Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

VIZUALizacija: Vodič kroz sadržaj na društvenim mrežama – 5 vrsta sadržaja koje će potaknuti reakciju publike

Toni Nikolić

Toni Nikolić

30.04.2024.

Nije nikakva tajna da društvene mreže imaju cilj da se korisnici dulje zadržavaju na njihovim stranicama. Vlasnici društvenih mreža obožavaju sadržaj koji privlači pažnju i motivira korisnike da se zadrže na platformi, čak i ako je to samo na trenutak duže. Još više cijene sadržaj koji potiče na akciju, poput klika, komentara ili dijeljenja. 

U moru marketinških strategija, stručnjaci tragaju za tajnom formulom koja će potaknuti angažman publike. U ovom članku želim s vama podijeliti nekoliko strategija koje su se pokazale uspješnima u praksi.

1. Iznesite svoje mišljenje o relevantnoj temi

  Izražavanje stava je jedan od najefikasnijih načina za pokretanje diskusije na društvenim mrežama. Kada jasno iznesete svoje mišljenje o nekoj temi, potaknut ćete i svoju publiku da podijeli svoje stavove.

  Svaka otvorena rasprava doprinosi angažmanu i čini sadržaj dinamičnijim.

  Kad pričamo o brendu, ključno je pronaći autentičan glas tog brenda i razmisliti duboko o tome što vaš brend predstavlja i koje vrijednosti želi komunicirati. Budite iskreni, zanimljivi i pazite na konzistentnost.

  Isto tako, ne podcjenjujte snagu rasprave o naizgled nebitnim temama – često su upravo one najprivlačnije! 😊

  Kada je riječ o odabiru tema za pisanje, ključno je usvojiti strategiju koja nam pomaže da prepoznamo relevantne teme. Moj prijedlog je da pristupite na sljedeći način: postavite se u poziciju svog idealnog kupca ili ‘persone’!

  Persona predstavlja idealnu ciljnu osobu koju želite privući svojim marketinškim kampanjama. To je osoba koja bi bila zainteresirana za ono što možete ponuditi jer je usko povezana s vašim brendom. Važno je uložiti napor da ih privučete kao klijente i zadržite. 

  Vizualizirajte tu osobu: odredite joj dob i spol, društveni status, obrazovanje, omiljenu literaturu, omiljena mjesta za provođenje slobodnog vremena, društvene mreže koje koristi, kome vjeruje i tako dalje. Detaljno navedite sve karakteristike te osobe, i teme koje bi tu osobu zanimale same će isplivati na površinu.

  2. Snimite video sadržaj sa svojim licem u prvom planu

   U eri gdje umjetna inteligencija generira veliku količinu sadržaja, autentičnost postaje ključna.

   Snimanje videa koji stavlja vaše lice u prvi plan nije samo način demonstriranja autentičnosti, već i snažan alat za stvaranje emocionalne veze s vašim gledateljima. Kroz vašu prisutnost, gledatelji mogu osjetiti vašu iskrenost, strast i predanost, što ih privlači i potiče da se osjećaju bliže vama i vašem sadržaju. Time se ne samo privlači pažnja, već se i gradi čvršće i trajnije povjerenje.

   Svaka tvrtka, bez obzira na veličinu ili sektor, ima osobu ili više njih koje može istaknuti u svojim objavama na društvenim mrežama. Ovi pojedinci mogu biti osnivači, menadžeri, zaposlenici ili zadovoljni korisnici koji su postali zaštitna lica brenda.

   Njihov entuzijazam, stručnost ili iskustva mogu dodati ljudski dodir brendu i uspostaviti emotivnu vezu s publikom.

   3. Na početku samog projekta snimite dovoljno video sadržaja za idućih nekoliko mjeseci

    Iako se često tvrdi da algoritmi favoriziraju video sadržaj, osobno ne dijelim tu percepciju. Stvarnost je da su zapravo korisnici ti koji češće preferiraju video format, dok se algoritmi samo prilagođavaju tim preferencijama kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo.

    Bez obzira na to radi li se o Instagram Reelsima, TikTok videima, YouTube Shortsima ili bilo kojem drugom formatu, jedno je sigurno:

    za uspješno upravljanje društvenim mrežama neophodno je imati obilje video sadržaja.

    Kada bi za svaki novi Instagram Reel iznova palili kameru, posao marketing stručnjaka bio bi gotovo nemoguć.

    Dnevni video materijali, koji nisu službeni promotivni sadržaji, često se nazivaju B-roll videima u marketinškim krugovima. Srećom, takve videe možete unaprijed snimiti u velikim količinama, olakšavajući tako proces vođenja društvenih profila. Preporučuje se da na samom početku projekta pripremite i organizirate malu bazu videa koju ćete kasnije koristiti za Reelove i slične formate.

    Pokušat ću vam detaljnije pojasniti što je B-roll. Većina videa iz Splita započinje kadrom Rive ili Sv. Duje. Isto tako, videi iz Pariza kreću s Eiffelovim tornjem, a oni iz New Yorka kadrom Times Squarea i slično. Gomilu takvih materijala možete pripremiti unaprijed.

    Ako se bavite B2B poslom i educirate druge, možete snimiti sebe kako obavljate neke dnevne zadatke, snimite neke vlastite reakcije, vaš poslovni prostor iz nekoliko kutova. Na tako snimljene videe kasnije lako dodate glas ili glazbu, a isti klip možete ponovno koristiti i preraditi za izradu novih Reelova i drugih video sadržaja.

    Stvaranje veće količine B-roll videa daje vam sadržajnu bazu vaših vlastitih “stock” videa. B-roll je izvrstan za uštedu vremena, a kreiranje ovakve baze  pomaže u održavanju dosljednosti vašeg sadržaja.

    4. Analizirajte prethodne objave i ponovite formulu koja je donosila najbolje rezultate

     Praćenje analitike je ključna marketinška strategija jer omogućuje učenje iz prošlih iskustava i izbjegavanje ponavljanja istih grešaka. 

     Postavljanje mjerljivih ciljeva je prvi korak u mjerenju uspjeha kampanje. Tijekom trajanja kampanje redovito testirajte i uspoređujte rezultate, pratite aktivnosti konkurencije, istražujte tržište i prilagođavajte strategiju prema potrebama. 

     Iako je vođenje najboljim praksama iz djelatnosti korisno u početku, važno je zapamtiti da su vaša publika i brend jedinstveni, stoga je potrebno pronaći pristup koji najbolje odgovara vašoj specifičnoj situaciji.

     5. Ne zaboravite dobri stari UGC (user-generated content)

      Prosječan korisnik društvenih mreža svakog dana sve slabije reagira na promotivni sadržaj. Traže se iskustva drugih korisnika, recenzije i realne fotografije koje nisu napravljene u promotivne svrhe.

      Kako bi doskočili ovoj pojavi, vlasnici marketinških agencija i djelatnici digitalnih odjela kompanija sve više koriste ‘’user-generated content’’. Radi se o zajedničkom pojmu za

      sadržaj kreiran od strane korisnika proizvoda ili usluge.

      Brendovi danas ne moraju sami kreirati sadržaj, već to za njih rade korisnici. Osim što štedi vrijeme, ovaj koncept podiže prodaju i aktivnost na stranicama društvenih mreža kompanija. 

      Ovo je win-win situacija jer sam korisnik voli vidjeti svoju fotografiju na profilu tvrtke, a samim time potiče i druge korisnike da dijele fotografije iz vašeg objekta, nadajući se da će i njihova slika ili video završiti na vašem profilu. Osim toga, dugoročno se jača veza između brenda i korisnika, pridonoseći povećanju vjerodostojnosti proizvoda ili usluge.

      Ovo je tek početak naše rasprave o ovom važnom konceptu, stoga ostanite s nama jer ćemo dublje istražiti moć ‘user-generated contenta’ u budućim tekstovima. Pratite VIZUALizaciju kako biste bili u tijeku s najnovijim trendovima i korisnim savjetima iz svijeta marketinga!

      Foto: NB Studio

      Podijeli


      O autoru:

      Toni Nikolić

      Marketingaš, poduzetnik i vlasnik agencije za digitalni marketing Vizual. Prodaja priče i poduzetnička snalažljivost zapisani su u njegovim imotskim genima. Propali je nogometaš i ljubitelj dobrog filma koji barem jednom godišnje otputuje u Italiju. (Autor fotografije: Nikola Brboleža)

      Pretplati se Pretplati se

      Povezane novosti