Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

12 neprogramerskih stvari koje sam naučila radeći u programerskoj tvrtki

Ivona Knaus

Ivona Knaus

18.08.2021.

Osam sati svakodnevnog programiranja i sjedenja za računalom netko može smatrati poprilično dosadnim i napornim, ali svaki IT-jevac će se složiti sa mnom kad vam kažem da to nije ono jedino što radimo. Također, već smo u više navrata pisali da programski jezici nisu jedina vještina ovog posla koju treba redovito nadopunjavati. Zato u današnjem članku donosim listu neprogramerskih stvari koje sam zamijetila i naučila radeći u programerskoj tvrtki.

Vežite se, polijećemo! 🙂

Komunikacija

Ovo smo već naglašavali više puta. Soft skills, komunikacija, timski rad bitne su stavke za dobru radnu atmosferu i uspješno rješavanje svakodnevnih zadataka.

Držite se dogovora

Dobili ste task koji trebate završiti u određenom vremenskom roku? Nastojte se držati tog dogovora. Pogotovo ako taj zadatak ovisi o nekom drugom zadatku ili nekoj drugoj osobi. Naravno da se uvijek može dogoditi iznimna situacija pa se zadatak oduži ili zakomplicira i to je razumljivo, ali nastojanje rješavanja obaveza u roku ostavlja dojam da ste odgovorna osoba i to vam je plus koji kod kolega i šefova neće proći nezamijećen. 

Pozitivan mindset

Svaki posao je izazovan, ponekad i stresan, ali nemojte se previše opterećivati kad vam nešto zapne i previše se emotivno uključivati u sav proces. Znanstveno je dokazano da rastresene osobe ne mogu racionalno razmišljati i teže dolaze do rješenja problema, stoga kada negdje zapnete, prošetajte, popijte kavu ili zatražite pomoć od kolega. Pozitivan stav je jedan od ključnih faktora uspjeha.

Jedno veliko, debelo NE multitaskingu

Ovdje sam se više puta opekla i ovo je nešto što mi šef stalno napominje. Fokus na više stvari odjednom rezultira time da nijedan zadatak nećete obaviti kako treba, od želje da ih završite što prije.

Polako, sve se može stići. Strpljivost je ovdje ključ.

Organizacija vremena i zadataka je nužna

Nastavak na prethodno: organizacija glavu spašava. Odredite si vrijeme za određene stvari, zapisujte u notes ili u rokovnik ako vam je tako lakše. Bit ćete svjesniji svojih obaveza jednom kad ih negdje fizički zapišete i također, osjećat ćete se produktivnije i motiviranije kad ih dovršite.

Kolege s posla vam nisu prijatelji

Svako pravilo ima iznimku, ali mislim da u većini slučajeva kolege s posla trebaju ostati kolege s posla. To su ipak ljudi s kojima radite 8 sati svaki dan i primorani ste komunicirati. Stoga, koliko god vam se atmosfera u uredu (i izvan nje) činila opuštena i neformalna, smatram da je ipak bolje neke stvari o sebi zadržati za sebe i održavati koliko-toliko profesionalan odnos, kako biste preventivno izbjegli neke razgovore ili konflikte koji bi se mogli dogoditi i koji bi eventualno mogli utjecati na radnu atmosferu.

Pravilno sjedenje kralježnicu spašava

Kad sam tek počela raditi i sjediti gotovo cijelih 8 sati u stolici, vrat me užasno bolio i kad bih došla doma nisam imala volje opet sjesti za laptop i raditi neke druge projekte. Zato se trudim pravilno sjediti, ljeti plivam leđno što je više moguće, a kad postane baš kritično, masaža je uvijek dobra opcija. 🙂

Budite dosadni i postavljajte pitanja

U početku prilagodba nikome nije jednostavna, zato se ne ustručavajte postavljati pitanja i dosađivati starijim kolegama. Jednom kad se svi zajedno opustite i naviknete jedni na druge, to će vam doći prirodno i nećete ni imati osjećaj da ste nekome možda dosadni, već ćete na to gledati isključivo kao na priliku da nešto savladate i/ili naučite. (Ako ovo čita netko od mojih kolega ili šefova – ispričavam se ako sam vam nekad bila dosadna 🙂 )

Apstraktno i logičko razmišljanje sam počela primjenjivati i drugdje

Zahvaljujući programiranju, svaku drugu stvar ili informaciju koju saznam ili učim o njoj ili istražujem, počela sam dublje proučavati, postavljati razna pitanja pa ponekad čak otići i previše duboko. Nekada stvarno odem u srž neke teme i ne znam se zaustaviti. Kritičko razmišljanje i logika su mi se poprilično produbili i sad jednostavno o svemu razmišljam na taj, “programerski način”. Zaključila sam da to uopće nije loše, dapače! (Molim vas recite mi da nisam jedina).

Dolazak na vrijeme

Dolasci na posao, sastanke, pa čak i neformalna druženja – poštujte dogovoreno vrijeme. Ja osobno smatram poprilično nepristojnim kada osoba s kojom sam se nešto dogovorila kasni. Naravno, nepredviđeni scenariji poput gužve u prometu ili sličnih situacija su opravdani, ali stalno kašnjenje nikako! Osobe koje uvijek i svugdje dolaze na vrijeme ostavljaju dojam poprilično odgovorne osobe.

Soft skills

Tema o kojoj smo pričali bezbroj puta tako da se ovog puta neću ponavljati, samo bacite oko na prethodni članak.

Ponudite pomoć

Uvijek je lijepo vratiti uslugu, zar ne? Ne zaboravite, ukoliko vam je netko pomogao, istu tu uslugu vratiti i pomoći drugima, dati do znanja da ste tu za njih kao što su i oni za vas. Ukoliko je stigao novi kolega, uputite ga u radnu atmosferu, olakšajte mu svakodnevicu kao što su i prethodni kolege učinili vama.

Eto, ovo je moj poprilično općeniti popis, koji vjerujem da se može primijeniti u bilo kojem drugom neprogramerskom poslu. Slobodno u komentarima podijelite s nama vaše dojmove i produžite ga!

“The only thing to do with good advice is to pass it on. It is never of any use to oneself,”

Oscar Wilde.

Podijeli


O autoru:

Ivona Knaus

Povezane novosti