Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Završen treći Split Tech City Festival: Tek smo počeli!

Split Tech City

Split Tech City

11.09.2023.

Još ćemo dugo biti pod dojmom trećeg Split Tech City Festivala, održanog 8. i 9. rujna u Ljetnom kinu Bačvice. 

Mjesecima smo smišljali i pripremali sve detalje, a sad je sve to iza nas. Kao i uvijek, čudan osjećaj, treba nam vremena da se sve slegne.

Iako ne možemo biti objektivni, moramo priznati da smo – sasvim zadovoljni!

Po našem skromnom mišljenju, najbolje izdanje dosad. 🙂

Šumica je bila mjesto upoznavanja i druženja 🙂

Ukratko ćemo se prisjetiti programa.

Prvog je dana u ime organizatora okupljene pozdravio Toni Trivković, predsjednik Split Tech Cityja:

“Započeo sam ovu inicijativu prije 15-ak godina svakog mjeseca organizirajući mali IT meetup, prvi takav u Splitu. Sad sam okružen entuzijastičnom ekipom s kojom već nekoliko godina kroz Udrugu koju članstvom podržava više od 90 tvrtki potičem daljnji razvoj splitske tehnološke scene.”

Toni Trivković, predsjednik Split Tech Cityja

Prisutne je na otvaranju pozdravio i gradonačenik Ivica Puljak, poželjevši dobrodošlicu svima, posebno gostima koji su iz drugih gradova i zemalja došli na STC Festival:

“Grad Split s ponosom podržava Split Tech City Festival, a to će sigurno nastaviti i u budućnosti. Krajem godine ćemo završiti Tehnološki park na Dračevcu, za koji se nadam da će postati novo središte za razvoj visokih tehnologija u Splitu, a planiramo i renovaciju Doma mladih; upravo uz sposobne mlade ljude i nove tehnologije vidimo budućnost Splita, a Split Tech City Festival na najbolji mogući način prikazuje taj spoj na djelu.”

Gradonačelnik Ivica Puljak službeno je otvorio treći Split Tech City Festival

U pretprogramu Festivala je, u organizaciji DUMP Udruge mladih programera, održana panel rasprava “Zašto i kako (ne) počinjati karijeru u IT sektoru tijekom krize?”, na kojoj su nastupili Nataša Kapov-Kostovski (Lemax, Mentoring Byte), Dunja Ivana Ballon (HURA, Dani Komunikacija) i Antonio Perić-Mažar (Locastic).

Samo neki od savjeta koje su ovi stručnjaci dali mladima su: Krize dođu i prođu. Radi na sebi i svojim vještinama. Izbjegavaj tipfelere u CV-u i teški red flag je ako zakasniš na intervju!

Panel je moderirala Pinija Poljaković, ujedno voditeljica cijele prve večeri.

Pinija Poljaković moderira DUMP panel na kojem su nastupili Nataša Kapov-Kostovski (Lemax, Mentoring Byte), Dunja Ivana Ballon (HURA, Dani Komunikacija) i Antonio Perić-Mažar (Locastic) – Photo: DUMP Udruga mladih programera

Panel raspravom “Evolucija odgovornosti – od juniora do seniora” započeo je glavni dio programa prve večeri.

Kao panelisti su nastupili Ante Dagelić (GetByBus), Ivan Listeš (IT Sistemi-Nove tehnologije) i Mensur Duraković (Agilathon), dok je moderatorica bila Romana Ban (Split Tech City).

Ovi stručnjaci su mladima koji žele započeti karijeru u IT tvrtkama preporučili mnogo samostalnog rada, proaktivnost i brušenje komunikacijskih vještina, a sve to preporučuju i juniorima.

Komunikacijske vještine iznimno su bitne i seniorima, od kojih se očekuje i prenošenje znanja na mlađe kolege, autonomija, inicijativa i strateški doprinos rastu tvrtke.

Predavanja su održali Biljana Cerin (Ostendo Consulting), koja je govorila o građenju međunarodne karijere u području kibernetičke sigurnosti, Ivan Biliškov (Codeasy) koji je publiku pridobio zanimljivostima o utjecaju umjetne inteligencije na život i rad te Antonio Perić-Mažar (Locastic), čije je izlaganje “Što bih poručio mlađem sebi?” posebno oduševilo mladu publiku.

Biljana Cerin (Ostendo Consulting) održala je predavanje “Cybersecurity: Kako izgraditi međunarodnu karijeru iz Hrvatske”
Ivan Biliškov (Codeasy) održao je predavanje “AI i budućnost: Alat, prijetnja ili oboje?”
Antonio Perić-Mažar (Locastic) održao je predavanje “Što bih poručio mlađem sebi?”

Nakon službenog dijela programa, uslijedilo je druženje i umrežavanje uz glazbu koju je puštao DJ Matthew Bee, dok se se za ugostiteljski aspekt pobrinuli Danijell Nikolla Vaso (Corto Maltese freestyle food) i Frane Delić Cipa (Pinku fish&wine).

DJ Matthew Bee

U pretprogramu drugog – internacionalnog dana Festivala održana je Split Startups Meetup panel rasprava ‘Am I Too Young to Be Taken Seriously?’ na kojoj su svoja iskustva i savjete mladima dali Ron Brumbarger (osnivač Apprentice University; inovator i mentor), Blaž Perić (suosnivač SmartNest-a; srednjoškolac), Ivana Perić (osnivačica RESOLVE-a; Acceleration Manager u Silicon Castles) i Suzana Špika (Head of People Operations u tvrtki Postindustria).

Panel je moderirao Michael Freer, ujedno voditelj cijele večeri.

U nastavku pretprograma moglo se poslušati tzv. fireside chat pod nazivom ‘Get Ahead of the Game!’.

U ovom razgovoru s Michaelom Freerom, Mirela Petrović (osnivačica mAI way-a) i Antonio Perić-Mažar (suosnivač i direktor agencije Locastic) otkrili su publici koje prednosti mladi poduzetnici mogu imati ako dobro iskoriste nove tehnologije poput AI i Web3. 

Pretprogram internacionalnog dana organizirali smo u suradnji sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom u sklopu našeg zajedničkog Split Startups Meetup-a.

Glavni program je startao panelom ‘International side of Split’.

Panelisti su bili Geoff Bratton, američki poduzetnik rodom iz Kalifornije, suvlasnik restorana Fig i suosnivač Udruge stranih poduzetnika; Sara Dyson, osnivačica Expats in Croatia podrijetlom iz Teksasa, suosnivačica Udruge stranih poduzetnika i dobitnica nagrade Utjecajne žene Hrvatske za 2023. godinu; Piero Palevsky, freelance programer iz Bostona i volonter splitske udruge za mlade Jedna Mladost i Jan Bodnar, rodom iz Poljske, poduzetnik i suosnivač IT tvrtke Unique People.

Neki od njih već više od 10 godina žive i rade u Splitu, a s publikom su podijelili svoja iskustva s pokretanjem posla i nošenjem s birokracijom u Hrvatskoj.

Zaključili su kako je Split puno više od sunca i mora te kako zajedničkim radom različitih aktera uistinu može postati mediteranski tehnološki hub.

Michael Freer modeirao je panel raspravu ‘International side of Split’, na kojoj su kao panelisti nastupili Jan Bodnar (Unique People), Piero Palevsky (Poma), Geoff Bratton (Fig Restaurants) i Sara Dyson (Expat in Croatia)

Predavači na internacionalnom danu su bili Andreas Spechtler (Silicon Castles), Aleks Jakulin (Katalys) i Ivan Burazin, jedan od istaknutijih pripadnika domaće IT zajednice, poznat kao suosnivač brenda Codeanywhere i pokretač Shift konferencije, a njihova predavanja ‘Key Success Factors for Worldwide Tech Business’, ‘The Future of Marketing’ i ‘How Embracing Setbacks Shows You the Way Forward’ su oduševila publiku.

Andreas Spechtler (Silicon Castles) održao je predavanje ‘Key Success Factors for Worldwide Tech Business’
Ivan Burazin (Daytona) održao je predavanje ‘How Embracing Setbacks Shows You the Way Forward’

Uz Grad Split, Split Tech City Festival podržale su tvrtke AGILO, GetByBus, Bitcoin Store i EPAM Systems

Da sve tehnički savršeno funkcionira, pobrinuli su se profesionalci iz Hiperprodukcije.

Hiperprodukcija

Za vrhunsko vođenje programa i moderiranje panela zaslužni su naši suradnici koji su puno više od toga – Pinija Poljaković i Michael Freer.

Pinija Poljaković i Michael Freer

Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez naših vrijednih volontera, koji su i ove godine dali sve od sebe da sve funkcionira u najboljem redu.

Alen, Božena, Filip, Karlo, Katarina, Lana, Luka, Marja, Pavao, Rino, Tamara i Timea – volonterski tim iz snova! HVALA VAM!

“Atmosfera koja je vladala na trećem Split Tech City Festivalu je bila nevjerojatna. Ponosan sam što smo kreirali okruženje koje potiče interakcije i gdje se svi osjećaju viđenima, neovisno o tome jesu li tek na ulazu u industriji ili su već iskusni profesionalci.

Publika i njeno iskustvo nam je na prvom mjestu (nema sponzorskih predavanja). Slušali smo predavače i paneliste koji su podijelili svoja iskustva sa optimističnim pogledom na budućnost.

Duboko vjerujem da je optimizam gorivo za stvaranje. Split Tech City će nastaviti stvarati okruženja koje su plodno tlo za nove ideje, poznanstva i partnerstva”, sumirao je svoje dojmove Toni Trivković.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali!

Nikolina Kukoč, Toni Trivković i Romana Ban – organizacijski tim, Split Tech City

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti