Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Konferencija koju poduzetne žene ne smiju propustiti: Be your own boss!

Romana Ban

Romana Ban

29.09.2022.

Početkom studenog, od 3. – 5.11., održava se zanimljiva konferencija koju jedva čekaju brojne poduzetnice i žene koje to žele postati.

Riječ je o prvoj online konferenciji Be your own boss, proizašloj iz iznimno aktivne istoimene Facebook grupe pod vodstvom Marine Biljak, koja trenutno broji više od 9400 članica.

Be your own boss je puno više od Facebook grupe; sama grupa je bila začetak kasnijeg istoimenog web portala te brojnih mentorskih programa i online edukacija, ali je cijelo vrijeme ostala sigurno utočište za brojne poduzetne žene.

Be your own boss u The Works Coworkingu

O samoj grupi i svim inicijativama proizašlim iz iste već smo pisali pa više informacija možeš pronaći ovdje, no danas ćemo ti cijeli koncept još jednom pokušati približiti, i to kroz razgovor s Tamarom Ilić Arvan.

Tamara stoji na čelu popularnog splitskog The Works Coworkinga, gdje će se uživo održati popratni dio konferencije.

Naime, nakon dva dana online konferencijskog programa, u Zagrebu i Splitu će se 5.11. održati uživo meetupi.

Tamara je za splitski meetup vezana sa čak nekoliko uloga – članica je organizacijskog tima, u The Worksu drži “domaćinsku” palicu, a ujedno nastupa kao jedna od predavačica.

Odudaranje kvalitetom

Ni sama se ne može sjetiti kad je točno i kako otkrila BYOB Facebook grupu, no priznaje da je u istu ušla sa zadrškom zbog prijašnjeg iskustva s različitim grupama, koje su se pokazale kao “vrlo prodajno usmjerene”:

“Sama sam u poduzetništvu od 2014. godine, ali 2020. sam, zajedno s partnerom, kretala ispočetka. Pa likvidiraj stari jdoo, otvori novi doo… Imaš 100 pitanja, a svi ti odgovori trebaju odmah. Pratim dosta grupa na Facebooku o poduzetništvu, obrtnicima-paušalistima, e-commerce; činjenica je da se u takvim grupama konkretna informacija dobije puno brže nego na šalteru neke institucije, premda su se i institucije puno poboljšale u zadnje vrijeme.”

Što se tiče njenih prvih dojmova o BYOB grupi, ističe kako je vrlo brzo primijetila kvalitetne objave, vezane uz konkretne problematike važne za poduzetnike, kao i jasne i koncizne odgovore.

“U komentarima nije bilo spama ni trolova. To mi je odmah signaliziralo – ovo vodi snažna ruka.”

Zatim je popratila besplatne sadržaje poput članaka i webinara, u kojima joj, ističe, nitko ništa nije pokušavao prodati.

“Opet je odudarala kvaliteta. Onda sam se stvarno počela zanimati tko stoji iza svega i tako sam saznala za Marinu, koja je prava renesansna žena. Ne znam koliko njoj dan traje – 36 sati?”

Marina Biljak, osnivačica Be your own boss zajednice poduzetnica

Tamara je vrlo brzo počela sudjelovati u aktivnostima grupe:

“Priključila sam se komentarima, a mislim da sad prednjačim u objavama o sustavu procesuiranja kreditnih kartica Stripe i programu za izdavanje računa i fiskalizaciju Solo.”

Uživo je uživo!

Osim što je FB grupa od samih početaka nudila dodatne sadržaje poput video edukacija i mentorskih programa, nakon nekog vremena je pokrenut istoimeni portal, a započela su i uživo druženja članica u različitim gradovima diljem Hrvatske, tako i u Splitu. 

“Kad su druženja zaživjela uživo, spoznale smo koliko zapravo dišemo sličnim plućima, shvatile smo da imamo zajedničke probleme (prodaja, razvoj poslovanja, borba s institucijama, produktivnost, organizacija) i da smo zajedno jače”, opisala je Tamara moć njihovih uživo sastanaka.

Konferencija kao logičan korak

Upravo se na spomenutim druženjima rodila ideja o konferenciji:

“Zahvaljujući druženjima, rješenja su se započela brže nizati. Konferencijom smo htjele zauzdati momentum, zadržati produktivnost zajednice na vrhuncu i, na kraju krajeva, pružiti što većem broju članica odgovarajuću platformu za podijeliti svoje znanje, iskustvo i životne priče.”

Pripreme za konferenciju, oktriva nam sugovorica, izvrsno teku.

“Studeni se približava i moram priznati da sam iznenađena kako sve ugodno teče.

U Be Your Own Boss timu se vrlo malo komplicira. To pripisujem Marininom vodstvu i jasnoj viziji.

Oduševljava me marketing tim, njima je sve ‘snimi video!’. Nisam sama navikla na taj influencer marketing, ali i to je dobro. Svi uključeni učimo neke nove vještine.”

Dva dana online konferencije i uživo meetupi u Zagrebu i Splitu

Organizacijski tim potrudio se kako bi konferencija bila puna odličnog programa. Pitali smo Tamaru kojem se predavanju ona najviše veseli. 

“Kao što znate, BYOB grupa ima dodatne benefite poput raznih programa koje je Marina pokrenula kako bi svaka poduzetnica pronašla podršku koja joj je potrebna. Tako moja accountability partnerica Helena Smrčak sudjeluje na panelu ‘Od Introverta do javnog govornika’. Moja mentorica Ana Marić priprema predavanje na temu ‘Od besplatnog sadržaja i usluga do klijenata iz snova’. Ona je jedina koja mi teme o prodaji može učiniti zanimljivima! Anita Kanđera će s nama podijeliti svoju viziju organizacije u predavanju ‘Organizacijom uma i vremena do posla u skladu s tobom’. Zapravo su sva predavanja ‘must see’, a cijeli raspored možete vidjeti ovdje.”

Uz online program konferencije, koji će biti emitiran 3. i 4. studenog, 5.11. bit će održani meetupi u Zagrebu i Splitu.

Splitski meetup 5.11. u The Works Coworkingu

U sklopu Be your own boss konferencije, u Splitu se poduzetnice okupljaju 5.11. na meetupu u The Works Coworkingu.

Tamaru smo pitali što sve očekuje posjetiteljice, odnosno je li riječ samo o neformalnom druženju ili će biti i predavanja, panel rasprava i sl.

“Posjetiteljice očekuje puno toga lijepoga. Smijem li reći da će ovo biti jedan privlačan događaj? Kao naša verzija Story crvenog tepiha. 🙂 Ne smijem puno toga otkriti zbog efekta iznenađenja, ali da, neformalno ćemo druženje malo prekidati nastupima govornica, koje neće biti u stilu prezentacije, već više kao ‘Ted talk’. U Splitu nastupaju Nikolina Dukić, koja stoji iza uspješnog brenda Malish Velish, dizajnerica interijera od kojih zastaje dah Mirjana Sinovčić i moja malenkost. Takoder sam načula nešto o koktelima i DJ-u”, tajnovita je Tamara.

The Works Coworking
Pitaš se jesu li konferencija i meetup namijenjeni i tebi?

Kad govori o tome kome su konferencija i meetup namijenjeni, naša sugovornica ističe: 

“Svima koji žele nešto naučiti i treba im potpora na njihovom putu. Sama grupa je nastala od poduzetnice za poduzetnice zbog toga što su izazovi na malo većoj razini ako si žena poduzetnica. Međutim, svi imamo svoje izazove, zar ne? I svima nam trebaju podrška i informacije! Predavanja koja smo pripremile svakome mogu ponuditi onaj AHA trenutak. Naravno, i muškarci su dobrodošli. Inicijativa je ženska, ali daleko od toga da diskriminiramo pa, ako konferencija namijenjena poduzetnicama zaintrigira i nekog muškarca – neka slobodno dođe!”

Kao najveću vrijednost koju će sudionice konferencije dobiti ističe upravo upoznavanje ostalih članica ove zajednice.

“Ja sam već doživjela nekoliko AHA trenutaka otkad sam u BYOB grupi i sigurna sam da to dijelim s ostalim članicama. Ja sam već na prvom regionalnom meetupu upoznala svoju današnju mentoricu i povezala se s još nekoliko poduzetnica, koje su danas neizostavan dio mog poslovnog puta. Upravo je zbog takvih iskustava neizostavni dio ove konferencije upravo networking;

ako se osjećaš usamljeno na svom putu prema produktivnijem životu, pridruži nam se na meetupu u Splitu ili Zagrebu!”

Tamara priznaje da je nekoć zazirala od networkinga, ali s vremenom je shvatila da je riječ samo o druženju, na kojem te nitko neće ispitivati koji si faks završila i koje su ti bile ocjene u školi.

Upravo su prilike za networking i kvalitetan sadržaj ono što treba svakoj poduzetnici, kaže. 

“Dobrano si zagrabila u poduzetničke vode ako se prepoznaješ u svakoj riječi programa, a jedino što će nas zanimati na networkingu je koji problem pokušavaš riješiti i kako ti naše iskustvo može pomoći. Uz malo smijeha i zabave, naravno!”

The Works Coworking – izvrsna lokacija za izvanredne evente!

Ovaj je meetup izvrstan uvod u još jednu The Works sezonu bogatu zanimljivim događanjima.

I mi smo tijekom cijele godine upravo u njihovom prekrasnom prostoru organizirali brojna Split Tech City predavanja i panel rasprave.

Tamara poziva sve zainteresirane za organizaciju različitih evenata da im se slobodno jave:

“The Works se doista želi otvoriti zajednici i još uvijek radimo na figurativnom otvaranju svojih vrata. Uz regionalne meetupove Be Your Own Boss, kod nas se ponekad održavaju radionice Udruge Feniks za promicanje vrijednosti mentalnog zdravlja, a Remote Year, koji organizira godišnja putovanja digitalnih nomada, kod nas se stalno nastanio.

Prostor nam živi 24/7, ali svaku večer možemo ugostiti neki klub ili meetup.

Sretni smo što imamo i odvojen prostor za događaje, tako da naši korisnici uvijek imaju poseban prostor za tihi rad. Još smo u potrazi za pravim community menadžerom, tako da se svi upiti mogu poslati meni na tamara@theworks.rocks.”

Nemamo što dodati osim – ako te zaintrigirao Be your own boss konferencijski program, s posebnim naglaskom na splitski uživo meetup,

na vrijeme kupi ulaznicu pa se vidimo u The Worksu! 🙂

P.S. Kupnjom online ulaznice na 6 mjeseci dobivaš pristup preko 20 webinara koji će na konkretan, ali pristupačan način, obrađivati teme poput pokretanja newslettera, SEO optimizacije bloga, PR objava, recenzija, kreiranja online programa i mnogih drugih. 

Uz to, kupnjom ulaznica ulaziš na popis za darivanje proizvoda i usluga u vrijednosti preko 56 000 kn. Glavna nagrada je put u Amsterdam!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti