Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Design Hub: Boris Ljubičić, autor vizualnog identiteta Mediteranskih igara u Splitu, u ponedjeljak drži predavanje u Domu mladih!

Split Tech City

Split Tech City

21.04.2023.

Design Hub Split, pod kreativnom palicom studenta Alena Marića, nastavlja oduševljavati događajima koji spajaju i jačaju lokalnu dizajnersku scenu.

Izborom gostiju i tema oduševljavaju publiku koja ih iz događaja u događaj nagrađuje sve većom prisutnošću i aktivnim sudjelovanjem.

Pravi ispit za splitsku publiku bit će sljedećeg tjedna jer u ponedjeljak, 24.4.2023., Alen dovodi osobu iz čijeg profesionalnog iskustva puno toga mogu naučiti ne samo dizajneri nego i sociolozi, ekonomisti, profesori i studenti svih usmjerenja:

Boris Ljubičić će 24.4. s početkom u 19 sati u Amfiteatru Doma mladih održati predavanje “Nemam ideju”.

Alen ističe kako su među najvažnijim Ljubičićevim projektima logotipi i vizualni identiteti VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979. (1976.), brenda YASSA (1974. /1984.), tvornice Labud (1980.), Hrvatske radiotelevizije (1993. – 1999.), , Muzeja za umjetnost i obrt (1995.), Ministarstva kulture RH (2005.) i logo tvrtke “Franck”.

O predavanju

Autor će kroz svojih 30-ak radova, od kojih je većina povezana sa Splitom i Dalmacijom, prikazati puku ideju nastanka dizajna.

Dizajn je za njega nepoznanica ili velika zagonetka koju realizira na poseban način, postavljajući sam sebi pitanje na koje traži odgovor.

Njegova fiktivna biografija: rođen na Long Island-u, zaboravio materinji jezik i naučio hrvatski. On to pojašnjava ovako:

„Moji radovi su nastali u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku i kulturi, ali je njihov civilizacijski pomak u svijet“.

Dizajn je za njega odgovornost za prostor i vrijeme, a sam postupak je mnogima nerazumljiv pojam, kojeg zove način mišljenja.

Služi se matematičkom formulom: 1 + 1 = 1, a u svom radu koristi notorne greške jer ih drži kreativnim.

Dizajn: Frane Balta, Hana Malenica
O predavaču

Boris Ljubičić diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu, na koju je, kako tvrdi, zakasnio više od 100 godina. Nakon studija odrekao se svojeg slikarstva i art karijere i pobjegao u stvarne procese djelovanja dizajnom.

Ljubičić je potvrđeni istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegova relevantna međunarodna reputacija je izgrađena na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila.

Njegovi radovi su citati i postulati u svim kategorijama: plakat, knjiga, tv-dizajn, tipografija, vizualni identitet.

Godišnje izlaže na pet do šest najcjenjenijih žiriranih izložbi, a radovi mu se javljaju u stručnim knjigama, časopisima, godišnjacima i posebnim izdanjima koja određuju povijest dizajna u svijetu.

Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući.

Kao autor s prostora tranzicije, posebno se posvetio prostoru i identitetu Hrvatske u sportu, kulturi, gospodarstvu, javnim medijima i politici.

Njegova međunarodna razlikovnost nije stil ili rukopis već koncept, kojim oblikuje javno mišljenje služeći se vizualnim komunikacijama i grafičkim dizajnom.

Veliki projekti su njegov cilj pa su mu zalijepili pridjev “državni” iako ga s te strane nitko nikada nije angažirao. Gotovo za sve radove se izborio putem natječaja.

Godine 2002. je pokrenuo inicijativu za oblikovanje našeg kontinenta EUROPA 2020. Njegov STUDIO INTERNATIONAL ne nosi uobičajeno ime vlasnika i dizajnera. Predsjednik je HDD-a (2005.-2007.) i pokretač ideje o Hrvatskom Dizajn Centru. Dobitnik je velikog broja najprestižnijih međunarodnih nagrada i priznanja u zemlji i svijetu.

“Dođite pogledati i čuti zanimljiv i neočekivan pristup dizajnu i vizualnim komunikacijama za koje drži da su potisnule Art u povijest”, poziva organizator Alen Marić iz inicijative Design Hub Split.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti