Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Umijeće kreativnog razmišljanja: Tajne novih kreativnih početaka

Paula Srdanović

Paula Srdanović

17.11.2023.

Živimo u vremenu u kojem se fokusiranost cjelokupnog društva usmjerava na postizanje što većeg broja ciljeva u što manje vremena. Tempom kojim živimo, vrijeme koje gutamo i posao koji obavljamo – bilježimo i osjećamo u jako malim postotcima.

Također, zasićenost koja nas okružuje vrlo često nas dovodi do točke pucanja. Sigurno ste se, kao i ja sama, vrlo često zapitali

kako se pomaknuti od točke pucanja i stvoriti krug kreativnosti koji bi nas ispunjavao iz dana u dan?

Kako zapravo disati, stvarati i zarađivati od svoje kreativnosti, sve u isto vrijeme?

Potaknuta knjigom “Umijeće kreativnog razmišljanja” autora Rod Judkinsa, odlučila sam s vama podijeliti tajne novih kreativnih početaka.

Budite početnik!

Prva tajna, na koju često zaboravljamo, je vrlo jednostavna i uvijek dostupna.

Budite početnik – svemu što radite i svemu što vas okružuje pristupite na potpuno nov način – ispočetka!

Stajališta koja ste do sada smatrali ispravnima, radnje koje ste ponavljali i akcije koje ste obavljali samouvjereno – preispitajte! Zapitajte se, od prvog sve do zadnjeg koraka vašeg kreativnog stvaralaštva, što biste mogli drugačije i kako. 

Ovakva igra preispitivanja sebe samih i svojih, već stvorenih, navika, mogla bi vas dovesti do potpuno novih rješenja, zapravo biti novi korak revolucije vaše kreativnosti.

Koristite medij kojim stvarate na najbolji mogući način!

Drugi korak koji može obogatiti vaše stvaralaštvo i dati mu nov sjaj – zasniva se na razumijevanju medija kojim stvarate.

Iako sam sigurna kako ste u svojoj profesionalnoj karijeri dovoljno izvježbali znanje o ciljanoj skupini i obraćanje istoj putem medija – jeste li ikad do kraja proučili medij kojim šaljete poruku? Recimo da je riječ o prezentaciji – jeste li istražili sve mogućnosti koje nudi, isprobali sve alate za navedeni medij i razmišljali kao vaša publika?

Sve navedeno vrlo često zanemarujemo i ne pridajemo dovoljno važnosti – jer eto, znamo što radimo iz navike. Ali koristimo li odabrani medij najbolje što možemo? Svi mi možemo se pronaći pod pojmom pasivnog potrošača te, ako nismo dovoljno upoznati s medijem kojeg koristimo, nećemo moći iskoristiti njegovu moć i ostati prepoznati po svom djelovanju.

Trebate dobro razumjeti proces rada i ispravno se posvetiti kreativnosti!

Treći iskorak u moru kreativnih navika je ispravna posvećenost.

Iako ćete vrlo često čuti kako je netko od vaših suradnika i prijatelja posvećen svom poslu i djelovanju, je li to za vas, ali i njih, samo navika govora i opravdavanja tolikog vremena provedenog radeći? Govoriti i živjeti ono što govorimo je u ovom slučaju vrlo ključno.

Iako bismo htjeli biti posvećeni mnogim područjima naših života, zapravo prava posvećenost leži u dobrom razumijevanju procesa rada. Kako se posvetiti kreativnosti? Uhvatite se u trenutku i razmislite – zašto baš želite biti posvećeni određenom projektu, što vas vuče da ga dovršite, zašto ste baš njega odabrali i što vas iz njega upotpunjuje?

Nakon dubljeg preispitivanja, zasigurno ćete dobiti zaključak koji će vam pripomoći potpuno se predati i posvetiti radu, do kraja.

Praktična beskorisnost kao odušak ili krivnja?

Moralno i svjesno nam je urođeno ne dopuštati si vrijeme beskorisnosti, osjećajući krivnju u trenutku odmora. Iako ponekad primjećujemo posljedice perfekcionizma, vrlo rijetko si dopuštamo pogreške u radu.

Ali što ako Vam kažem da su neka od najvećih umjetničkih djela nastala kao praktična beskorisnost

Vjerujući u svoje ideale i viziju djela – Starck je izumio Juicy Salif, cjedilo za limun koje nije ispunjavalo svoju svrhu. Međutim, proslavilo ga je i ostavilo dojam novog pogleda na predmete koje koristimo svakodnevno. Svojim potezom i vjerovanjem kako je nešto beskorisno, ali umjetnički protkano, možete ostaviti trag na svijet – Starck je zapravo omogućio svima priliku za drukčiji pogled na svijet. 

Pronađite nadahnuće u prirodi!

Zadnja tajna ovog članka, ali ne i vaše kreativnosti, krije se u pronalasku nadahnuća. 

Od samih početaka, čovjek je biće prirode. Biće koje svojim postojanjem tka putove, izume, rasprave i odluke.

Ponekad u ritmu življenja, rješavanju obaveza i prohtjeva zaboravljamo da je priroda nepresušan izvor novih ideja. Životinje, biljke i mikrobi vrlo su vješti izumitelji i inženjeri – oni koji već stoljećima proizvode od minimalnog sve potrebno za vlastito postojanje. 

Šetati, osjećati i disati s prirodom pomoglo je i poznatom brendu Nike u proizvodnji Goatek Traction – obuće koja je stvorena za ama baš sve površine. Promatranjem svijeta oko nas, postajemo jedno, odmaramo i stvaramo novi, početni stadij.

Mnoge kompanije svjedoče kako im je upravo ova metoda odmora i sjedinjavanja s prirodom omogućila velike kreativne iskorake. Bez obzira na to čime se bavite i koliko kreativnosti vaš posao zahtijeva – priroda je zasigurno stvorila nešto povezano s vašim područjem.

Novi kreativni početci zapravo nikad nisu lagani, bili vi odmorni ili ne, nadahnuti ili ne – kreativnost je ono što nas pokreće i što nam nudi iskorake na bilo kojem području djelovanja!

Uhvatite se u koštac s izazovom zvanim kreativnost i upotpunite svoje radne navike!

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti