Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dizajn-upitnik: Djelovanje dizajna u vrijeme krize

Split Tech City

Split Tech City

20.05.2020.

Sve zaljubljenike/ce u dizajn razveselit će nova inicijativa koja stiže sa splitske Umjetničke akademije.

Uključite se u prvu od ukupno četiri ‘online’ diskusije u sklopu serijala ‘Dizajn-upitnik’”, pozivaju studentice i studenti diplomskog studija na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija.

Javne diskusije će tematizirati nekoliko ključnih točaka koje definiraju dizajnersku struku danas, kao i određena pitanja koje se tiču budućnosti struke.

Studentska ekipa organizira “Dizajn-upitnik” pod mentorstvom arhitektice Mirande Veljačić iz Platforme 9,81.

U diskusijama će sudjelovati po dva studenta i dva dizajnera, ali će i svi prisutni biti u mogućnosti postavljati pitanja tijekom cijelog razgovora. Diskusije će se voditi u opuštenom formatu, dakle bit će to ‘chat’ s dizajnerima”, objašnjavaju organizatori.

Lina Kovačević

Tema prve od četiri diskusije je “Dizajn u trenutnom kontekstu“. Raspravljat će se o djelovanju struke u vrijeme globalne krize i potencijalno-posljedičnoj transformaciji.

Pandemija COVID-a 19 utjecala je na sve društveno-socijalne prilike i gospodarske sektore, tako da će se znatna promjena osjetiti i unutar dizajnerske prakse:

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se globalnim tehnološkim, ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima, postojećim problemima i potencijalnim posljedicama. U vrijeme pandemije koronavirusa otkriva se nestabilnost sustava, koji je potpuno usmjeren na ekonomski rast i ne na društvenu stabilnost, zato su naši prvi gosti praktičari upravo spekulativnog dizajna.

Gosti prve online diskusije bit će Lina Kovačević i Ivica Mitrović, dok su moderatori prvog chata studenti Doris Zalović i Dejan Zobenica.

Ivica Mitrović

Lina Kovačević je diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu, a magistrirala na Central St. Martins School of Art and Design u Londonu. U svom se radu bavi određenom fenomenologijom, naginje futurizmu te je spekulativna praksa bitan aspekt u njenom radu.

Ivica Mitrović doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu radom iz područja interakcije čovjeka i računala. Docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Bavi se spekulativnom dizajnerskom praksom, a fokus mu je usmjeren na lokalni kontekst.

Ako želite sudjelovati u ovoj zanimljivoj raspravi, pridružite se “Dizajn-upitniku” putem platforme Zoom u četvrtak, 21. svibnja, u 13 sati!

*Podaci za priključenje:

https://us02web.zoom.us/j/86403218005

Meeting ID: 86403218005

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti