Brzo i lako do željene donacije

Nikad kao ove godine nismo bili toliko svjesni važnosti pomaganja zajednici, a ovaj članak je upravo o jednoj takvoj incijativi. Web stranica doniraj.hr stvorena je s ciljem jednostavnijeg pronalaska humanitarnih udruga s naglaskom na udruge u potrebi. Pretraživanje udruga po nazivu ili mjestu i trenutni pristup osnovnim informacijama omogućen je u nekoliko klikova.

Ideja je nusproizvod osobnih iskustava

Ideja se rodila iz potrebe za lakšim pronalaskom informacija tijekom doniranja udrugama. Informacije o udrugama nisu uvijek lako dostupne (donator bi trebao znati web stranicu ili osnovne informacije svake udruge te ručno ih pretraživati pri svakom postupku doniranja). Ako donator ima sreće te uspije pronaći web stranicu pojedine udruge (što nije uvijek čest slučaj), svejedno nailazi na izazove kao što su: provjera postoje li podaci za plaćanje, točnost samih podataka, itd. Sve navedeno usporava proces doniranja od trenutka kada se donator odluči na donaciju do trenutka same uplate.

Glavni “krivci” za nastanak ovog projekta su Ivan i Tea Matas te Kristijan Korać, a iako im se ideja dulje vrijeme “vrzmala” po glavi, odlučili su je konkretizirati kroz zadnja dva mjeseca.

“Smatramo kako ovaj projekt pokazuje da IT scena može djelovati proaktivno i na polju socijalne osjetljivosti.”

Olakšan postupak uplate

Glavni cilj stranice je centralizirati podatke o udrugama i omogućiti donatorima brži i lakši pristup provjerenim podacima za doniranje. Za svaku udrugu su, osim ostalih podataka, priloženi IBAN i barkod koji olakšavaju postupak uplate preko modernih internet i mobilnih aplikacija.

Stranica trenutno broji 57 udruga u 23 hrvatska grada, a ukoliko znate za udrugu koja nije na njihovoj stranici, kao korisnik imate mogućnost predložiti novu udrugu ispunjavanjem web forme na stranici. Udruga tada prolazi verifikaciju, a potom se stavlja na samu stranicu.

“Uvidom u registar udruga verificiramo aktivnost i osnovne informacije. Provjeravaju se i podaci dostupni na službenim stranicama udruga, a dodatne informacije kao što su IBAN/OIB/SWIFT verificiramo putem javno dostupnih IBAN validatora kao i korištenjem internet i mobilnih bankovnih aplikacija.”

“U samo nekoliko dana od lansiranja stranice imamo preko 10 predloženih novih udruga.”

Minimalan iznos za donaciju ne postoji, svaka kuna je važna.

Ambiciozni i altruistični tim kaže kako su im planovi za blisku budućnost povećanje broja udruga na stranici i integriranje usluge plaćanja preko stranice, a s obzirom da se radi o društveno-korisnom projektu, razmatraju opciju traženja potpore od EU fondova.

“Projekt ima puno potencijala, a za njegovu održivost na duge staze prvi korak je proširiti glas.”

Veliko bravo za realizaciju ideje i veseli nas što smo mogli sudjelovati u plasiranju ove pozitivne inicijative! 🙂

 

 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)