Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Potvrđeno je: Banovina se prenamjenjuje u Tech Hub Split!

Split Tech City

Split Tech City

01.04.2022.

Svjesni smo da se neki podsmjehuju našem stalnom optimizmu. Naše uvjerenje kako je Split idealan grad i za poslovni i za privatni život doživljava se naivnim i nerealnim.

Nema veze. Drago nam je da će im i najnovije vijesti iz splitske gradske uprave pokazati da su u krivu.

Split na prvom mjestu

Iako su Banovinu u zadnje vrijeme tresli skandali, ponosni smo što su se pripadnici svih političkih opcija usuglasili oko stava koji dokazuje da je svima njima upravo Split na prvom mjestu.

Naime, potvrđena nam je vijest o kojoj se dugo šuškalo:

Zgrade gradske uprave, Mirovinskog i HZZO-a prenamjenjuju se u Tech Hub Split!

Nije u šoldima sve

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, iako se već mjesecima naveliko razmišljalo o prenamjeni navedenih zgrada u hotelske objekte, naposljetku se shvatilo kako u našem gradu ipak nije sve u turizmu!

Da, iz zgrade Banovine se pruža veličanstven pogled na more i otoke, ali turisti 21. stoljeća ipak više cijene neke druge stvari – koje nisu stvari.

Dok u samim hotelima provode minimalno vremena, turistima je važniji sadržaj koji im se nudi u sezoni, a o razdobljima izvan sezone da ni ne govorimo.

Razmišljanje izvan sezone

Zbrojivši 2 i 2, vlasti su shvatile da se zaista nije pametno oslanjati samo na sunce i more, odnosno na sezonski turizam.

Bilo bi pametnije razmišljati izvan okvira. Izvan sezone.

Potrebno je zadržati svoje mlade ljude, ali i ponuditi nešto primamljivo strancima koji su ovdje u prolazu, kao i onima koji razmišljaju o preseljenju u naš grad.

Šalterski UX

S druge strane, korisničko iskustvo navedenih institucija nije bajno ni ako uzmemo u obzir samo lokaciju i dostupnost parkinga za građane koji na šaltere dolaze predati pečatirane papire za svoje zahtjeve.

S obzirom na to da je u središnjim dijelovima grada sve manje onih koji tu žive, pogotovo tijekom sezone, logičnije je da se sva ta gradska administracija prebaci u dio grada koji je građanima bliži i ima više dostupnog slobodnog parkinga.

Jedno je vodilo drugome i na kraju je odlučeno da Banovina, Mirovinsko i HZZO presele na Dračevac. Tamo ima dovoljno praznih zgrada bez sadržaja.

Više od prostora

Naša vizija Splita kao grada u kojem se susreću tehnologija i turizam ovim se korakom napokon ostvaruje.

Tech Hub Split će, naime, pružati sve što generacijama tehnološkog doba treba.

Suvremeno opremljeni coworking prostori, konferencijske dvorane, ML&AI laboratoriji samo su neki od predviđenih pogodnosti, no nas još više veseli sav sadržaj koji će čekati korisnike ovog prostora.

Od vrtića i igrališta na Zvončacu preko fitness&bazen zone na legendarnom Jadranu do mindfulness&zen zone na Sustipanu, u ovom se projektu zaista mislilo na fizičko i mentalno zdravlje mladih obitelji digitalnog doba.

Organizirani picigin u pauzama u uvali lučice Jadran, kao i networking&teambuilding svaki drugi petak u mjesecu s ribičima iz iste lučice pod nazivom “Jedeš šta uloviš” samo su neke od pogodnosti kojima će sigurno biti oduševljeni i stranci i lokalci.

Splite, volin te!

Ova win-win situacija napokon je na istu stranu stavila sve stranke i neovisne političare. Ionako im je svima interes građana na prvom mjestu.

Dogovoreno je da će se projekt provesti do kraja 2023. bez obzira na to tko bio na vlasti. Čak i ako grad bude bez iste. 

Naš optimizam napokon ima smisla: lice Splita ipak se mijenja!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti