Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

STup! 2024: Najbolji sveučilišni startup je DELTAsort!

Romana Ban

Romana Ban

24.06.2024.

Iza nas je još jedno uspješno i zanimljivo izdanje međunarodnog studentskog startup natjecanja STup! u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI) Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Mala Split Tech City redakcija i ovog je puta bila na licu mjesta kako bismo upijali atmosferu kakva se ne uspije postići ni na mnogim drugim, na papiru puno većim, konferencijama i natjecanjima.

Bitnu ulogu u stvaranju i održavanju odlične atmosfere na ovakvim događajima svakako imaju voditelji programa, zbog čega su organizatori još jednom povjerenje dali našim dragim suradnicima – Piniji Poljaković i Michaelu Freeru.

Ovogodišnji STup! organizirao se u sklopu projekta University Green Digital HUB

te uz potporu Grada Splita, alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Na ceremoniji otvaranja u Velikom amfiteatru EFST-a, predstavnici svih gore navedenih institucija pozdravili su 30 startupa iz 18 zemalja, kao i članove žirija i govornike iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, koji su došli iz Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Austrije, UK, Francuske, Španjolske, Srbije i Hrvatske. 

Pitchevi, predavanja, paneli

Natjecateljski dio se sastojao od prezentacija (eng. pitch) svih startup timova;

nakon što bi u maksimalno pet minuta predstavili ideju od koje žele pokrenuti uspješan posao, uslijedila bi pitanja međunarodnog žirija.

Naravno, bilo je i treme i drhtavih glasova, ali većina je sudionika zaista izvrsno odradila svoje javne nastupe pred velikim audiitorijem.

Uz startup prezentacije, prvog smo dana imati priliku čuti Alexandera Bernharda na temu How to be an Impact Enterpreneur i panel na temu The role of Universities in supporting local startup ecosystems.

A u finale idu…

Dinamičan prvi dan STup!2024 zaključen je proglašenjem finalista. Oni koji nisu ušli u finale nisu bili razočarani jer su se barem mogli skroz opustiti na večernjem partyju, dok su se izabrani sudionici ipak trebali pripremiti za veliko finale. 🙂

Finalistima su proglašeni DELTAsort, Moveably, VeriTag, StudyBridge, GrodiTech, PowerPop, Journo, SignVox, Chamois, Dokumento i Nexus.

Vrhunska energija i bez električne energije!

Drugog smo dana uživali u finalnim pitchevima, nakon kojih je bilo zaista teško odabrati favorite.

Da stvar bude još gora (ili bolja :D), baš kad smo trebali doznati pobjednike, ostali smo bez svjetla i zvuka. I ne, nije to bio nekakav “kratki spoj”, već duži nestanak struje s kojim se iznenada suočilo više zemalja!

Kad zamišljate noćne more organizatora velikih događaja, vjerojatno je nestanak struje među situacijama koje vam padnu na pamet.

Ipak, SPI ekipa se odlično snašla, uz smirenost, humor i prebacivanje programa u atrij fakulteta, tako da ćemo

vjerojatno svi pamtiti ovogodišnji STup! po izvanrednim reakcijama na izvanredne izazove. 🙂

Pobjednici – buduće zvijezde startup svijeta!

Usprkos nedostatku struje, nije nedostajalo naboja ni energije pri proglašenju pobjednika!

Najboljim sveučilišnim startupom 2024. proglašen je DELTAsort (Sveučilište u Zagrebu), dok su SignVox (Sveučilište u Splitu) i Moveably (Sveučilište u Beogradu) osvojili drugo i treće mjesto.

DELTAsort je prilagodljivi robotski sustav sortiranja koji koristi računalni vid i strojno učenje. Besprijekorno se integrira u postojeće pogone za recikliranje, automatizira sortiranje i značajno povećava učinkovitost po cijeni dostupnoj malim i srednjim tvrtkama.

Osnovali su ga i predstavili Filip Kuzminski i Petar Slaviček sa Sveučilišta u Zagrebu.

DELTAsort je kao najbolji startup dobio izravno sudjelovanje na poznatoj TechBBQ konferenciji i brojne druge nagrade.

“STup! nam je iznova potvrdio vrijednost predstavljanja naše ideje pred stručnjacima i drugim mladim ljudima koji grade svoje ideje. Organizacija natjecanja bila je stvarno izvrsna: svidjelo mi se strogo držanje satnice koje je osiguralo jednake uvjete za sve natjecatelje, a i vrijedne nagrade koje će nam sigurno pomoći u daljnjem razvoju našeg rješenja. Za nas je najbolji dio STup!-a bila prilika da svoju ideju predstavimo međunarodnom žiriju i dobijemo drugačiju perspektivu za razvoj našeg rješenja. Zahvalni smo žiriju što je nagradio našu ideju, a možda još više na savjetima i kontaktima koje smo razmijenili, što sa članovima žirija, što s drugim natjecateljima i stručnjacima iz publike”, kazao je Petar Slaviček.

Posebne nagrade dodjeljivao je Infobip, koji je najboljima proglasio startupe Moveably, DORI (Sveučilište u Malagi) i StudyBridge (startup studenata Sveučilišta u Madridu i Amsterdamu).

Bravo i vidimo se opet!

Od srca čestitamo svim nagrađenim startupima, ali i svim ostalim sudionicima!

Posebne čestitke idu našim dragim suradnicima iz Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI).

“Kao volontera i prošlogodišnjeg natjecatelja, ove godine posebno me impresionirala raznolikost startupa koji su sudjelovali te spremnost organizatora na promjene u nepredviđenim situacijama. To mi je ujedno jedna od najvažnijih lekcija iz ovog iskustva: kako se prilagoditi situaciji i nositi se s neočekivanim izazovima. Osim toga, sudjelovanje na ovom događaju donijelo mi je vrijedne prilike za nova poznanstva, poslovne veze i razvoj organizacijskih vještina. Također, dio koji cu posebno pamtiti bio je afterparty na kojem su se svi sudionici opustili, rasplesali i dobro zabavili, što je bila savršena završnica ovog izvanrednog natjecanja”, kazao nam je SPI volonter Stipe Pešo, koji je na lanjskom STup!-u nastupio kao natjecatelj sa startupom Dalmatian Roots.

Bravo, SPI! Još ste se jednom iskazali u profesionalnosti i autentičnosti kad je podrška startupima u pitanju!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti