Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Design Hub: Boris Ljubičić oduševio predavanjem “Nemam ideju”

Josipa Ivić

Josipa Ivić

27.04.2023.

Boris Ljubičić, autor vizualnog identiteta Mediteranskih igara u Splitu, održao je predavanje “Nemam ideju” 24.4. u Amfiteatru Doma mladih.

Još jedan događaj u nizu u organizaciji Design Hub Split s ciljem spajanja i jačanja lokalne dizajnerske scene. Gost je – malo je reći – oduševio publiku!

Alen Marić (Design Hub Split)
Ukratko o predavaču

Boris Ljubičić predstavljen je u prethodnom članku, kako i dolikuje neponovljivoj osobi i profesionalcu. Ponovit ćemo samo kratko:

Među najvažnijim njegovim projektima su logotipi i vizualni identiteti VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979. (1976.), brenda YASSA (1974. /1984.), tvornice Labud (1980.), Hrvatske radiotelevizije (1993. – 1999.), Muzeja za umjetnost i obrt (1995.), Ministarstva kulture RH (2005.) i logo tvrtke “Franck”.

Ljubičić je potvrđeni istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegova relevantna međunarodna reputacija je izgrađena na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila.

Kako Ljubičić nema ideju?

Na spomenutom predavanju Boris Ljubičić nam je pokazao kako on to “Nema ideju”. Predavanje je organizirano povodom njegova osvajanja nagrade za životno djelo. Cilj predavanja kroz retrospektivu radova bio je prikazati puku ideju nastanka dizajna.

Pišući ovaj osvrt u želji da dočaram Borisovu bogatu životnu retrospektivu i filozofiju dizajna, zaključila sam da dva ipo sata slika, šaljivih priča o idejama nastajanja loga, plakata i vizualnog dizajna nije moguće vizualno dočarati.

Slika govori tisuću riječi. Zato vam trebaju oči. Logično, zar ne?! I što sad… Moj alat su samo riječi. Odlučila sam stoga napisati “pomaknuti” članak.

Ono što sam osjećala gledajući njegova djela na velikom ekranu Amfiteatra Doma mladih i slušajući njegova jednostavna duhovita pojašnjenja sebe samoga i usklika “Nemam ideju”.

I krenula sam od kraja. Ionako nemam ideju.

Dekonstrukcija i ponovna rekonstrukcija

Vidjela sam da desno postaje lijevo, a lijevo desno. Plošno leti u prostoru i postaje 3D galeb i više nije plošno.

Isprekidana linija utapa se u plavoj boji tj. morskim valima kao sunce u zalazu. Tako smo dobili znak Mediteranskih igara u Splitu. Plava je boja Mediterana, i to cijelog, ne samo našeg dijela Jadrana, a  krugovi su olimpijski. 1+ 1 = 1.

Vidjela sam kako je moguće izdizajnirati kvadrat i pretvoriti ga u krug. Moguće je. Točka. Japanci nisu mogli vjerovati. Zatim roletama, rukama, sjenama i svjetlom dočarati Schopenovu muziku. 

Pravocrtno ili pomaknuto? Je li pomaknuto uopće pomaknuto? 

Iskoračite. Nevolja nastaje kad pravocrtni i pravovjerni ocjenjuju krivudave i one koji se usude iskoračiti.

Na vama je, ako imate hrabrosti.

Genijalna jedinstvenost

Na kraju predavanja Boris kaže: “Ja nemam ideju. Ljudi sjede pred kompjuterom i traže ideju, a ja mislim da ona već postoji i da je ja samo uzimam. Prema tome, ja nemam ideju. To što nemam ideju ja pretvaram u činjenice za koje mislim da su pravilne. Razlika je u mom mišljenju. Ja nemam ideju, nego sam samo utvrdio činjenicu. Dizajn je način mišljenja, a ne razmišljanja, to je sasvim različito. To je ta ključna razlika. Ništa tu nije čudno, tu je zapravo sve normalno.”

Genijalna je jedinstvenost autorovog procesa pristupa problemu tj. zadanom zadatku, bilo da je to logo, plakat za muzej ili bilo što drugo. On traži kreativnost u svojim projektima.

Boris Ljubičić je svoj i jedinstven. Lucidan i pronicljiv. Traži apsolutnu istinu u dizajnu u svakom svom radu i ne staje dok je ne pronađe. Njegova misao vodilja je odgovornost za prostor i vrijeme. 

Dizajn je način mišljenja

“Designer has to take the responsability over society and time. Designer has to design the present and the future, both  morally and responsibly.”

Boris nam je u svom predavanju pokazao uvid u dio svog stvaralaštva, pokazao nam je i fritulu i titulu, skroman i genijalan jer, kako on sam kaže, ideje su svuda oko nas.

Opaska autora “za sve pomaknute, a ne pravocrtne, za sve krivudave umjesto pravovjerne”:

Ne hodajte utabanim stazama, niste slonovi. Niste dužni ići tuđim putevima. Dužni ste sebi biti svoji. Samo tako ćete dati najbolje od sebe i sebi i svijetu!

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Josipa Ivić

Po profesiji ekonomist, u glavi sociolog, u duši poliglot. Obožavam čitanje i strane jezike, a područja koja me posebno zanimaju su sociologija i kulturna antropologija. Entuzijast sam kojeg najviše oduševljavaju pametne ideje i projekti za opće dobro.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti