Potražnja za studentima Informacijske tehnologije veća je od broja diplomiranih

“Kopilica je kao kvart bila industrijsko predgrađe “iza pruge”, a koliko je dolaskom Odjela za stručne studije oživjela, može se uvjeriti svatko tko u poslijepodnevnim satima dođe ispred Odjela i vidi desetke mladih ljudi zaokupljenih studentskim obavezama.”, ovako je razgovor s nama započeo Nikola Grgić, novi pročelnik Odsjeka za IT na Sveučilišnom odjelu za stručne studije.

Odjel za stručne studije (OSS) sastavnica je Sveučilišta u Splitu. Zapravo je to svojevrstan “mini kampus” na Kopilici, kako kaže novi pročelnik. Veliki broj studenata pohađa smjerove Informacijska tehnologija, Elektronika, Elektroenergetika, te Konstrukcijsko strojarstvo. Nama najzanimljiviji smjer svakako je Informacijska tehnologija, pa smo se malo raspitali o tome.

Odsjek za IT

Odsjek za informacijsku tehnologiju trogodišnji je preddiplomski studij i dvogodišnji specijalistički studij s nastavnim programom oblikovanim prema potrebama gospodarstva i usklađen s najnovijim trendovima u IT sektoru. Na preddiplomskom studiju Informacijska tehnologija studenti mogu birati između nekoliko smjerova; programiranje, baze podataka, računalni sustav i mreže, informacijski sustavi. Najveći interes studenti pokazuju za smjer programiranja. “Predavači su stručnjaci iz IT sektora koji na predavanja dolaze iz svojih tvrtki, te izravno prenose iskustvo i probleme s kojima su se taj dan susreli na poslu.”, naglašava pročelnik Grgić.

Studentska praksa u lokalnim tvrtkama

Upravo ta povezanost studenata i tržišta rada je ono što smo uvidjeli da se posebno ističe na OSS-u. “Imamo desetak tvrtki u kojima studenti rade stručnu praksu. Nakon odrađene prakse studenti često dobiju poziv da ostanu raditi u tvrtki.”, kaže nam pročelnik. Praksa traje mjesec dana, a odvija se u splitskim tvrtkama koje zapošljavaju stručnjake iz IT-a i koje se bave poslovima iz svijeta IT-a. Tvrtke s kojima OSS surađuje možete vidjeti ovdje. Otkriva nam pročelnik Grgić i kako su, zbog velike potražnje poslodavaca za studentima koji bi radili praksu, od prošle godine uveli i mali sustav “natjecanja” u kojem se tvrtka mora potruditi da dobije studenta na praksu. “Pri tome se tvrtke prezentiraju studentima i studenti tvrtkama. Tek kada je dogovor obostran, student kreće na praksu.”, objašnjava pročelnik.

Studente i lokalne tvrtke povezuju tako i što povremeno organiziraju predstavljanja lokalnih tvrtki, pri čemu se raspravlja o kompetencijama koje se očekuju od budućih zaposlenika. “Razgovara se s predstavnicima tvrtki o organizaciji prakse za studente, a studijski programi se revidiraju i prilagođavaju u skladu s potrebama tržišta rada.”, ističe Grgić.

Veće kvote zbog veće potražnje za IT stručnjacima

Potražnja za IT stručnjacima je svaku godinu sve veća i veća. S obzirom na to OSS je prošle godine povećao kvote za studij IT-a. Trenutno na preddiplomskom i specijalističkom studiju IT-a na OSS-u studira preko 400 studenata. Ali i to je malo. Kako nam pročelnik kaže, potražnja za njihovim studentima osjetno je veća od broja diplomiranih, upite od poslodavaca dobivaju stalno. “Većina naših studenata prve kontakte s poslodavcima uspostavi za vrijeme studija, a gotovo svi studenti koji su ozbiljno pristupili studiranju i koji su bili voljni raditi, zaposlili bi se u struci odmah nakon što su diplomirali.”, zaključuje pročelnik.

Studenti rade web stranice za mikro tvrtke

Jedan od njihovih zanimljivih projekata, odrađen u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, je svakako WebStart. Projekt WebStart podrazumijeva da odabrani studenti Odjela za stručne studije izrade internetsku stranicu za nekoga od odabranih poduzetnika iz kategorije mikro tvrtki. Tu je također istaknuta povezanost studenata i tržišta rada. Studenti izrađuju web stranice za stvarne tvrtke. U sklopu programa Erasmus+ OSS surađuje i sa stranim fakultetima. Osim što njihovi studenti odlaze na razne srodne fakultete diljem Europe, strani studenti i profesori dolaze i na OSS. “Trenutno su kod nas na gostovanju profesori i studenti sa sveučilišta Dian Nuswantoro iz Indonezije.

Ako si prije kraju srednjoškolskog obrazovanja ili razmišljaš o promjeni fakulteta, svakako pogledaj više o Odsjeku za informacijsku tehnologiju. A ako te zanima cijela splitska IT zajednice, vrijeme je da se priključiš Split Tech City ekipi kroz volontiranje. Javi nam se!

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.