Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

To do lista – (ne)prijatelj mentalnog zdravlja?

Romana Ban

Romana Ban

25.02.2022.

Jesu li vam sve novogodišnje odluke već pale u vodu ili ste među onima koji redovito postavljaju i “osvježavaju” svoje planove i ciljeve? Rješavate li svoje obveze zbrda-zdola ili korak po korak? 

Na početku smo godine preporučili planere i vodiče koji vam mogu pomoći u planiranju nadolazećeg razdoblja, a danas vam donosimo nešto slično, samo u digitalnom obliku!

Ako “naginjete” to do listama, sigurno ste već upoznati s određenim metodama i aplikacijama koje vam mogu pomoći u prioritetiziranju zadataka i pravovremenom rješavanju obveza.

Međutim, sigurno će vas razveseliti kad čujete da jedna takva aplikacija odnedavno dolazi ravno iz Splita! 🙂

Glava u balunu

Odlučili smo “privesti” jednog od glavnih krivaca i ispitati ga sve što nas zanima – o organiziranju vremena, radu u IT sektoru, mentalnom zdravlju i, naravno, aplikaciji koju ćemo svi zavoljeti. 🙂

Ako ćemo “službeno” – Marin Varvodić radi kao Product Owner u firmama Caelor/venITure, koje su usko vezane za Atlassian proizvode, te je suvlasnik development tvrtke Evolutio.

Nakon što je diplomirao Financijski management na Ekonomskom fakultetu u Splitu, odlučio je nastaviti karijeru profesionalnog sportaša te je nekoliko godina igrao rukomet u Njemačkoj.

Međutim, ako ćemo “neslužbeno”, Marin sebe predstavlja na drugačiji način:

“Ponosni sam tata jednogodišnjeg Nike. Obožavam sport, putovanja i vrijeme koje provodim sa svojom obitelji.”

Njegovu rukometnu karijeru zaustavila je teža ozljeda, nakon čega je odlučio ostati u Njemačkoj, naučiti jezik i “probati napraviti nešto daleko od kuće”. Ipak, priznao nam je:

“Sretan sam što sam napokon kući!”

Svestranost na kvadrat!

Moram priznati da među našim članovima odavno nisam čula za ovako uspješan spoj sporta, financija i IT-a, tako da me zanimalo kako se cijela priča razvijala, a Marin mi je otkrio:

“Paralelno sam studirao i igrao rukomet. Od početka sam imao svoj cilj i nisam želio napustiti Split prije nego završim fakultet. Odlučio sam odgoditi ulazak u poslovni svijet i probati s profesionalnim rukometom iako sam od početka bio svjestan da je taj sport rizičan i opasan posao. Ozljeda je pokazala da sam bio u pravu.”

Ulazak u IT sektor je, kako je kazao, došao slušajno.

Sve je krenulo uz pomoć prijatelja koje je upoznao u Kölnu. Oni su imali ideju za aplikaciju, a Marin ih je spojio s developerom iz Splita te spontano vodio projekt.

I danas zajedno rade, ponosno je istaknuo, sretan što je ta poslovna priča u međuvremenu znatno napredovala.

“To prijateljstvo je najvrjednija stvar koju sam ponio iz Kölna u Split!”

Organiziranost – vještina koja se može naučiti?

Marin priznaje kako je nekoć bio vrlo neorganiziran. Iako je puno vremena provodio u uredu, smatra da nikad nije uistinu uspio prioritetizirati stvari.

“Radio sam puno, ali ne dovoljno kvalitetno.”

Najveći stres mu je, prisjeća se, stvarao osjećaj da je nešto zaboravio, da je propustio neki mail ili deadline. Danas tvrdi kako je planiranje ključ uspjeha i kontrole.

“Mislim da uvijek može bolje kad su efikasnost i organiziranost u pitanju.”

I ne samo da misli, već puno radi na sebi po tom pitanju! 🙂

Prioritetiziranje zadataka

U organiziranju vremena i odrađivanju obveza Marin nam je kao najvažnije istaknuo sljedeće:

  • definicija uloga u poslovnom i privatnom životu,
  • balansiranje između uloga,
  • delegiranje na druge,
  • planiranje,
  • prioritetiziranje prema dugoročnim ciljevima

Kad su u pitanju organiziranost i rješavanje obveza, kaže kako mu ide na ruku to što mnogo čita i pokušava učiti od drugih. Istaknuo je dvije knjige koje su posebno utjecale na njega u tom području: Getting Things Done i First Things First.

Za  prioritetiziranje zadataka koristi Eisenhower metodu, kojom radi distinkciju između između hitnih i bitnih taskova.

Meni je hitno kad je meni bitno!

“Hitno” je nešto što zahtijeva brzu reakciju i nije usmjereno na dugoročne ciljeve, dok je “bitno” usmjereno ka nekom većem cilju i osobnom napretku.

Marin priznaje da se trudi pronaći što više vremena za ono što je bitno, dok hitne stvari dijelom odradi, dijelom delegira, a veći dio toga jednostavno – ignorira.

“Ako stanete na trenutak, nešto što je hitno često vam neće biti bitno! I obrnuto.” 

Istim tehnikama se koristi i u privatnom životu jer:

“Koristim iste tehnike jer smatram da sam ista osoba na poslu i privatno. Jednostavno ne mogu i ne znam promijeniti osobnost kada dođem u ured. Ponekad u kalendaru rezerviram druženje s Nikom i nema šanse da to odgodim zbog nekih poslovnih stvari. To radim namjerno kako bih natjerao sebe da ne pogazim plan.”

Bez aplikacije nema ni akcije

Kad je osjetio da uistinu nema kontrolu nad obvezama koje bi trebao izvršiti, odlučio je izraditi aplikaciju kojom će se pokušati “dovesti u red”.

“Mailovi kojih imam nekoliko, Slack, Teams, Skype, odluke sa sastanaka, komentari na Jiri i Confluence, ideje koje dobijem u slobodno vrijeme, privatne obveze… Moja organizacija je bila kaotična!”, prisjetio se.

Izradio je Dwight – Priority ToDo Matrix, to do aplikaciju prema Eisenhower metodi, koja mu pomaže održati fokus na ono što je sebi postavio kao bitno. Primjerice, nikad ne odgovara na mailove odmah i jednostavno označi stvari za koje misli da ih treba ponovno pogledati.

“Svi flagged mailovi pojave se u aplikaciji kao taskovi koje poslije prioritetiziram i odredim vrijeme kad ću na njih odgovarati. Isto je sa Atlassian alatima, koje koristimo interno i s klijentima. Task koji je dodijeljen meni pojavljuje se u aplikaciji i stalno me podsjeća na reakciju. Ima tu još puno stvari koje sam dodao kako bih se bolje organizirao, ali najviše me veseli što je aplikacija počela dobivati širu publiku i feedback korisnika je sjajan!”

Kad je sve što treba napraviti u aplikaciji, jednostavno postavi kalendar i trudi se držati se toga.

“Ja kažem da imam sastanak sam sa sobom, na kojem zapravo rješavam stvari koje sam isplanirao.”

A što je sa mentalnim zdravljem?

Za kraj smo popričali o našoj temi mjeseca. 🙂

“Nekoliko je stvari koje utječu na moje mentalno zdravlje – trčanje, nogomet s prijateljima, čitanje i igra sa sinom. Period u kojem to ne stižem negativno utječe na moje mentalno zdravlje, a samim time i na poslovnu sferu mog života.”

Drago nam je što je Marin pronašao metodu izvršavanja obveza koja mu sasvim odgovara i omogućuje manje stresa.

Nadamo se da ćete i vi doći do tog cilja, kojim god putem krenuli! Ako iskušate Marinovu aplikaciju (iOS, Android) obavezno nam javite dojmove! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti