5 TED govora koje morate poslušati

Internet je nepresušan izvor zanimljivog sadržaja kojim zabavlja i educira ljude diljem svijeta (ako gledate samo s pozitivne strane, naravno! 😉 ).

Ipak, često se zna dogoditi da od šume ne vidimo stablo… Sigurni smo da još uvijek ima onih koji nisu upoznati s jednim od nama omiljenih izvora znanja i motivacije, tako da ćemo se danas pozabaviti TED konferencijama!

‘TED Talks’

TED je neprofitna organizacija posvećena širenju ideja, obično u obliku kratkih govora.

TED je započeo 1984. godine kao konferencija na kojoj su se zbližili tehnologija, zabava i dizajn, a danas pokriva gotovo sve teme – od znanosti preko poslovanja do globalnih pitanja – na više od 110 jezika!

TEDx kao globalno širenje ideja

U međuvremenu, samostalno pokretani TEDx događaji pomažu u razmjeni ideja u zajednicama širom svijeta (čak i u Lijepoj našoj!).

Godišnje se održi i više od 3000 TEDx događaja, koje organiziraju strastveni pojedinci u svojim lokalnim zajednicama.

Inspiracija i informacije

Za vas smo danas izdvojili pet govora koji su, zahvaljujući internetu, oduševili milijune ljudi širom zemaljske kugle.

Nadamo se da će vas odabrana videa navesti na razmišljanje, ali i na pretraživanje bogate TED baze kako biste pronašli još bisera! 🙂

Nemojte se premišljati – TED govori su kratki (3-18 minuta!) i pokrivaju sve moguće teme, a svojom vas zanimljivošću samo tjeraju na još! 🙂

  • Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity?

Sir Ken Robinson je stručnjak za kreativnost, a zagovara radikalno promišljanje naših školskih sustava, želeći da se u školama njeguje kreativnost i priznaje više vrsta inteligencije.

  • Simon Sinek: How great leaders inspire action

Simon Sinek istražuje kako lideri mogu nadahnuti suradnju, povjerenje i promjene. Na primjeru uspješnih svjetskih brendova, u ovom nam videu pojašnjava kako razmišljaju oni koji iskaču iz zadanih okvira.

  • Cameron Russell: Looks aren’t everything. Believe me, I’m a model.

Nekoć superuspješna kao supermodel, Cameron Russell danas je osnivačica i glavna urednica časopisa Interrupt.

Navedeni je časopis pokrenula nakon odličnih reakcija na svoj TED govor.

Čime je oduševila publiku te zašto izgled i slava nisu presudni za sreću i ispunjenost, poslušajte i pogledajte u njenom govoru!

  • Brene Brown: The power of vulnerability

TED govor koji se ubraja u najbolje svih vremena je upravo ovaj autorice Brené Brown, koja proučava ljudsku povezanost – našu sposobnost suosjećanja, pripadanja, ljubavi.

U govoru dijeli dubok uvid u svoja istraživanja, a o čemu se radi – svakako poslušajte!

  • Dan Gilbert: The surprising science of happiness

Dan Gilbert, stručnjak za sreću (ma zamislite naziva i zanimanja! 🙂 ) s Harvarda, otkriva nam male tajne velike sreće. 🙂

Svojim znanstvenim istraživanjima pobija brojne učestale pretpostavke i otkriva nam moramo li zaista biti jadni ako nam se svi planovi i želje izjalove. Svakako pogledajte!

I mi svog konja za trku imamo!

Gore navedeni govornici možda imaju svjetsku slavu, ali ni jedan/na od njih dosad nije nastupao/la na Split Tech City motivacijskoj konferenciji, tako da – imaju oni još posla! 😉

Stojte mi zdravo, veselo, informirano i inspirirano!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.