Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Organiziramo tjedan besplatnih radionica za djecu: STEAM u Splitu – Male biSTre glavice!

Romana Ban

Romana Ban

07.09.2022.

Našli smo se u problemu. Shvatili smo da su, dok Festival tehnologije i poduzetništva nestrpljivo iščekuju sve generacije, od srednjoškolaca do onih koji ni u mirovini ne miruju, djeca ostala kratkih rukava.

Zbog toga smo odlučili organizirati popratni program Festivala koji će biti posvećen isključivo djeci! 🙂

STEAM u Splitu – Male biSTre glavice!

Cijeli tjedan nakon Festivala djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta imat će priliku besplatno sudjelovati na različitim STEAM radionicama.

Na ovaj način želimo skrenuti pozornost na odlične STEAM programe koje tijekom cijele godine provode vrijedne organizacije diljem Splita.

Sigurno nismo uspjeli obuhvatiti sve, ali pozivamo sve koji provode STEAM programe za djecu da nam se jave za buduće suradnje! 🙂

Za sve koji možda ne znaju, STEAM je akronim koji na engleskom jeziku predstavlja različita područja:

S (eng. science) – znanost,

T (eng. technology) – tehnologija,

E (eng. engineering) – inženjerstvo,

A (eng. arts) – umjetnost,

M (eng. mathematics) – matematika.

S ponosom ti predstavljamo

STEAM u Splitu – Male biSTre glavice!

Tinker Labs Split

Tinker Labs je hrvatska obrazovna franšiza, a nudi jedinstven STEAM pristup koji uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost, matematiku, eksperimente i praktično učenje.

U sklopu Malih biSTrih glavica Tinker Labs je pripremio čak tri radionice za djecu od 6 – 12 godina. Sve će biti održane na adresi Ruđera Boškovića 13 u Splitu:

ZABAVNA KEMIJA

13.9. (utorak)

17.00 – 17.45 h

Ova nezaboravna radionica oduševit će djecu svih uzrasta jer je zabava zagarantirana uz Tinker laboratorij za kemičare – očekuju vas kemijske reakcije, pokusi i eksperimenti uz epruvete, kute i sav pribor i kemikalije.

LJIGAVA RADIONICA

14.9. (srijeda)

17.00 – 17.45 h 

Dovoljna je riječ: SLIME! Osim što ćemo napraviti nekoliko različitih oblika i boja, zabavit ćemo se i kroz eksperimente uz druge ljigave i čudesne izume.

CSI: TINKER (FORENZIKA)

15.9. (četvrtak)

17.00 – 17.45 h

Netko je počinio zločin u Tinker Labs laboratoriju. Na ovoj nezaboravnoj radionici, otkrijte kriminalce i zabavite se otkrivajući otiske prstiju i uzorke pod UV svjetlom.

Prijave na email: ​​split@tinkerlabs.hr

Eureka Split

Edukativni program Eureka Split za djecu uzrasta od 3 do 10 godina osmislile su i provode ga profesorica savjetnica matematike i fizike Svjetlana Tojčić i magistra fizike i doktorandica na zagrebačkom PMF-u Iva Tojčić.

Na radionicama prilagođenim njihovom uzrastu, djeca, izvodeći preko 200 eksperimenata, imaju priliku razvijati maštu, kritičko i analitičko mišljenje, učiti i primjenjivati zakone fizike i još mnogo toga.

Za Male biSTre glavice Eureka Split priprema radionicu za djecu od 1. – 4. razreda, koja će se održati na adresi Vrančićeva 1 u Splitu:

ČAROLIJA SVJETLOSTI

14.9. (srijeda)

18.30 – 19.30 h

Prijave slati na mail eureka.split@gmail.com ili na broj mobitela 091/526-4880.

Malac Genijalac Split

Malac Genijalac međunarodna je škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece, koja provodi edukacijsko-razvojne programe za djecu od 3 do 17 godina.

Kognitivni efekti postignuti njihovim programima ne gube se po završetku školovanja, već postaju trajne sposobnosti i vještine koje polaznici posjeduju tijekom cijeloga života.

Za Male biSTre glavice pripremili su radionicu za djecu od 4 do 6 godina, koja će se održati na adresi Sukoišanska 22:

Genijalni grad

15.9. (četvrtak)

18.00 – 19.00

Kroz program Numicon koristi se višeslojni pristup u učenju, oslanjajući se na VAK metodu (vizualno, auditivno, kinetički). Svjesnim izmjenjivanjem različitih aktivnosti, djecu se usmjerava na učenje putem različitih osjetila.

Na radionici će djeca, igrajući se različitim Numicon oblicima, izgraditi svoj genijalni Numicon  grad, a usput učiti o pojmu broja, odnosu među veličinama, statici…

Prijave se šalju na mail split@malacgenijalac.hr.

Udruga Inovatic

Udruga za robotiku Inovatic bavi se edukacijom iz područja robotike, koja interdisciplinarno objedinjuje elektroniku, mehaniku, automatiku i programiranje.

Organiziraju cjelogodišnje radionice za polaznike, koje grupiraju s obzirom na uzrast i dosadašnje iskustvo bavljenja robotikom.

U sklopu Malih biSTrih glavica udruga Inovatic organizira radionicu za djecu od 10-14 godina (dvije grupe) na adresi Velebitska 32:

Autonomno upravljanje robotskim vozilom

12. i 13.9. (dvije grupe)

18.30 – 20.00 h

Edukacijski alat koji će se koristiti na radionicama je Lego Mindstorms EV3 set za LEGO robotiku, a voditelji će biti Slavica Jurčević i Jozo Pivac.

Prijave se primaju putem ovog obrasca.

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture Grada Splita (ZTK Grada Splita) provodi programe javnih potreba u tehničkoj kulturi s ciljem razvoja i promocije tehničke kulture na području Splita.

Trenutno okuplja 18 udruga, a kroz svoje programe osobitu pozornost posvećuje izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. 

Za Male biSTre glavice ZTK Grada Splita pripremila je dvije radionice za djecu od 4.-8. razreda, koje će se održati na adresi Varaždinska 53 u Splitu:

Arduino radionica 

12.9.2022. (ponedjeljak)

9.00 – 10.30 h

U sklopu Arduino radionice učenici će usvojiti sadržaje iz područja automatike – upoznat će se s novim pojmovima kao što su: strujni krug, elektronički elementi, tiskane i eksperimentalne pločice… Savladat će samostalno korištenje Arduino IDE platforme te se u simulatoru okušati u raznim zadatcima (upravljanje LED diodama, tipkalima…) koje će potom i realizirati uz pomoć Arduino Starter Kit-a. 

Voditeljica radionice je Ella Rinčić, a prijave se šalju na tomislav@ztk-split.hr

mBot 2 radionica 

13.9. (utorak)

9.00 – 10.30 h

U sklopu mBot 2 radionice učenici će usvojiti specifična znanja o robotici kao području tehnike. Ukazat će se na multidisciplinarnost područja putem unaprijed sastavljenih uređaja, edukativnih robota mBot 2. Učenici će upoznati mehaničke i elektroničke sastavnice robota te usvojiti pojmove vezane za dijelove, izradu i upravljanje robotima. Po završetku radionice učenici će samostalno programirati robote da uspješno izvrše određene zadatke.

Voditeljica radionice je Ella Rinčić, a prijave se šalju na tomislav@ztk-split.hr

ICT županija

ICT županija je projekt pokrenut od strane Splitsko-dalmatinske županije, s namjerom poticanja i razvoja ICT sektora u županiji. U sklopu projekta provode se izvrsni programi za djecu, mlade i odrasle.

Za Male biSTre glavice ICT županija je pripremila radionicu za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, i to u suradnji sa stručnjacima Odsjeka za informatiku PMF-a Split:

Radionica će se održati u prostorijama Predinkubatora ICT županije PICS@FESB (nalazi se u sklopu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, 3. kat s unutarnje strane ili vanjski ulaz sa zapadne strane fakulteta).

PREPOZNAVANJE OSOBA (LICA) NA SLICI

14.9.2022. (srijeda)

15.00 – 16.30 h

Prepoznavanje lica ili osoba jedna je od vještina koje ljudi nesvjesno koriste te ju je iznimno teško opisati. Ako se zapitate kako prepoznajete nekog od vaših prijatelja te pokušate zapisati odgovore, možete vidjeti kako naizgled trivijalan zadatak postaje iznimno zahtjevan. 

Kako iz tehničkog aspekta radi prepoznavanje objekata, lica ili osoba? Kako se u rješavanje ovog problema uklapa umjetna inteligencija? Je li ovaj problem i njegovo rješavanje na primjeren način moguće predstaviti učenicima onosvnih škola?

Cilj ove radionice je kroz praktičan i neposredni (bez upotrebe računala) primjer ponuditi odgovore na navedena pitanja.

Prijavnice su ovdje.

Dizajnerska početnica

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnerica i dizajnera iz različitih područja djelovanja.

Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

Za Male biSTre glavice Dizajnerska početnica je pripremila radionicu za predškolce i učenike od 1.-4. razreda osnovne škole, koja će se održati u prostorijama Umjetničke akademije na adresi Zagrebačka 3 u Splitu:

DIZAJNERSKA POČETNICA: SLAGALICA

17.9.2022. (subota)

10.00 – 12.00 h

Na ovoj će se radionici djeca upoznati s elementima dizajniranja društvenih igara kroz vizualizaciju i oblikovanje zajedničke slagalice (puzzle).

Prijave se šalju na dizajnerskapocetnica@umas.hr, a rok za prijave je 16.9.2022. (petak) u 17:00 sati.

Voditeljica radionice bit će Eleonora Matijašević.

Harfa International School

Privatna osnovna škola Harfa otvorila je svoja vrata u jesen 2020. godine u Splitu kao prva međunarodna osnovna škola u Splitu.

Maksimalan broj djece u obrazovnoj grupi je 18, a jezik podučavanja je engleski, s velikim naglaskom na hrvatski jezik.

Za Male biSTre glavice Harfa International School priprema radionicu za djecu od 7 do 11 godina, koja po potrebi može biti održana i na engleskom jeziku. Mjesto održavanja je u Harfi, na adresi Poljudsko šetalište 2.

FAIRY TALE SCIENCE – THE STORY OF STONE SOUP

14.9.2022. (srijeda)

18.00 – 19.00 h

Radionica će biti održana na hrvatskom i/ili engleskom jeziku. Djeca će kroz bajku otkriti kako se znanost može uklopiti u našu svakodnevicu. Nakon ispričane bajke, voditeljice radionice će s polaznicima napraviti pokus povezan s bajkom. 

Voditeljice radionice su učiteljice Ela Šerić i Anne Ćavar.

Prijave možete slati na info@posh.hr.

Odgoj s glazbom – Lana Marasović

Edukativno-glazbeni program Odgoj s glazbom – Lana Marasović za poticanje glazbenog, motoričkog i mentalnog razvoja djece predškolskog uzrasta prije četiri je godine u Splitu pokrenula magistra glazbene teorije Lana Marasović.

U sklopu Odgoja provode različite programe, poput Koncerata klasike za bebe i djecu te Musica&Art, likovno-glazbenog projekta u kojem spajaju glazbu i likovnu umjetnost kroz pokret i teme.

Za Male biSTre glavice Odgoj s glazbom priprema dvije glazbene radionice za najmlađe na adresi Kukuljevićeva 1 u Splitu.

17.9.2022. (subota)

16.30 -17.30 Radionica Odgoj s glazbom za djecu od 1-3 godine

17.30 – 18.30 Radionica Odgoj s glazbom za djecu od  4-6 godina

Prijaviti se možete putem ovog obrasca.

Nadamo se da će svatko od vas pronaći nešto zanimljivo!

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti