Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Upoznaj Neutrone, udrugu za darovitu i visokomotiviranu djecu i mlade!

Paula Srdanović

Paula Srdanović

11.05.2023.

U današnje vrijeme osobni razvoj i međusobna podrška u zajednici postaju sve važniji aspekti života, stoga je izrazito važno imati mlade osviještene ljude te organizacije koje će pružati podršku i poticaj za razvoj pojedinaca.

Jedna od takvih organizacija je udruga Neutroni. Članovi ove udruge su daroviti učenici i studenti koji žele napredovati i razvijati se u područjima koja im predstavljaju osobno zadovoljstvo – pomažući jedni drugima i ohrabrujući se ka napretku.

Uz to, članovi se također uče o suosjećanju, komunikaciji, suradnji i razumijevanju drugih osoba, što je važno za osobni rast i razvoj, kao i za razvoj same zajednice u kojoj djeluju.

U nastavku članka, istražit ćemo aktivnosti i projekte udruge Neutroni, kao i načine na koje su članovi uspjeli ostvariti svoje ciljeve i doprinijeti zajednici. Također, razmotrit ćemo važnost podrške i suradnje u postizanju osobnog razvoja i uspjeha.

Koji projekti su u tijeku i koja područja pokrivaju? 

U malo manje od dvije godine službenog postojanja, članovi Neutrona su postigli velike uspjehe u svom radu. Sve je počelo suradnjom s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, koji im je pružio edukacijsku platformu i mentore za samostalno učenje i napredovanje te rad na projektu “Od ideje do realizacije”.

Sad se fokusiraju na jačanje lokalne zajednice i podjelu stečenog znanja. Ne ograničavaju se samo na jedno područje djelovanja, već se bave

umjetnom inteligencijom, programiranjem, blockchain tehnologijom, očuvanjem okoliša te održavanjem radionica i predavanja.

Motivacija svih članova Neutrona je, na prvom mjestu, širenje pozitivne energije, znanja i iskustva, što ih je dovelo do mnogih čvrstih suradnji, kao što su one sa Centrom izvrsnosti, STEM-om, Infobipom, Bura Roboticsom, Rimac Technology, Parkliom, Googleom, Microsoftom i mnogim drugima.

Osim toga, s velikim žarom posvećeni su i u nekoliko inovativnih projekata koji imaju za cilj olakšati svakodnevni život ljudima.

Jedan od tih projekata je autonomni dron, čija je misija pretraživanje prostora i pronalazak izgubljenih osoba, nadziranje površina i brza dostavu resursa onima u potrebi.

Pametna kutija za lijekove osigurava da osobe koje uzimaju lijekove ne zaborave uzeti lijek u točno određeno vrijeme.

Trenutno rade i na izradi potpuno automatizirane i ekološki učinkovite pametne kuće, koja će biti prilagođena potrebama njenih korisnika.

Gdje se vide i čemu teže?

Cilj, misija i vizija udruge je potaknuti što više pojedinaca na osobni razvoj i povezivanje u zajednicu. Kroz međusobnu podršku, dijeljenje znanja i iskustava te poticanje ideja i realizacije istih, članovi stvaraju atmosferu u kojoj se pojedinac može osjećati potpuno podržanim u svom radu i napredovanju.

Uz to, članovi udruge su otvoreni za pomoć i podršku onima koji se suočavaju s poteškoćama u radu ili životu općenito – potičući međusobnu podršku i širenje stečenog iskustva.

Kroz svoje aktivnosti, članovi udruge Neutroni žele pomoći drugima da ostvare svoje ciljeve i razviju svoje potencijale.

Vizija nije usmjerena samo na osobni razvoj, već i na pozitivan utjecaj na zajednicu u kojoj djeluju. Uz to, cilj udruge je i povezati pojedince koji imaju slične interese i ambicije kako bi se lakše dijelilo znanje i iskustvo, dok se trenutni fokus zasniva na ojačavanju lokalne zajednice i dijeljenje znanja.

O budućim projektima navode: „Osim projekata koje smo već realizirali, planiramo se usredotočiti na širenje naših aktivnosti na lokalnoj razini. Kroz organiziranje radionica i predavanja, cilj nam je educirati i motivirati ljude da se uključe u našu zajednicu i podijele svoje znanje i iskustvo. Također želimo proširiti našu suradnju s lokalnim tvrtkama i organizacijama kako bismo mogli doprinijeti zajednici na više načina. Jedan od važnih aspekata našeg rada je podrška i ohrabrenje članova. Svi se trudimo pružiti pomoć onima koji zapinju u svom radu i ohrabriti ih da nastave napredovati. Naš cilj nije samo uspješno realizirati projekte, već i stvoriti zajednicu u kojoj se članovi osjećaju podržano i motivirano za daljnji rad.“

Za nas su ohrabrujuće ispisali budućnost izjavom: „Kao mlada organizacija, imamo ambiciozne planove za budućnost. Želimo postati prepoznatljiva udruga koja pruža kvalitetnu podršku članovima i doprinosi zajednici na različite načine. Također, planiramo proširiti naše djelovanje na nacionalnoj razini i surađivati s drugim organizacijama koje dijele naše vrijednosti i ciljeve.“

Kao zaključak, možemo reći da je edukacija ključna u razvoju i stjecanju znanja te da se udruga koja se bavi ovim aktivnostima može pokazati kao iznimno korisna za lokalnu zajednicu.

Kao što smo vidjeli, udruga koja je prisutna u zajednici manje od dvije godine već je uspjela ostvariti suradnju s raznim organizacijama te se bavi s nekoliko područja, od umjetne inteligencije do očuvanja okoliša.

Članovi udruge su motivirani i žele širiti svoje znanje, a suradnja s drugim organizacijama omogućava im pristup resursima i znanjima koji su im potrebni.

Sve u svemu, Neutroni su pokazali kako se velikim radom, suradnjom i inovativnim idejama može postići puno u kratkom vremenu. Njihova predanost širenju znanja i rješavanju problema u zajednici čini ih primjerom za sve one koji žele doprinijeti razvoju društva na bolje.

Pozivaju i vas da im se pridružite te se razvijate s njima, iako još uvijek možda ne znate kako!

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti