Upoznavanje s neuromarketingom

Dogodi li vam se ikada da dođete iz trgovine i u vrećici zateknete stvari za koje se na kraju zapitate „Što će mi ovo i zašto sam ja ovo kupio?

Upravo ovakvi i slični slučajevi su primjer i rezultat neuromarketinga, moderne tehnike pomoću koje se analizira što nam mozak „govori“ i kakva je ljudska reakcija pri različitim vrstama oglašavanja, počevši od običnih reklama u našoj svakodnevnoj okolini pa sve do oglašavanja na webu.

Potrošač u centru

Razumijevanje ovog područja uvelike je poboljšao Martin Lindstrom, začetnik neuromarketinga, koji je svojim djelom „Buy-ology kompletno promijenio pogled na marketing te pritom osvojio niz nagrada, među kojima se treba istaknuti i ulazak u top 5 knjiga ikada objavljenih o marketingu.

„Ljudi ne razmišljaju kako se osjećaju, ne kažu što misle i ne čine što kažu“ – David Ogilvy

Upravo ovaj citat uvaženog marketinškog stručnjaka prikazuje kolika je važnost neuromarketinga te koliko nam je ustvari potreban u poslovanju.

Promatramo li povijest razvoja marketinga, možemo uočiti da se u prošlosti velik akcent stavljao na proizvodnju i na sam proizvod, dok danas ipak vlada veća orijentacija na potrošača, tj. pojavljuje se veća briga o njegovim željama, potrebama i preferencijama, dok se manja briga vodi o postizanju ekonomije obujma i o samim transakcijama tijekom poslovanja.

Pri uspostavljanju odnosa s kupcima, provode se različita istraživanja kako bi se što bolje upoznalo potencijalne kupce te baš u toj sferi veliku ulogu igra neuromarketing.

Ništa bez tehnologije

Naravno, svjesni i tehnološkog razvoja kojim smo svakodnevno okruženi, možemo lako dokučiti da ne bi bilo logike da sva ta dosadašnja raskoš tehnologije nema utjecaja i na ovu vrstu marketinga.

Od tehnologija koje se upotrebljavaju može se istaknuti medicinska oprema poput: fMRI (funkcionalna magnetska rezonanca), EEG (elektroencefalografija), MEG (magnetska encefalografija), GSR i ET (praćenje kretanja oka).

Prve dvije navedene su najkorištenije; fMri (funkcionalna magnetska rezonanca) omogućuje pregled funkcionalnih snimki mozga te, realno gledajući, možemo očekivati da će baš ova oprema u budućnosti predstavljati temelj za daljnji rast i razvitak neuromarketinga.

Također, dokaz koliko je današnja tehnologija pomogla neuromarketingu su poduzeća koja koriste tehnologiju praćenja kretnje očiju te praćenje količine znoja tijekom kupnje. S druge strane, različiti alati koji prate, između ostalog, uspješnost prodaje, ostaju zanemareni.

(Neuro)marketinški trikovi

Koliko je ova vrsta marketinga uhvatila zamah, dokazuje činjenica da su danas i prodajna mjesta planski osmišljena da na nas utječu i potiču nas na kupnju određenih proizvoda.

Za naglasiti je i još jedan primjer, koji u nama vječito budi razmišljanje da propuštamo odličnu priliku za kupnju. Radi se o rasprodajama, tijekom kojih kompanije naglašavaju novu cijenu, dok staru križaju na svakakve načine te baš ovakvi trikovi, vjerovali ili ne, tjeraju čovjeka, po nekima, na bespotreban trošak.

Postoje i oni koji sumnjaju u etičnost neuromarketinga, no pobornici ove vrste marketinga tvrde da nema nikakvih problema po tom pitanju jer se sve to provodi u svrhu poboljšavanja proizvoda i života samog potrošača. Pritom se, kažu, pazi da se ne bi ugrozio čovjekov dignitet ili da čovjek ne bi postao žrtvom manipulacije.

Bez (neuro)marketinga nema uspjeha?

Već od ranije smo upoznati s činjenicom da nedostatak kvalitetnog marketinga može uzrokovati manjak uspješnosti u poslovanju i ostvarivanja konkurentske prednosti.

Sama pojava neuromarketinga naglašava nam koliko bitnu ulogu marketing može igrati u djelovanju kompanije, no upotreba istog zahtijeva velike troškove, što mogu pokriti jedino visoko razvijene tvrtke.

Međutim, sagledamo li jasne činjenice prema kojima su zahtjevi na tržištu sve veći te konkurencija jača iz dana u dan, možemo lako ustvrditi da će kompanije unatoč trošku početi koristiti neuromarketing kako bi mogle držati korak s najrazvijenijima, tako da nas zasigurno čeka uzbudljiva budućnost u daljnjem razvoju i rastu marketinga.

Sagledavši sve ranije navedene metode koje koristi neuromarketing, čvrsto vjerujem da će nam ovo „zavirivanje u ljudski mozak“ učiniti poduzetništvo i poslovanje još zanimljivijim.

Podijeli

O autoru

Luciano Žaja