Nije samo pobjeda nego i rješavanje stvarnog problema: Capallble!

Prošlog je tjedna završeno prvo izdanje startup akademije StartIT@PICS u organizaciji ICT županije, na koje se prijavilo čak 25 timova koji su htjeli dati poslovni uzlet svojim IT idejama.

Odličan program, vrhunski mentori

Tijekom sedam tjedana prijavljeni su prolazili kroz program sastavljen od strane glavnih mentora – Luke Sučića (investitor iz Aeternity Ventures fonda) i Armanda Matijevića (član Boost VC akceleratora i pokretač međunarodne VR/AR konferencije – SplitX), koji se sastojao od intenzivnih edukacija, svakodnevnog rješavanja zadataka i samostalnog rada.

Na jutarnjem osvrtu svaki je tim morao prezentirati ostalim polaznicima što su ostvarili prethodnog dana kako bi vježbali jasnije artikulirati svoje misli, ali i kako bi učili jedni od drugih.

Koristeći sve naučeno, polaznici su usavršavali teme poput pravilnog definiranja problema i rješenja, kreiranja ‘value propositiona’, izrade ‘business model canvasa’, testiranja hipoteza, istraživanja tržišta, izrade ‘pitcha’ i definiranja izvora financiranja.

Na samom kraju akademije, polaznicima je bio osiguran tjedan “speed datinga” s osmoricom dodatnih mentora, koji iza sebe imaju godine uspješnog poslovanja na stranim tržištima: Ivan Burazin – Codeanywhere & SHIFT konferencija, Đulijano Nola– CrnoJaje.hr, GammaChef, GoHome, Dario Boras – Parklio, Ante Dagelić – GetByBus, Marko Maljković – Locastic, Litto, Tinel meetup, Vedran Jukić – Codeanywhere, MarinEye, Nino Mijač – Hotels’s touch, Mario Ćubelić – Cezar.hr, TNT konferencija.

Uzbudljivo finale

U petak, 25.10.2019., nakon svih predavanja i mentoriranja, došlo je vrijeme da polaznici pokažu što su ostvarili. U odličnoj atmosferi, puna dvorana u PICS-u slušala je ‘pitcheve’ polaznika akademije, na čelu sa članovima žirija koji su ih ocjenjivali – Ivanom Burazinom, Đulijanom Nolom, Antom Dagelićem, Dariom Borasom i Markom Maljkovićem.

Od prijavljenih 25, za nagradu se borilo 12 najboljih timova, a pobjedu je odnio Stipo Margić projektom Capallble, osvojivši tako glavnu nagradu – 15 tisuća kuna!

Na tronu može biti samo jedan

Zanimalo nas je o kakvom se projektu radi pa smo porazgovarali sa Stipom, 25-godišnjim Splićaninom, studentom 2. godine Informacijskih tehnologija na Odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

Tijekom progresa neurološke bolesti, prije šest godina završio sam u invalidskim kolicima. Duži niz godina bavim se programiranjem i stvarima tehničke prirode (System Administrator i sl.). Obožavam sport; trenutno idem samo u teretanu, ali prije sam trenirao i rugby. Aktivan sam u zajednici osoba s invaliditetom te želim promijeniti zastarjeli mentalitet o nama”, ističe Stipo, čiji je projekt namijenjen upravo osobama s poteškoćama u kretanju.

Capallble je, naime, interaktivna karta pomoću koje osobe s poteškoćama u kretanju na jednostavan i brz način dolaze do točnih informacija o pristupačnim lokacijama.

Na ideju je došao već početkom godine, i to razmišljajući o rješavanju probema s kojim se i sam susreće kao osoba s invaliditetom. Zbog brojnih drugih obveza, tek se početkom ljeta ozbiljno uhvatio realiziranja same ideje. Kad je čuo za StartIT akademiju, nimalo nije dvojio oko prijavljivanja i, kako kaže, nije pogriješio.

Bilo mi je tako dobro da sam jedva čekao svako novo predavanje! Imam samo riječi pohvale za sve uključene u StartIT, posebno za desetoricu mentora koji su nam stalno bili na raspolaganju, kao i za Petra, Ninu, Tibora i Damira iz organizacijskog tima.

Stipe nam otkriva kako ni u jednom trenu nije osjećao rivalstvo među sudionicima. Naprotiv, međusobno su se savjetovali i podržavali!

Sudjelovanje na akademiji Stipu je usmjerilo na daljnje korake koje treba učiniti kako bi sama ideja prerasla u konkretan proizvod, čijoj se prvoj verziji nada početkom 2020. godine.

 “Bez savjeta mentora, aplikacija ne bi išla u ovom smjeru i vjerojatno bih pogriješio”, priznaje.

Mladi, ne bojte se raditi na svojim idejama!

Stipo još ne razmišlja o ovoj ideji kao o poduzetničkom pothvatu; radije bi išao u smjeru osnivanja neprofitne udruge i osiguranja sredstava za što kvalitetniju aplikaciju, kojoj volonterski posvećuje svaki trenutak svog slobodnog vremena.

Smatram da su ovakvi programi potrebni i korisni za mlade, koje se treba poticati da razvijaju svoje ideje i probaju nešto novo. Ako i ne uspiju, nije smak svijeta, bar će nešto naučiti kroz sam proces. Nadam se da će ovakvih akademija biti u što većem broju i svakome bih savjetovao da se priključi i pokuša. Ja bih sigurno požalio da nisam!

Jedva čekamo vidjeti kako će se Stipin projekt dalje razvijati te se nadamo da će i šira zajednica prepoznati njegov entuzijazam i odličnu ideju, a jedva čekamo i nove programe i aktivnosti koje ICT županija već priprema! 🙂

 

 

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.