Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

INSPIRATIVNO O FINANCIJAMA: Konferencija financijske pismenosti Tonija Miluna 2.0

Paula Srdanović

Paula Srdanović

19.09.2023.

U srce Splita, u prostorijama kino dvorane “Cinestar” unutar trgovačkog centra “Joker”, održala se jedinstvena i inspirirajuća dvodnevna konferencija posvećena temama financijske pismenosti – poslovne i osobne.

Nazvana “Konferencija financijske pismenosti Tonija Miluna 2.0“, ova manifestacija okupila je mnoge znatiželjne pojedince, koji su željeli upotpuniti svoje znanje kada su u pitanju financije.

Dva konferencijska dana

Prvi dan konferencije bio je posvećen poslovnim financijama, dok je drugi dan bio usmjeren na osobne financije. Za otvaranje konferencije pobrinuo se Toni Milun, priznati ekspert za financijsku pismenost i popularni YouTuber.

Njegovo dinamično predavanje bilo je pravi osvježavajući uvod za sve prisutne!

Nakon njega na pozornici je nastupio, Andrius Bičeika – zamjenik direktora Revoluta, predstavivši izuzetno korisnu “Revolut Business” uslugu, naglašavajući njezinu važnost za poduzetnike i male tvrtke.
Drugi dan konferencije donio je dragocjeno predavanje Ane Perkov Kalebota iz Udruge Franak, koja je posvetila svoje vrijeme ključnim stvarima koje treba razmotriti prilikom razmišljanja o podizanju kredita.

Veliki odaziv mladih

Jedno od ključnih pitanja koja su postavljena organizatoru konferencije bilo je kako privući mlađu publiku na ovakva događanja kao i koji dijelovi financijske pismenosti mladima najviše nedostaju.

Toni nam je odgovorio kako su bili iznenađeni velikim odazivom mladih sudionika, ali i naglasio sljedeće : „Bilo je sjajno na konferenciji, u dva dana oko 300 ljudi, mnoštvo mladih, puno više nego što smo očekivali. Svima nama najviše nedostaje boljeg financijskog ponašanja i odnosa prema novcu, a vjerujem da će ti elementi nakon konferencije biti svima bolji.

Polaznici su mogli puno toga korisnog i praktičnog čuti: kako popraviti odnos prema novcu, gdje ulagati da naš novac radi za nas, na što obratiti pažnju kad uzimamo kredit i slično.

Najljepši poklon su mnoštvo mailova zahvala koje smo dobili nakon konferencije, ali i obećanja da će početi voditi proračun, zapisivati troškove i ulagati u svoju budućnost.”

Radionice i naučene lekcije

Tijekom konferencije održana je i radionica u kojoj su sudionici mogli aktivno sudjelovati. Toni nam je objasnio koncept radionice : „Nismo htjeli da publika samo pasivno sluša već smo pripremili nekoliko interaktivnih igara. Na radionici su polaznici popisali (procijenjenu) vrijednost svoje imovine – to je važan početni korak ka postizanju većeg financijskog zadovoljstva.”

Jedna od preporučenih metoda za bolje praćenje vlastitih troškova bila je da polaznici popišu vrijednost svoje imovine – kao početni korak prema financijskoj stabilnosti.

Također, Toni je naglasio važnost odabira prioriteta što se tiče troškova te preporučio polaznicima da napišu pet područja na koja žele fokusno potrošiti svoj novac. „Ili mogu poput mene – napraviti wallpaper za mobitel, tako da kad god ga uzmem u ruke na njemu piše baš mojih 5 poželjnih troškova.

Ja sam za sebe odabrao: investiranje, ulaganje u sportske aktivnosti, zdravlje, putovanja i obrazovanje. Na čokolade i slatkiše ionako već previše trošim. Predlažem da svatko za sebe odabere pet područja na koje bi rado trošio i nosi taj popis sa sobom.”

Mnogo se govori kako trebao štedjeti, ali malo o tome kako kvalitetno trošiti.

Nakon Splita, idemo dalje!

Nakon uspješnog gostovanja u Splitu, Toni Milun najavio je daljnje dvodnevne konferencije u Osijeku i Rijeci u rujnu. Očigledno je, već sada, da je konferencija postigla veliki uspjeh i da će se projekt nastaviti i u skoroj budućnosti.

Na kraju, Toni Milun zahvalio je svim predavačima i sudionicima na njihovom angažmanu i interesu za financijsku pismenost.

Konferencija je dokazala da su znanje i edukacija ključni čimbenici za postizanje financijskog uspjeha, a za kraj nam je organizator još jednom naglasio : „Splićani su nas sjajno primili tako da vjerujemo da se vidimo i sljedeće godine.

Koliko su im predavanja i radionice bile zanimljive svjedoči i sljedeća priča: Nikola Erceg je pred sam kraj konferencije, već oko 4 sata popodne, držao predavanje o marketinškim trikovima i kako ih izbjeći.

Već je prilično produljio svoje predavanje, a mi smo mislili kako će ljudi biti umorni, jer već su od 10 ujutro tu. Pitali smo ih: hoćemo li na zadnje predavanje ili ćemo dati Nikoli da produži još 5 minuta. Svi su jednoglasno bili za to da Nikola ispriča još trikova.

To je potvrda da odlična predavanja mogu dugo držati pažnju gledatelja.

Hvala svim predavačima jer su zaista dali sve od sebe da predavanja učine zanimljivijim i punim praktičnih primjera. Posebno hvala mojim Splićanima na posjeti. Pokazali su da im je stalo da budu financijski uspješniji.”

S obzirom na uspjeh ovogodišnje konferencije, možemo očekivati da će Toni Milun i njegova ekipa nastaviti širiti financijsku pismenost i inspirirati ljude da preuzmu kontrolu nad svojim financijama u godinama koje dolaze.

Fotografije: PR, Vrh komunikacije

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti