Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

WHAT THE COPY? Najčešće pogreške koje poduzetnici rade kad sami pišu svoju web stranicu

Luca Kozina

Luca Kozina

02.07.2024.

Većina poduzetnika shvaća da im za izradu web stranice treba pomoć stručnjaka – web dizajnera ili web developera. Ali će pisanje samog sadržaja (website copywriting) najvjerojatnije odraditi sami ili (ako nemaju vremena) dati nekom poznaniku “tko ima smisla za pisanje.”

Njihov način razmišljanja je sasvim razumljiv: “Najviše znam o svom poslu, pa je najbolje da i ja to napišem” ili “Ma bitno je da piše ono najvažnije o firmi/obrtu”.

Međutim, ako se radi o poduzetnicima koji su novi na tržištu, rebrendiraju se ili ulaze u novu nišu i žele putem weba privući potencijalne klijente, veoma je važno da ne samo izradu weba, već i pisani sadržaj dobro isplaniraju i napišu tako da se obraća pravim ljudima, a ne njihovim kolegama ili obitelji.

Ali kako se pisanje sadržaja za web može činiti jednostavno, mnogi poduzetnici nesvjesno pri pisanju rade pogreške zbog kojih izostaju rezultati, a raste frustracija jer nakon nekog vremena shvate da su bacili vrijeme i novac u vjetar.

Zato ću se u današnjem tekstu pozabaviti nekim od najčešćih pogrešaka i ponuditi bolja rješenja.

1. Kopiraju sadržaj s web stranice konkurencije

U nedavnom razgovoru s potencijalnim klijentom, jedan gospodin je rekao: “Proučili smo web ovih konkurenata pa smo kopirali njihov pristup.”
Na to sam se uhvatila za glavu, naravno, samo u glavi.

Upravo to kopiranje je česta pogreška koju rade poduzetnici. I u ovom slučaju je jasna početna misao. Bitno je vidjeti kako izgleda web konkurencije. Tako možemo vidjeti jesu li nešto propustili (takozvani “content gap”), jesu li dobro optimizirali stranicu za SEO, imaju li navedene cijene, nude li usluge slične našima itd.

Ali slijepo kopiranje sadržaja i strukture, uz to i neusklađeno s vašim ciljevima, potrebama i vrijednostima, vam se može samo obiti o glavu. Možda ćete uštedjeti vrijeme, ali ćete izgubiti potencijalne klijente.

Svaka tvrtka, pa čak i ona koja ima sličnu klijentelu ili uslugu/proizvod, bi trebala imati svoju jedinstvenu priču, usluge/proizvode, publiku i vrijednosti koje predstavlja kroz tekstove na webu. 

Inače će vas potencijalni klijenti birati samo po cijeni, a diferenciranje samo u odnosu na cijenu nije dobra poslovna strategija, pogotovo ako želite izgraditi kvalitetan brend.

Zato je bitno prije početka pisanja razmisliti i odlučiti:

– što želite postići web stranicom?
– kakvu će imati strukturu (podstranice, sekcije, elementi, vizuali, dokumenti, itd.)?
– kakav će biti stil pisanja i ton obraćanja?
– koja je glavna radnja koju želite da posjetitelj napravi (kupnja proizvoda, rezervacija sastanka, prijava na mailing listu ili newsletter, itd.)

Ako napišete sadržaj koji samo vi možete napisati i koji odražava potrebe vaših klijenata, bit će lakše istaknuti se od web stranica konkurencije. Osim toga, potencijalni klijenti će vas lakše prepoznati kao najbolje i jedino rješenje za svoje probleme. A kada vas prepoznaju, veća je šansa da će vam se javiti.

2. Ne privuku pozornost idealnog klijenta na samom početku

Prvih 8 do 10 sekundi koje posjetitelj provede na vašoj web stranici su ključne (istraživanje: Nielson Normal Group). Ako ne privučete njihovu pozornost odmah, velika je vjerojatnost da će napustiti stranicu i otići kod konkurencije. 

Neke od najčešćih pogrešaka koje poduzetnici rade pri pisanju takozvane hero sekcije (prvo što posjetitelj vidi kad “sleti” na web) su:

  • korištenje općenitih izraza poput “dobrodošli na službenu web stranicu X” ili onih nejasnih poput “transformiramo vaše digitalno poslovanje”
  • hero sekciju sačinjava samo fotografija iz koje nije jasno što rade
  • hero sekcija je prazna (tekst počinje tek kad malo “proskrolate”)
  • hero sekcija sadrži naziv firme (a naziv je vidljiv iz loga koji se nalazi u headeru)
Izvor: Screenshot
Primjer nedovoljno specifične hero sekcije

Gornji primjer bi mogla iskoristiti bilo koja firma koja se bavi računovodstvom. Ali nije samo problem što je ovakva hero sekcija generična, već i što vjerojatno nije privlačna jer ne sadrži bitnu informaciju za potenijalnog klijenta.

Nemojte se bojati da ćete, ako budete specifični, odbiti neke ljude. To je zapravo dobro – jer ne želite raditi s bilo kime. Već samo s onima kojima najviše možete pomoći i koji će cijeniti vaš rad, ne samo financijski već i na ljudskoj razini.

Kao kad čitate naslove na portalima ili novinama, tako i vaš uvod, tj. hero sekcija, mora biti dovoljno jasna i privlačna da privuče one kojima treba vaša usluga da čitaju dalje. To je najsigurnije postići isticanjem glavnih problema ili ciljeva idealnih klijenata. Kad vide da znate što ih muči ili koji specifičan cilj žele postići, to će ih potaknuti da nastave čitati.

Pritom je bitno da to izrazite što jasnije i sažetije.

Izvor: Screenshot
Je li tako da je nejasno iz ove hero sekcije čime se tvrtka bavi i kome točno pomaže?
Izvor: hotjar.com
Kratko i jasno je objašnjeno što kupac može dobiti ako koristi Hotjar, software za praćenje ponašanja korisnika na webu

3. Zanemaruju SEO 

Ako pri pisanju web stranice ne koristite riječi i fraze koje koriste potencijalni klijenti kad pretražuju vaše usluge, kako će vas pronaći?

Zato nikako ne smijete zanemariti SEO. SEO ili Search Engine Optimization je ključan za vidljivost web stranice na tražilicama poput Googlea. Mnogo poduzetnika zanemaruje ovaj aspekt, što rezultira time da njihova web stranica nije dovoljno visoko na rezultatima pretrage. 

Optimizacija sadržaja uključuje korištenje relevantnih ključnih riječi, meta opisa, naslova i alt tekstova za slike. Bez ovih elemenata, čak i najbolji sadržaj može ostati neprimijećen jer ga potencijalni klijenti ne mogu pronaći u nekoliko klikova.

Naravno, ne smije se ni zaboraviti tehnički SEO – odnosno, optimizacija tehničkih elemenata stranice koji poboljšavaju korisničko iskustvo i time daju znak Googleu da je taj web vrijedan za posjetitelje, a samim time vrijedan bolje pozicije na rezultatima pretrage.

Još jedna pogreška vezana uz SEO jest kad poduzetnici samo “poguraju” svoj web Google oglasom. Čak i u tom slučaju, web stranica mora biti dobro napisana i prilagođena potrebama idealnih klijenata da bi se ostvarili rezultati poput prodaje, rezervacije termina ili nečeg drugoga.

4. Fokus na “mi”, umjesto na “vi”, tj. potencijalne klijente

Neki poduzetnici vjeruju da je dovoljno hvaliti sebe i svoje proizvode ili usluge, misleći da će to privući nove klijente. Da bar! Nažalost, potencijalne klijente ne zanima kako vam je firma super ili koliko ste nagrada dobili. Oni žele znati kako ćete pokazati da možete riješiti njihove probleme i zadovoljiti njihove potrebe. 

Umjesto hvalisanja, usmjerite se na to kako vaše usluge ili proizvodi pozitivno mijenjaju poslovanje (ako ste u B2B) ili život (B2C) vašim klijentima. To možete pokazati tako da pišete iz njihove perspektive.

Da vam bude što lakše pisati iz njihovog ugla gledanja, zapitajte se:
– koje njihove probleme rješava moja usluga ili proizvod?
– kakvu će emocionalnu korist imati od usluge ili proizvoda?
– koji cilj moji potencijalni klijenti žele postići?
– kakav jezik oni najbolje razumiju? (ovako ćete izbjeći komplicirane i za njih prestručne izraze)

5. Prepuste posao Chat GPT-ju

Nova vremena, novi problemi.

Za copywritere je to Chat GPT i drugi LLM-ovi koje ljudi, a među njima i ozbiljni poduzetnici, često koriste da u svega nekoliko sekundi izbace gotov pisani sadržaj.

Ali nije problem u tome, već što će neki taj generirani sadržaj odmah objaviti na webu. Bez provjere gramatike, pravopisa i prilagodbe tekstova svom poslovanju i ciljevima koje žele postići.

Zato smatram da je Chat GPT najbolje koristiti kao pomoć pri:
– pronalaženju ideja
– analize postojećeg sadržaja
– strukturiranja teksta ili tekstova
– provjere gramatike i pravopisa (ako pišete na engleskom)
– pisanju grube skice

Pitanje je hoće li Chat GPT ikad moći biti jednako kreativan, iskusan i sofisticiran kao odličan copywriter. Zato je bolje uzdati se u se i u svoje kljuse. 🙂

Zaključak

Pisani sadržaj (eng. copy) na vašem webu ne bi trebao biti nešto tek usput, samo da imate nečim popuniti layout weba.

Ono što napišete može učiniti razliku između weba s kojeg potencijalni klijenti odlaze ili weba koji potencijalnim klijentima pokazuje da je vaša usluga ili proizvod jedino i najbolje rješenje za njih.

Da biste postigli ovo drugo, prije nego što počnete sa samim pisanjem, dobro upoznajte svoje klijente i razjasnite sami sebi što želite postići webom i kako ćete se predstaviti. To će vam uvelike pomoći da izbjegnete ove pogrešake o kojima sam pisala u ovom članku. 

Ako nemate vremena ili vam je teško prenijeti na papir ili ekran ono što radite u svojoj firmi, angažirajte profesionalnog copywritera koji/koja može pomoći da vaš sadržaj bude jasan, privlačan idealnim klijentima i, naravno, da donosi konkretne rezultate.

Podijeli


O autoru:

Luca Kozina

Luca Kozina je vlasnica BEEBOP-a, agencije za digitalni marketing specijalizirane za pisanje sadržaja za web i društvene mreže. Noću i vikendom se pretvara u autoricu kratkih priča i poezije. Za svoj rad je nagrađena s nekoliko nagrada (Prozak, Ulaznica, Mak Dizdar), te je 2021. godine objavila zbirku priča Važno je imati hobi. Sretna je teta dvoje nećaka, a šef joj je tigrasti mačak Brko. Voli igrati badminton, šetati prije zalaza sunca i dijeliti memove s najbližim prijateljima.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti