Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

S Anitom Kanđerom o važnosti osobne organizacije

Marija Periš

Marija Periš

29.09.2020.

U četvrtak, 17.09.  imali smo vrlo edukativan i zanimljiv Instagram Live s gošćom Anitom Kanđerom, koja nam je odgovorila na pitanja vezana uz osobnu organizaciju, učinkovito upravljanje vremenom i pokretanje vlastitog online biznisa.

Tijekom samog Live-a primili smo puno vaših poruka u kojima upozoravate na nemogućnost uključivanja. Pretpostavljamo da su uzrok tehničke smetnje koje su nažalost onemogućile i samo spremanje zapisa.

Kako ne bi ostali zakinuti za odlične savjete koje nam je Anita dala, dijelimo s vama izvještaj koji je napisala naša volonterka Marija, ali i video s naknadno snimljenim odgovorima na pitanja iz Live-a.

Anita, hvala na sudjelovanju i trudu oko ovog videa. 🙂

Napuštanje sigurnog posla i plivanje u nepoznatim vodama

Dugo godina radila je za druge i gomilala nezadovoljstvo. Nije dobivala ništa zauzvrat i njene vrijednosti se nisu poklapale s vrijednosti kompanija u kojima je radila.

Ključni momenat zbio se kada je čula izjavu:

„Ako uspijete zaraditi u firmi u kojoj radite, uspjet ćete i za sebe.“

Anita je organizirana osoba što može zahvaliti životu u Njemačkoj, voli planirati unaprijed i kaže kako je postavila jako dobre temelje. Tri mjeseca prije otkaza pripremala je plan.

“Sve što imamo u glavi su samo misli, želje i snovi dok ne stavimo na papir.”

Anita je posljednjih šest godina odlazila na puno edukacija na kojima je sakupljala informacije, koje je jedva čekala podijeliti s drugima.

Kako pronaći u sebi hrabrost da slijediš svoje snove?

Hrabrost je izlazak iz zone komfora unatoč strahu. Prije nego što je dala otkaz na papir je napisala sve potencijalne probleme i moguća rješenja za iste. Osvijestila je sebi najgori mogući scenarij, a to je da zatvori i ponovno krene u potragu za poslom.

Imala je viziju, misiju i cilj, zapisala što sve zna i što može raditi.

“Treba raditi ono što znamo, dok ne budemo mogli živjeti od onoga što volimo.”

Prema Anitim riječima, rad na sebi je neizbježan. Izgraditi sebe kroz edukaciju i cjeloživotno obrazovanje. Unatoč, znanju njemačkog jezika i rođenju u Njemačkoj, odlučila je pokrenuti posao u Hrvatskoj.

Organizacija je 80% obavljenog posla! – kaže nam Anita.

Za sebe kaže da je osoba koja voli sve imati na papiru. Kada sve svoje misli, želje i snove pretočimo na papir, lakše je razumijeti  što uistinu želimo i kako doći do toga. Treba biti realan oko vremenskog okvira kod ostvarenja ciljeva i ići korak po korak, slušajući sebe.

IKIGAI

U pronalasku svoje strasti može nam koristiti i  japanska metoda sretnog života.

Smisao svega je dolazak do točke u kojoj pokrivamo sva četiri kruga – ono što volimo, ono što znamo raditi, ono što svijetu treba i ono za što možemo biti plaćeni.

Do početka ove godine je imala spojena samo dva kruga – motivaciju i inspiraciju. Ove godine je prvi put to uspjela spojiti s prodajom i marketingom.

Kako planirati?

Velike ciljeve nužno je razlomiti na manje, npr. godišnji cilj razlomiti na više mjesečnih ciljeva.

Planirati tjedno, a potom sastaviti dnevne ciljeve na “to do” liste.

Od rujna Anita drži program mentorstva, za koji smatra da je bolji od savjetovanja jer je opsežniji. Mentorstvo se sastoji od jednomjesečnog rada u kojem radi na cilju koji su odredili taj mjesec. Najčešće teme mentorstva su osobna organizacija, marketing i prodaja, a jako je bitno postaviti temelje: misija, vizija, definirati vrijednosti, poslovanje, SWOT analiza, tko je idealni klijent…

Potreba za savršenstvom

“Ono što je nama nesavršeno nekom drugom će biti savršeno.” Ukoliko radimo na tome da nešto bude savršeno, netko drugi će nas prestići u biznisu. Držati fokus na napretku, a ne savršenstvu i istodobno biti sposoban prihvatiti konstruktivnu kritiku Anitina je misao vodilja.

Anita piše blog, aktivna je na društvenim mrežama gdje sa pratiteljima dijeli koristan sadržaj, vodi osnovne i napredne mentoring programe, pa nismo mogli a da joj ne postavimo pitanje kako sve stiže i je li joj malo 24 sata u danu.

Dobili smo odgovor kako je briga o sebi ključna te da moramo imati granice. Anita nikada ne uzima više klijenata nego što može isporučiti. Potrebno je pronaći svoje “punjače” – bila to priroda, sport, prijatelji ili glazba.

Tajna je u tome da trebamo raditi pametno, a ne naporno!

Ljudski je imati i dobre i loše dane, pa čak nekada i pomisliti kako želimo odustati, ali ipak usprkos svemu, gurati naprijed.

Osobine koje razlikuju produktivne od neproduktivnih ljudi

Vještina dobre organizacije vremena, briga o sebi, sposobnost postavljanja pitanja, prihvaćanje konstruktivnih kritika, pravilno postavljanje prioriteta, vježbanje fokusa.

Kome je namijenjen program mentorstva?
  • Malim biznisima s 1 do 5 zaposlenika koji nemaju svoj plan, a rade od jutra do sutra.
  • Ljudima koji imaju obrt te ga žele bolje organizirati.
  • Freelancerima koji imaju ideju, a treba im pomoć oko bolje organizacije.
Aplikacije koje pomažu pri organizaciji

Anita je izdvojila neke aplikacije koje su njoj dosta koristile pri boljoj organizaciji, a to su:  Google kalendarTo Do List i Clockify (služi kao mjerač vremena kako bi znali koliko nam je potrebno da npr. napišemo blog).

Pronađi Anitu

Anita je aktivna na Instagramu, newsletteru, Youtube kanalu, Facebooku, Linkedinu te blogu Autentični kreativci.

Ime Autentični kreativci dolazi od njezinih inicijala. Blog vodi već dvije godine, s ciljem predstavljanja priča autentičnih kreativaca i povezivanja ljudi.

Nadamo se da smo vam ovim barem malo približi važnost organizacije i planiranja.

Ukoliko imate neki trik koji koristite pri organizaciji (osobnoj ili profesionalnoj) slobodno nam pišite. 🙂

 

Podijeli

Povezane novosti