Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Studentska ekipa organizira festival dizajna “KOMBO od tri”

Romana Ban

Romana Ban

11.09.2019.

Znate li da je splitska Umjetnička akademija jedina Akademija na području Dalmacije, a i šire? Također, jedna je od rijetkih koja nudi mogućnost studirati Dizajn vizualnih komunikacija, zbog čega mnoge mlade iz cijele Hrvatske ljubav prema dizajnu dovodi upravo u naš grad. Dobro, ne baš mnoge, jer poznato je da su upisne kvote na Akademiju malene. 🙂

Možda ih je malo, ali zato o svom fakultetu, pardon – Akademiji, pričaju s oduševljenjem. Uvjerila sam se još jednom u to prije nekoliko dana, kad sam sjela na kavu s dvije aktivne studentice, koje ovih dana, uz ispite, rade na organiziranju prvog splitskog studentskog festivala dizajna.

Prvi veliki projekt udruge DVK

Riječ je o “KOMBO od tri”, projektu studenata udruge Dizajn vizualnih komunikacija (Udruga DVK), koji će se na Akademiji (u Zagrebačkoj ulici, kraj Đardina) održati od 16. do 21.9.2019., a koji je zamišljen u obliku radionica koje završavaju javnom izložbom radova.

Tina Listeš

Udruga je osnovana 2018. godine, a svi članovi su bivši ili sadašnji studenti dizajna vizualnih komunikacija. Jedina smo studentska udruga u Hrvatskoj kojoj je temeljni fokus dizajn, a cilj nam je promovirati kulturu, umjetnost i dizajn različitim manifestacijama”, objašnjava Tina Listeš, članica organizacijskog tima, inače studentica 3. godine.

Razmišljajući o tome kakav bi prvi veliki projekt željeli realizirati, složili su se oko ideje festivala dizajna, u sklopu kojeg bi ne samo javno prikazali svoje radove, promovirali dizajn i obogatili splitsku kulturnu scenu, već i imali priliku upoznati studente dizajna vizualnih komunikacija s ostalih hrvatskih Akademija, kao i studente multimedije s drugih srodnih fakulteta.

Muke po projektu

Razrađivali su ideju do najsitnijih detalja te svoj projekt prijavili na natječaj raspisan od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Sreći nije bilo kraja kad su doznali da je projekt odobren; isplatila se muka i sve komplikacije do kojih je došlo prilikom prijave!

Sad sve znamo za dogodine! Prvi smo se put uhvatili u koštac s ovakvim izazovom, i to potpuno sami, pa nam je trebalo više vremena. Kucali smo na sva vrata za informacije i snalazili se kako smo znali, što nam je bilo izvrsno iskustvo”, zaključuje Tinina kolegica Petra Smolčić, također studentica 3. godine, ujedno voditeljica projekta.

Petra Smolčić i Tina Listeš

Članovi udruge DVK koji aktivno rade na organizaciji ove odlične “kombinacije” su, uz Tinu i Petru, Matija Sandrić, Ivan Vrček, Noemi Bažon, Greta Vuković i Eleonora Matijašević, a pomogla im je i Maja Stojić, studentica Filma i videa.

Radionice i izložbe

Naziv festivala odnosi se na kombinaciju tri područja mutimedije – dizajn, fotografiju i ilustaciju, u kojima će sudionici zasebno, a potom u grupama, kreirati radove u svom mediju na zadanu temu.

Tema ovogodišnjeg festivala je identitet, što je dovoljno i apstraktno i figurativno”, otkriva Tina.

Festival će se otvoriti javnom izložbom radova članova Udruge DVK, nakon čega slijede četiri dana predavanja i radionica pod vodstvom studenata na diplomskoj razini. Već na prvoj radionici sudionici trebaju početi konceptualno osmišljavati što će raditi.

Predavači su odlični studenti 4. godine – Bruno Dubravec, Dejan Zobenica i Boris Pehar. Svaki je izvrstan u svom području, a uz to su zanimljivi i sposobni predavači. I nama su pomogli pri organizaciji, svaka im čast”, hvale studentice svoje kolege.

Tina Listeš i Petra Smolčić

Poanta je u druženju

Ipak, naglasak nije na tome da sudionici na ovim radionicama nauče profesionalno raditi, već da dožive novo iskustvo i dobiju priliku upoznati se s kolegama iz cijele zemlje, umreže se s njima i tako stvore temelje za buduće suradnje”, ističe Tina.

Zadnji dan festivala rezerviran je za otvaranje zajedničke izložbe, na kojoj će biti prikazani radovi nastali tijekom festivalskih radionica.

Interes je, kako kažu, veći od očekivanog, tako da su zbog već popunjene kvote odlučili otvoriti još nekoliko dodatnih mjesta jer svim zainteresiranima žele pružiti priliku za sudjelovanjem.

Zaljubljene u dizajn

Za kraj sam ih upitala da mi otkriju zašto vole dizajn, a onda su se toliko raspričale da smo morale naručiti još jednu turu. 😀

Obje su odmalena znale da se žele baviti dizajnom, zbog čega su i upisale tzv. Grafičku školu. Kako kažu, kolegama iz razreda bile su čudne jer su zaista htjele upisati baš tu školu i baš dizajn, a one su uživale i nisu se dvoumile oko toga kojim smjerom nastaviti nakon srednje.

Petra Smolčić

Nisam imala rezervne opcije kad sam upisivala faks. Bilo je – dizajn ili ništa”, prisjeća se Petra, koja već dugo odrađuje i ‘freelancerske’ angažmane: “Toliko volim to raditi da mi odmor nema smisla!

Užitak studiranja

Na Akademiji im je toliko odlično da znaju po cijele dane provesti tamo…bez prisile.

Onda odemo na kavu pa opet samo o dizajnu pričamo”, smiju se, objašnjavajući kako je većina studenata Akademije uživljena u to što studira.

Dizajn je sve oko nas. Riječ je o poprilično odgovornom zanimanju, a nedostaje nam školovanih dizajnera. Puno je tu istraživanja i promišljanja, nije poanta samo klikati mišem. Vrlo pazimo na detalje. Puno napredujemo. Razlika u našim djelima između 1. i 5. godine je nebo i zemlja. Uče nas da se ne zaljubljujemo u svoje radove i da uvijek postoji napredak. Učimo primati kritike, što je vrlo važno i za sve ostale segmente života”, otkrivaju.

Zaključit ćemo Tininim riječima: “Moji baba i did još ne shvaćaju što studiram. Ali su ponosni.

Možda ni vi ne “kužite” dizajn, ali dobrodošli ste na izložbe u sklopu festivala – podržite vrijedne studente svojim dolaskom! Ekipa, sretno!

Fotografije: Tina Božan

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.

Povezane novosti