to izvedete ”kako treba”.

Mislim na detalje jer je čar marketinga upravo u tome. Puno učim i čitam jer se ova branša prebrzo mijenja.

O čemu ću pisati?

Nakon ovog pozamašnog predstavljanja, već u idućoj kolumni krećemo s konkretnijim temama.

Meni je oduvijek veliki izazov predstavljalo planiranje budžeta za iduću godinu. Razvila sam neki svoj modus operandi koji ću rado podijeliti s vama, u nadi da će vam biti od pomoći.

Do čitanja,

zdravi i veseli bili!

Vaša marketingašica

Podijeli


O autoru:

Elena Vian Projić

Puležanka koju je ljubav dovela u Split. Završila sam Filozofski fakultet, ali već dugi niz godina svoju koricu kruha zarađujem kao marketingašica. U svojim kolumnama nastojat ću s vama podijeliti korisne savjete iz struke, jednostavnim i laičkim pristupom problematici. :)

Povezane novosti