Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

3 činjenice zašto je dobro volontirati

Manojlo Ilić

Manojlo Ilić

16.06.2021.

Na sam spomen volonterstva postavlja se pitanje je li volontiranje za naivce? Je li to davanje svoga vremena besplatno jer, htjeli mi to priznati ili ne, mjera današnjeg svijeta je vrijeme za novac. Ako bi nekog na ulici pitali za brzi odgovor na pitanje što je to volontiranje većinom bi dobili odgovor da je to “besplatan ili dragovoljan rad”

Služenje zajednici

Volontiranje je puno više od tog jednostavnog shvaćanja. Prvo na što volontiranje ukazuje jest stil života koji je ispunjen altruizmom i empatijom. Ako guglate pojam volontiranja jedna od definicija na koju nailazite je sljedeća: “Služba vašoj zajednici”. Koncept služenja zajednici znači da se izdižemo iznad našeg individualizma i egocentrizma, a to nikako nije mala stvar jer smo većinu vremena zarobljeni u mislima o sebi i svojim potrebama.

Ajmo vidjeti što nam omogućuje volontiranje, a da nije zarada novca…
Upoznavanje novih ljudi

Ogroman benefit volontiranja je upoznavanje novih ljudi, možda baš vaših budućih prijatelja ili radnih kolega. Upoznajete ljude sa zanimljivim životnim pričama, sa znanjima u područjima koja vas zanimaju i od kojih možete direktno dobiti odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Kroz volonterske aktivnosti upoznajete pojedinace sa zajedničkim interesima i idejama, među volonterima vlada pozitivna atmosfera i dolazi do stvaranja zajednice koja radi na zajedničkom cilju iz čega proizlazi osjećaj pripadnosti.

Određene aktivnosti možda će zahtijevati izlazak iz zone komfora, ali to je također benefit, zar ne? 🙂

Razvijanje specifičnih vještina i buduće karijere

Određene volonterske grupe nude mogućnost stjecanja specifičnih znanja što predstavlja jako dobru podlogu za razvoj karijere, prvenstveno studentima, s obzirom na činjenicu da fakulteti pružaju samo jedan dio znanja, ponekad pokriva samo teoretski dio te se baš u volonterskim grupama dobije prilika za razvijanje praktičnih vještina.

Volontiranje, osim studentima, može biti dobra prilika bilo kome tko se možda još traži i tko nije siguran u kojem smjeru želi graditi svoju karijeru.

Pruža osjećaj smisla i ispunjenosti

Ako su vam kroz ruke prošle razne self-help knjige ili clickbait članci koji bi vam trebali dati odgovor kako biti sretniji ili zadovoljniji sami sobom, velika je vjerojatnost da nisu spomenuli volontiranje već upravo suprotno; nudili bi savjete u smjeru već spomenutog egocentrizma, s idejama poput: “posveti vrijeme samom sebi”.

Smatram da, ako se želite osjećati ispunjenije i sretnije, trebate služiti drugima u potrebi. Produkt toga je i naša povećana svjesnost o tome što sve imamo, a to u konačnici stvara u nama osjećaj zahvalnosti. Ljudska priroda je takva da se većinom fokusiramo na ono što nemamo, a ovo što imamo vrlo brzo zaboravimo; to se može gledati kroz proizvod evolucijske psihologije pa možda je baš volontiranje jedan od hackova za ovaj problem. Nadalje kroz pomaganje ili služenje možemo dobiti dublji smisao i direkciju u našem životu.

Zaključio bih ovu misao sa s citatom Walter Russel-a:

“Sve dok čovjek ne nauči izgubiti sebe, ne može se pronaći!”

“Osobni ego mora se raspršiti, a zamijeniti ga mora univerzalni ego.”

Druga strana volontiranja

Naravno da nije sve tako jednostavno, i u volontiranju postoje određeni izazovi, a čest problem je i sindrom izgaranja (burnout). Definira se kao “stanje mentalne i fizičke iscrpljenosti” koje nastaje ako se ne postave dobre granice između volontiranja/posla i privatnog života. Bitno je prepoznati simptome na vrijeme, skrenuti pozornost ljudima na njegovo postojanje i najvažnije – dobro promisliti o organizaciji vlastitog vremena.

Postoje pojedinci kojima volontiranje služi kao alat za samopromociju. Zanimljive primjere daje Zlatko Miliša u knjizi Šok današnjice u kojoj analizira što znači volontirati te navodi probleme s lažnim konceptom volontiranja i humanizma; kao primjere uzima iznimno bogate pojedince koji donacijom svog novca, pod krinkom volontiranja, izbjegavaju plaćanje poreza, a navodi i tzv. “medijski humanitarizam” gdje u prvi plan dolaze političari, sportaši te druge javne osobe pa se “ljudska tragedija prodaje kao roba”.

Podjela volontiranja

Na ovom tragu zanimljiva je još jedna podjela volontiranja, a to je volontiranje, nazovimo ga, broj 1: Vezano je za stjecanje znanja i vještina kroz koje se može razviti i unaprijediti karijera, uz istovremeno pomaganje drugima te volontiranje broj 2 u kojem se pojedinac stavlja u službu najpotrebnijima, onima na rubovima društva, nevidljivima… Ovaj drugi oblik volontiranja možda je “manje popularan”, ali čini veliku promjenu u društvu u kojem živimo te može biti mjera kvalitete nekog društva. Jedno je sigurno: bilo koje volontiranje, kakvo god ono bilo, je hvale vrijedno!

Volontiraj i ti!

Nadam se da sam vam ovim člankom uspio približiti važnost i nematerijalne benefite volontiranja i da smo došli do dijela koji vas najviše zanima: Koje opcije volontiranja pruža Split?

Mnoge!

Split Tech City

Tehnološka i volonterska zajednica koja doprinosi razvoju i promociji IT sektora Splita i regije. Jedna od aktivnosti je i Open Coffe meetup koji je za mene kao studenta značio puno jer sam dolaskom na meetupe imao priliku čuti predavanja, porazgovarati s nekim od predavača i postavljati pitanja, a naravno važan je i faktor povezivanja, razmjene iskustva i znanja sa svim prisutnima.

Jubilarni 130. Open Coffee meetup održan je na Summer Blues katamaranu

Na istoimenoj web stranici možete pronaći cijeli niz kvalitetnih članaka koji pokrivaju tematike od programiranja do marketinga, a najzanimljiviji je dio što uz kavu možete popričati s nekim od autora. Bitno je naglasiti i jednu kvalitetnu volontersku aktivnost i potaknuti nastavak njenog provođenja po završetku panedmije, a to je SplitTechCup2019, humanitarni cageball turnir splitskih IT-evaca gdje je sav prikupljeni novčani iznos utrošen za kupnju laptopa djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na tragu onog gdje sam razmatrao podjelu volontiranja, u STC-u imate oba tipa!

DUMP

Ova udruga mladih programera odlična je opcija za sve studente koje zanima programiranje, ali i ostala tehnološka zanimanja.

DUMP Team
Studentski poduzetnički inkubator

Popularni SPI djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Splitu, a namijenjen je svim proaktivnim i poduzetnim studentima Sveučilišta u Splitu, s ciljem promicanja poduzetništva mladih te povećanja uspješnosti njihovih poduzetničkih podhvata.

Regionalni volonterski centar Split

Pruža niz volonterskih aktivnosti, a detaljnije pogledajte ovdje.

Agenti dobrote

Volonterska grupa za koju iz iskustva mogu reći da čini velike promjene; dotiče najpotrebnije, djeluje tamo gdje je socijalna služba dosegla svoje granice i na kraju dana čini ovaj grad boljim i humanijim!

Sve ove grupe i zajednice čekaju na vas, ili da im se pridružite ili da posjetite neke od događaja koja vam mogu biti vrlo korisna.

Ako imate što za dodati, slobodno pišite u komentare! 🙂

Volontiraj

Okupljamo i osnažujemo zajednicu online, ali i offline. Pridružite nam se na predavanjima, radionicama i druženjima koja organiziramo!

Prijavi se

Podijeli

Povezane novosti