Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Studentica, ilustratorica, freelancerica: Petra Pendić

Tina Tomičić

Tina Tomičić

22.03.2021.

Petra Pendić je studentica diplomskog studija Managment u kulturi i kreativnim industrijama te dizajna digitalnih interakcija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koja posljednje dvije godine radi kao freelance ilustratrica na platformi Fiverr.

Ljubav prema dizajnu i ilustraciji gaji još od malih nogu dok se unazad nekoliko godina počela aktivno baviti vektorskim ilustracijama i objavljivati svoje radove na platformama kao što je Dribbble.

Sunrise Lake: Petra Pendić

U razgovoru s Petrom saznali smo kako izgleda život freelancerice, kako dolazi do klijenata, preko kojih sve platformi ilustratori/dizajneri mogu objavljivati svoje radove i puno toga što će sigurno olakšati rad budućim freelancerima.

“Na platformu Fiverr sam prije dvije godine slučajno naišla te odlučila napraviti profil kako bih vidjela što je to i postoji li mogućnost da zarađujem radeći ono što volim.”

Svaki početak je težak

Priznala nam je kako joj je početak rada na platformi Fiverr bio dosta zbunjujuć, na internetu nije nalazila nikakve informacije o radu na toj platformi od domaćih freelancera, kao što ima informacija o nekim drugim platformama poput Upworka. Većinu toga učila je u hodu, sama, ali joj je u velikoj mjeri pomogao i Fiverr-ov forum na kojem drugi freelanceri iznose svoja iskustva i rado daju savjete.

“Na početku mi je jedna od najvećih briga bila hoću li dobiti prvog klijenta i uspješno odraditi projekt koji dogovorim.”

Uz veliki rad na portfoliu i usavršavanjem svog “giga”, nakon mjesec dana od kreiranja profila na Fiverr-u dobila je svog prvog klijenta, uspješno odradila projekt i zaradila 5 zvjezdica!

Audiobook: Petra Pendić

Nakon toga se sve pokrenulo te je počela na dnevnoj bazi dobivati upite za nove projekte.

S obzirom na činjenicu da je studentica i ima obaveze prema fakultetu, ovakav način rada u kojem je “sama svoj šef” joj odgovara i omogućuje lakše upravljanje vremenom. U freelance radu nema obvezu početi raditi svaki dan u točno određeno vrijeme, već sama određuje kada želi raditi na nekom projektu, ovisno o ostalim obvezama, razini energije i slično.

Tko može biti freelancer?

Prema Petrinom mišljenju, freelancer može postati svatko tko ima dovoljno veliku želju za radom i tko je spreman uložiti velik trud u svoje područje rada. Danas postoji velik broj različitih platformi i vrlo je jednostavno kreirati svoj profil i započeti s freelance karijerom.

“Smatram da se totalno isplati koristiti platformu kao Fiverr jer, uz unaprjeđivanje vlastitih vještina, iskustva, građenja portfolia, također nudi mogućnost za dobru zaradu.”

Freelance rad ima puno prednosti, a najvažnijima smatra fleksibilnost u radu, slobodu u biranju klijenata s kojima želite raditi, slobodu u biranju projekata koji vas zanimaju, neovisnost o drugima, samostalno određivanje cijene za svoj rad.

Što se tiče mana ovakvog načina rada, Petra ističe potpunu odgovornost u svom poslu, što znači da si sam odgovaran za razvitak svog biznisa, pronalazak klijenata, plaćanje poreza, a zarada svaki mjesec nije ista. Za nekoga tko voli raditi u timu i biti okružen drugim ljudima, freelance posao može biti pomalo usamljen.

Dolazak do klijenata i određivanje cijene rada

Kao i kod svakog posla, najteže je pronaći onog prvog klijenta – kaže nam Petra, napominjući kako je Fiverr platforma vrlo kompetentna u različitim područjima.

“Nakon prvog uspješno odrađenog posla, koji obično rezultira ocjenom od 5 zvjezdica, klijenti počnu s vremenom dolaziti sami.”

Odlična komunikcija i dobro odrađeni zadaci “trikovi” su pomoću kojih novi klijenti postanu stalni i s njima dalje radite na novim projektima.

Određivanje cijene rada na Fiverru dosta varira ovisno o području kojim se bavite, iskustvu, opsegu projekta i slično. Ne postoji rad po satu već Fiverr omogućava freelancerima postavljanje paketa za njihov „gig“. Freelancer može postaviti do 3 različitih paketa za svoj „gig“ koji se razlikuju u opsegu posla, vremenskom roku i cijeni te klijenti tada mogu odabrati koji paket odgovara onome što oni traže od vas.

“Ukoliko niste sigurni da će klijenti uspješno moći sami procijeniti koji paket trebaju izabrati najbolje je da u opisu „gig-a“ napomenete da vam se jave u inbox kako bi vam mogli objasniti svoj projekt i da im tada na temelju toga odgovorite koji paket trebaju odabrati za taj određeni projekt.”

Naravno, zanimalo nas je kako se nosi s neizvjesnošću koju donosi freelance rad i je li zadovoljna zaradom:

“Kod freelance rada treba biti svjestan da zarada neće biti ista svaki mjesec, ali pošto radim na Fiverr-u već dvije godine, uspostavila sam stalnu klijentelu pa mogu otprilike pretpostaviti koja će mi biti zarada svaki mjesec.”

Saznali smo i da po nekom pravilu, freelanceri početnici trebaju imati niže cijene od onih koji su duže na paltformi no postepeno, dobivajući dobre ocjene/review-ove, možete povisiti cijene za svoje usluge do razine koju smatrate prihvatljivom za svoje iskustvo, trud i uloženo vrijeme.

Svim početnicima koji zakorače na platformu Fiverr, Petra savjetuje da dobro prouče Terms of Service kako bi saznali na koji način platforma funkcionira i kako bi izbjegli eventualne sankcije u slučaju nepoštivanja pravila rada.

“Također jedna od vrlo važnih stvari je imati dosta strpljenja dok posao ne krene i konstantno raditi na svojim vještinama, unaprjeđivati svoj portfolio i graditi iskustvo”,

za kraj poručuje Petra, a mi joj želimo bogat portfolio i puno zadovoljnih klijenata!

Petrine radove možete pogledati ovdje.

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti