Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dizajn-upitnik: Utjecaj dizajna na društvena zbivanja

Split Tech City

Split Tech City

17.06.2020.

Serijal “Dizajn–upitnik” nastao je u sklopu kolegija “Menandžment u kreativnim industrijama” pod vodstvom arhitektice Mirande Veljačić (Platforma 9,81), a sastoji se od četiri ‘online‘ javne tribine koje vode studenti s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

Na tribinama se tematiziraju aktualni problemi s područja dizajna, a cilj je potaknuti aktivnost studenata, podići razinu njihovog kritičkog razmišljanja i omogućiti im stvaranje kontakata s etabliranim profesionalcima.

Na svakoj tribini sudjeluje dvoje studenata u ulozi moderatora i dvoje stručnjaka, ali svatko iz publike je pozvan sudjelovati u razgovoru.

Kako je prošlo prvo izdanje?

Na prvom je izdanju tema bila “Dizajn u trenutnom kontekstu“; raspravljalo se o djelovanju struke u vrijeme globalne krize i potencijalno-posljedičnoj transformaciji.

Bilo je oko 50 sudionika – studenata, profesora, kolega dizajnera, sociologa i šire zainteresirane javnosti. S gostima, Linom Kovačević i Ivicom Mitrovićem, razvila se živa rasprava. Pitanja su bila iz domene spekulativnog dizajna i statusa istog unutar struke, razgovaralo se o tome koji je ispravan termin za spekulativni dizajn – je li to stvarno praksa ili metoda, istraživački alat, način razmišljanja… Dosta vremena se provelo i u diskusiji oko djelovanja dizajnera u okviru Covida 19, billboard rješenjima Miroslava Ilića i akcije studenata DVK na društvenim mrežama “Lito 2020”, referirajući se na samu temu diskusije“, prisjetila se gđa. Miranda Veljačić.

O utjecaju dizajna na društvena zbivanja

Druga tribina održat će se u četvrtak, 18.6., s početkom u 18 sati, putem Zoom platforme.

Tema će biti “Dizajn i društvo”.

“Polazeći od ideje da dizajn kao kreativno–intelektualna profesija ima potencijal utjecati na društvene procese i zbivanja, tribina bi trebala doprinijeti podizanju svijesti o društveno odgovornom dizajnu”, objašnjavaju organizatori.

Moderatori druge tribine su studenti Greta Vuković i Boris Pehar, koji će ugostiti sociologe Ingu Tomić-Koludrović i Mirka Petrića.

Upoznajmo goste!

Inga Tomić-Koludrović prisutna je u dizajnerskoj edukaciji od osnivanja Umjetničke akademije 1997. godine, kao vanjska suradnica. Autorica je programa i predavačica kolegija iz sociologije, filma i javnog komuniciranja.

Znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju pri Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”– Područni centar Split.

Vodila je brojne znanstvene projekte. Utemeljiteljica je Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu (Italija).

Obavljala je niz dužnosti u nacionalnim i međunarodnim strukovnim udrugama, tijelima ustanova u kulturi te tijelima za vrednovanje znanstvenog rada. Autorica je osam knjiga i pedeset znanstvenih članaka u nacionalnim i međunarodnim publikacijama.

Dobitnica je Državne nagrade za znanost 2016. godine za knjigu „Pomak prema modernosti: Žene u Hrvatskoj u razdoblju zrele tranzicije“, kao i Priznanja „Rudi Supek“ za iznimna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije i Hrvatskog sociološkog društva.

Mirko Petrić bio je suurednik elaborata o osnivanju Umjetničke akademije i prvi pročelnik Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija na toj ustanovi.

U području dizanja predavao je kolegije iz semiotike, u medijima recenzirao dizajnerske radove i bio jedan od izbornika Izložbe hrvatskog dizajna 2006.

Danas je viši predavač kulturne sociologije i kvalitativnih metoda istraživanja na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru te stručni savjetnik pri Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ – Područni centar Split.

Sudjelovao je u brojnim znanstvenim projektima, bio je voditelj hrvatske sekcije projekta Britanskog savjeta o kreativnim industrijama u jugoistočnoj Europi (2003.-2004.) i voditelj Radne skupine “Društveni procesi i urbane kulturne politike” pri izradi nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita (2012.-2015.).

Od 1980-ih do 2010-ih pisao je članke i prikaze u kulturnim rubrikama novina od nacionalnog značaja. Često surađuje s udrugama civilnog društva u kulturi.

Vidimo se na Zoomu!

Ako želite sudjelovati u još jednoj zanimljivoj raspravi o dizajnu, pridružite se “Dizajn-upitniku” putem platforme Zoom u četvrtak, 18.6., u 18 sati!

*Podaci za priključenje:

https://us02web.zoom.us/j/86347327763

Topic: dizajn-upitnik_2#

Meeting ID: 86347327763

 

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti