Više od humanitarnog turnira: DUMP-ovci održali IT radionice djeci kojoj smo nabavili laptope!

Nakon što smo, u suradnji s partnerima, uspješno organizirali humanitarni cageball turnir, zahvaljujući kojem je nabavljeno jedanaest laptopa za djecu iz jedanaest splitskih obitelji slabijeg imovinskog stanja, odlučili smo se na nastavak akcije kako bismo turniru dali ne samo humanitarni, već i edukativno-tehnološki karakter.

Zahvaljujući dobroj volji uvijek entuzijastičnih članova udruge DUMP, organizirana je tako početkom ožujka na FESB-u, i to u prostorijama navedene udruge i u PICS-u, dvodnevna IT radionica za djecu, na kojoj su posebni gosti bila djeca koja su dobila laptope u sklopu našeg turnira.

Na radionici su se obrađivale osnove web developmenta; radili su osnovno gradivo HTML5 elemenata i CSS-a, a ono što su konkretno izrađivali je web stranica zamišljene pizzerije.

Osim da ih motiviramo na daljnje učenje, cilj nam je bio dati im određeni temelj koji će nastaviti nadograđivati i dovoljno znanja da mogu samostalno eksperimentirati”, objašnjava Dražen Barić iz DUMP-a, ističući kako su se potrudili maksimalno prilagoditi radionice kako bi bile što prikladnije osnovnoškolskoj dobi sudionica i sudionika.

S obzirom na to da su djeca odlučila ostati i duže od planiranog te da su sama krenula improvizirati i testirati mogućnosti razvoja web stranica, ne sumnjamo da su uspjeli!

Moramo priznati da su nas ugodno iznenadili; obično u školi ili na faksu ne nailazimo na preveliki angažman mladih u nastavi, ali ovdje to nije bio slučaj, kod svih je motivacija bila jasno prisutna”, oduševljen je Dražen. Kako kaže, dva dana nisu dovoljna za savladati veliku količinu gradiva, ali smatra da su djeca usvojila znanje potrebno da nastave dalje sa samostalnim učenjem. Štoviše, neki su već na prvoj radionici htjeli saznati više pa je tako jedan dječak upitao: “A kad ćemo učit kako napravit Google?” 🙂

Vjerojatno nije potrebno isticati da su djeca bila oduševljena, a zadovoljstvo nisu krili ni njihovi roditelji, izrazivši želju za još više sličnih radionica u gradu, namijenjenih djeci koju zanima tehnologija.

Nas su se i ovom prilikom posebno dojmili vrijedni DUMP-ovci, koji su se opet istaknuli kao neumorni prenositelji znanja, a oni skromno objašnjavaju: “Upravo ovakva pomoć, odnosno prenošenje znanja, jedan je od razloga nastanka i postojanja DUMP-a tijekom svih ovih godina. Imamo nekoliko projekata kojima prenosimo svoje znanje i iskustvo svim zainteresiranima te se nadamo da će i naš rad ostaviti trag na poboljšanju cijele zajednice. U Udruzi smo svi volonteri i ponekad nije lako ‘žrtvovati’ svoje slobodno vrijeme nakon dana ispunjenog drugim obavezama. Međutim, bez obzira na to, nikome od nas nije problem izdvojiti vrijeme za aktivnosti Udruge. Kultura pomaganja i sudjelovanja u ovakvim inicijativama je nešto što svakako želimo održavati”, istaknuo je DUMP-ovac.

Iskoristit ćemo i ovu priliku kako bismo još jednom zahvalili partnerima našeg humanitarnog cageball turnira – ICT županiji, Crvenom križu Split i Sportskom centru Mačak, kao i svim ekipama koje su svojim sudjelovanjem podržale našu zamisao te uz čiju smo pomoć prikupili više od 30 tisuća kuna za nabavku laptopa!

Do nekog novog humanitarno-edukativno-tehnološkog projekta, pozdravlja vas Split Tech City ekipa!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, suosnivačica i dopredsjednica Kluba mladih Split. Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City.