Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Na odličnom Summer Tech Eventu raspravljalo se o arhitekturi softwarea

Split Tech City

Split Tech City

05.09.2022.

U četvrtak, 1. rujna, u The Works coworkingu održan je Tilde Loop: Summer Tech Event.

Riječ je o događaju kojim je developersku zajednicu u Splitu okupila tvrtka Tilde Loop, naša nova članica, koja je prije mjesec dana kao produženu ruku uspješnog poslovanja u Londonu otvorila ured u Splitu. 

Lounge room jednog od naših najdražih coworkinga bio je pun developera koji su došli poslušati panel raspravu Arhitektura softwarea: Od dizajna, preko produkcije, do održavanja i družiti se s kolegama. 

Fascinantni Tilde Loop

Prije same panel rasprave, Bruno Ziterbart, osnivač Tilde Loopa, ukratko je predstavio navedenu tvrtku.

Bruno Ziterbart (Tilde Loop)

Istaknuo je kako su fokusirani na programiranje i tehnološki napredak te rast svakog pojedinca i tima, a u skladu s tim i biraju klijente.

Klijenti s kojima rade uglavnom su europski startupi.

Posebno je istaknuo startup Hero, koji je za 168 milijuna dolara akvizirala Klarna te The Lowdownfemtech startup koji je nedavno zatvorio seed rundu investicija od 2,5 milijuna dolara kako bi nadogradili svoju platformu za žensko kontracepcijsko zdravlje. 

O arhitekturi softwarea

Ubrzo se prešlo na glavnu temu večeri – arhitekturu softwarea.

U panel raspravi sudjelovali su Bruno Ziterbart (osnivač Tilde Loopa), Mensur Duraković (senior developer iz Agilathona te predavač na Algebri i Sveučilišnom Odjelu za stručne studije) i Leon Petrov (JavaScript konzultant u Tilde Loopu). 

Panel raspravu moderirala je Marija Ziterbart, CTO The Lowdowna i direktorica londonskog ureda Tilde Loopa.

Za početak su svi panelisti podijelili svoja iskustva o različitim vrstama arhitekture softwarea s kojima su se susretali u svom radu, s posebnim naglaskom na mikroservise i event-driven arhitekturu.

Nakon što su istaknuli prednosti i mane mikroservisa, razgovarali su o strukturi tima i o tome kako ista utječe na arhitekturu softwarea.

Arhitektura i onboarding proces

O onboardingu novih članova tima Leon Petrov je rekao:

“Iz mog iskustva, lakše je onboardati nove članove tima na dobro strukturirane projekte na mikroservisima nego na velike projekte koji imaju monolitnu arhitekturu. U tom slučaju, veliki codebase produžuje onboarding proces.” 

Svi su se panelisti složili da mikroservisna arhitektura uz lakši onboarding osigurava i bolju podjelu odgovornosti jer se tada točno zna koji se tim bavi kojim mikroservisom.

Kod monolitne arhitekture zna se događati da se zbog nejasne podjele odgovornosti određeni bugovi zanemaruju, što kasnije uzrokuje probleme. 

Premda se u većini slučajeva mikroservisi podrazumijevaju kao najbolji odabir arhitekture kako projekt raste, ipak nije sve crno-bijelo. Mensur Duraković naveo je primjer dobro strukturiranog monolita o kojem je čitao, a koji je i dalje uspješno koristila tvrtka s velikim brojem korisnika.

Dotaknuli su se i monitoringa kod mikroservisa, a Bruno Ziterbart je iz svog iskustva rekao: “Prate se dvije vrste logova – logovi vezani za infrastrukturu i logovi o errorima koji se dogode u aplikaciji. Svaki servis i handler imaju svoj ID da se iz loga može očitati gdje je pogreška kako bi se što prije popravila”, a kao alat za monitoring predložio je Datadog

Savjeti, pitanja i druženje

Za kraj rasprave moderatorica je zamolila sudionike da podijele savjete za developere koji kreću u implementaciju kompleksnih arhitektura sofwarea, nakon čega se prešlo na brojna pitanja iz publike.

Kad se zadovoljila znatiželja svih prisutnih, druženje se nastavilo uz hranu i piće u odličnoj atmosferi. 

Vidimo se opet!

Organizatori su zadovoljni odazivom i najavili su da ovaj prvi meetup sigurno neće biti i posljednji koji će organizirati.

Vidimo se na idućem, koji nećeš propustiti ako redovito pratiš Split Tech City kalendar! 🙂

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti