Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Studenti Dizajna vizualnih komunikacija nemaju problema sa zapošljavanjem

Tomislava Saša

Tomislava Saša

30.07.2018.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija dio je Umjetničke akademije u Splitu, koja je osnovana 1997. godine. Preddiplomski studij obuhvaća široko područje vizualnih komunikacija, od ilustracije i fotografije, preko grafičkog oblikovanja i tipografije do dizanja u interaktivnim medijima. Kroz ovaj program studenti prolaze sadržaje koji idu od tehnika crtanja do HTML/CSS skriptiranja. Na diplomskom studiju obrađuje se kompleksniji sadržaji specijalizacijom kroz neki od tri modula: dizajn vizualnih komunikacija, tipografija i interaktivni mediji. Umjetnička akademija u Splitu je prva u regionalni obrazovni sustav uvela kolegije iz područja dizajna web stranica (1999. godine) i dizajna interakcija (2005. godine). S obzirom na to da ovaj studij može biti itekako zanimljiv svima koje zanima IT svijet, porazgovarali smo s profesorom Ivicom Mitrovićem, s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

Široka lepeza znanja i vještina

Ono po čemu je ovaj studij poseban je zasigurno širina različitih sadržaja koji zahtijevaju kompleksnu integraciju znanja i vještina. “Dodatno je od samog početka prisutan kritički stav prema društvu i okolišu u kojem živimo, posebno vidljiv kroz kolegij Održivi dizajn, koji je pokrenuo jedan od utemeljitelja odsjeka, nažalost pokojni profesor Tomislav Lerotić.”, govori profesor Mitrović o posebnosti Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Specifičnost ovog studija je i otvorenost prema različitim edukacijskim i dizajnerskim pristupima kroz kontinuirani niz radionica, koje su dodatak klasičnom obrazovnom procesu. Gosti voditelji radionica često dolaze iz prakse, pa donose svoje drugačije dizajnerske pristupe, što je iznimno ključno u klasičnom obrazovanju. “U kontekstu Split Tech Cityja je sigurno značajno napomenuti da se unutar modula interaktivnih medija i u sklopu serije radionica pod nazivom Interakcije, kroz kritičku i spekulativnu dizajnersku praksu, još od 2004. godine, bavimo odnosom pojedinca, tehnologije i društva.”, dodaje profesor Mitrović.

Želja im je da sa studija izađete kao autori/autorice

Najveći dio srednjoškolaca koji upisuju ovaj studij dolazi iz strukovnih škola (Grafička i Umjetnička), ali imaju i studentica i studenata koji dolaze iz gimnazija, čak i Pomorske škole, Elektrotehničke i slično. Također, studenti ovdje dolaze iz cijele Hrvatske, a studij je jako otvoren i prema ideji dolazaka studentica i studenata iz regije i drugih zemalja.

Ako razmišljate o ovom studiju, možete očekivati široku lepezu znanja i vještina. Na vama je da se tijekom preddiplomskog studija usmjerite prema željenim specijalizacijama dizajna. Profesori s odsjeka prenijet će vam sva potrebna stručna znanja, ali im je, kako profesor Mitrović kaže, želja da sa studija izađete kao autori/autorice, da imate osoban stav i “pečat” vidljiv kroz vaš rad.

Na Vizualnim komunikacijama postoji niz kolegija koji se bave dizajnom interaktivnih medija, u kojima se prolazi cijeli proces, od koncepta, informacijske arhitekture, layouta, wireframeova do prototipova u HTML/CSS ili WordPress izvedbi. Na diplomskoj razini se radi na kompleksnijim istraživačkim projektima u području dizajna interakcija i spekulativnog dizajna.

“Želja nam je, posebno na diplomskoj razini, privući potencijalne studente i studentice koji dolaze s drugih fakulteta i studijskih programa. Tako je prijemni ispit na preddiplomskoj razini prilagođen i onim kandidatima i kandidatkinjama s manjem crtačkim sposobnostima (moguće je kolažirati), a na diplomskoj razini prijemni se sastoji od pregleda portfolija i razgovora. U skladu s potrebama tržišta rada smo otvoreni (na modulu interaktivnih medija) i na one koji dolaze primjerice s računarstva, arhitekture ili informatike, a imaju mapu radove koji pokazuju njihovu sklonost prema dizajnu u interaktivnim medijima i dizajnu interakcija.”, objašnjava profesor Mitrović.

I teorija i praksa

Program ovoga studija pokušava, a mi bi rekli i uspijeva, balansirati između teorijskih znanja i praktične nastave. Upravo je praktična nastava ono što nedostaje na mnogim fakultetima, a ovdje je teorija nezamisliva bez prakse, i obrnuto. Kako kaže profesor Mitrović, dizajn je struka koja traži refleksivno i kritičko razmišljanje, koje nije moguće bez teorijske podloge. “Studentsko vrijeme nastojimo iskoristiti za razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnosti, otvoriti ih prema eksperimentalnosti. Također je i zanimljiva izmjena znanja sa studentima i studenticama drugih odsjeka Akademije (primjerice Film i video).”, dodaje profesor Mitrović.

Fakultet ima partnere, tvrtke i ustanove, gdje studenti provode jedan kraći period prakse, te su tu otvoreni prema svima zainteresiranima za suradnju. “Ideja koju imamo već duže vrijeme je formiranje dizajnerskog “huba” koji bi vodio takve projekte, u suradnji bivših i sadašnjih studenata. Nadamo se i ove godine pokrenuti i ALUMNI aktivnosti, povezati se više s bivšim studentima i studenticama koji su sad u profesionalnom svijetu.”, kaže nam profesor Mitrović. Ono što je bitno još istaknuti jer i suradnja koju studij na diplomskoj razini već dugi niz godina ima s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnju u Splitu i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu.

Pronalazak posla nije problem

Studenti koji diplomiraju na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija nemaju problema oko zapošljavanja. “Srećom, pokretanjem velikog broja startup tvrtki u Splitu koje nužno uključuju dizajnersku komponentu u radnom procesu trenutno je i velika potražnja za našim studenticama i studenticama, posebno onim sa specijalizacijama iz područja dizajne interakcija i dizajna u interaktivnim medijima.”, objašnjava profesor Mitrović. Njihovi studenti rade već tijekom studija, što ponekad usporava studiranje. S druge strane pruža sve benefite praktičnog rada na stvarnim projektima, ali i iskustva rada općenito.

Osim spomenutih radionica, odsjek pokušava održavati i izdavačku djelatnost koja je prije svega okrenuta prema obrazovnim materijalima. Redovito održavaju i razna predavanja i prezentacije u suradnji s partnerima. Mogu se pohvaliti i impresivnom listom predavača, voditelja radionica koji su dolazili s najvećih europskih i svjetskih ustanova koje se bave dizajnerskim obrazovanje. A ono na što su jako ponosni, a o čemu smo mi već i pisali, je splitska edicija serije radionica za djecu i mlade Dizajnerska početnica, koja je prošle godine pokrenuta u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, a besplatna je i otvorena za javnost. Radionice se održavaju u lijepim prostorima UMAS-a u Zagrebačkoj ulici u Splitu, a kada vrijeme dopusti, i u predivnom vrtu.

A ako se i dalje pitate gdje možete raditi, osvrnite se oko sebe, sada. Uzmite u  ruku bocu iz koje pijete vodu, novine koje čitate, pogledajte reklamu na televiziji, društvenu mrežu na koju se upravo prijavljujete, web stranicu koju sada pregledavate, oglas koji vam pritom iskače. Sve je to netko dizajnirao, dizajn je svuda oko nas. A dizajn u novim medijima posebno. Nijedna gospodarska djelatnost ne može se zamisliti bez istaknute dizajnerske komponente.

Podijeli


O autoru:

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.

Povezane novosti