Spoj startupova i jedrenja – Startup Europe Regatta!

Pitate se kako su međusobno povezani startupi i jedrenje? To smo se i mi zapitali kad smo čuli da se u našem gradu 22. i 23.5. organizira „Startup Europe Regatta“. Dvodnevni je to događaj koji će se, s jedne strane, sastojati od „tipičnih“ startupovskih dijelova poput, što bi se na starohrvatskom reklo, pitchanja i panela o raznim poslovnim temama, dok će se s druge strane održati natjecanje u jedrenju!

Neobična ideja odmah nam se svidjela pa smo odlučili saznati više detalja, u koje nas je uputio Frane Šesnić, inicijator samog događaja. Inače, nositelji organizacije regate su klaster Pametan otok i Jedriličarski klub Podstrana, uz ključne partnere Adria Yachting i NauSys.

Cijeli startup svijet temelji se na razmišljanju izvan okvira, a najljepše stvari koje sam inicirao i organizirao radio sam po svom guštu. Jedrenje i poduzetništvo po meni imaju velike poveznice, od strategije, upravljanja timom te konstantnih izazova koji se neplanski pojavljuju“, uveo nas je Frane u ovu neobičnu priču: „Dogodila se kombinacija iskustva, želje i mogućnosti da se upravo sada ovakav događaj i realizira. Želja nam je da ovo bude drugačiji koncept startup događaja, dosta opušteniji i više fokusiran na direktnu komunikaciju kroz manje formalan koncept. Na globalnoj se sceni događa velika inflacija mega startup događanja, a ovdje se želimo fokusirati na kvalitetu i prilike koje će se ostvariti kroz manji broj sudionika. Možemo reći da je ovo startup boutique event!

Public Pitch

Prvog dana događaja, 22.5., na rivi će se održati „Startup Riva Public Pitch“, na kojem će se svojim javnim nastupom predstaviti pet startupova. Ako ste zainteresirani predstaviti svoj tim i ideju, za sudjelovanje se obavezno prijavite na službenoj stranici regate.

Kako ističe Frane, na „pitchevima“ se uglavnom najviše cijeni kvaliteta tima, a tek onda sam proizvod. Kad se spoji kvalitetno predstavljanje tima i proizvoda, s jasnom vizijom tržišne održivosti i očitim benefitom za investitora, onda je cilj postignut. Bitno je, naglašava, da se osjeti fokusiranost tima na rad na proizvodu i da se vidi da sami članovi tima vjeruju u proizvod. Nužno je da se dokažu i konkretni korisnici, takozvani rani usvajači. Investitoru mora biti jasan i poslovni model kojim se očekuje ostvarivanje profita, kao i potencijal tržišne niše.

Paneli

Ako, pak, dolazite kao publika, imajte na umu da je cijeli sadržaj prvog dana potpuno otvoren za javnost, bez ikakve naknade i potrebe za formalnom prijavom. Dakle, bilo tko može tog dana doći na rivu i sudjelovati u predviđenim događanjima.

Uz javno predstavljanje startupova, na rivi će se održati zanimljiv program s panelistima. Razgovarat će se o aktualnim temama u fintech industriji, novim tehnologijama, blockchainu i financiranju startupova, ali s posebnim naglaskom na cross-border investiranje u ranoj fazi. Cilj nam je i podignuti svijest o mogućnostima investiranja pa je planirana i radionica za one koji žele doznati više o investiranju u startupove u njihovim počecima“, objasnio je Frane, dodajući da je za sudjelovanje u aktivnostima drugog dana ipak potrebna registracija.

Regata

Drugog dana, 23.5., predviđen je regatni dio, koji se sastoji od kratkog treninga kako bi se sudionici uputili u osnovne manevre i tehnike jedenja, nakon čega kreće natjecateljski dio u akvatoriju bračkog kanala: „Samu regatu će, naravno, biti moguće pratiti sa ‘kraja’, a regatno polje je definirano područjem Split-Brač-Podstrana. Obje je večeri za registrirane sudionike organiziran i zabavni program s ciljem umrežavanja investitora, startupova i partnera iz gospodarstva. Osigurali smo i profesionalne skipere, tako da će i oni koji ne znaju jedriti moći osjetiti užitak jedrenja i regatavanja.

Zanimalo nas je koji se investitori očekuju i u kakve startupe oni obično ulažu, a Frane nam je otkrio da će događaju prisustvovati i domaći i strani investitori. S jedne strane, cilj im je poticati transnacionalna investiranja , no istovremeno žele privući i što veći broj domaćih investitora jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo kako se najviše investira u okviru svojih država, tako da, primjerice, Francuzi najviše investiraju u francuske startupove.

Naravno, dogodi se da investitori ulažu u startupove koji su nastali izvan njihovih domovina, ali ih onda uvjetuju da presele svoje poslovanje i intelektualno vlasništvo u državu iz koje dolazi investitor. Mi u Hrvatskoj moramo naći odgovore na ovakve izazove, inače će startup putovanje u Hrvatskoj samo započinjati, a završavat će tamo gdje budu investitori i tržište“, istaknuo je naš sugovornik, priznavši da je vrlo zahtjevno organizirati događaj poput ovog. Međutim, kako kaže, postavili su dobar i zanimljiv okvir, entuzijastični su i imaju podršku partnera koji su ideju prepoznali: „Najteže je prvi put. Vjerujem da ovaj događaj može Split i Hrvatsku postaviti u top globalnih startup događaja, ako se svi potrudimo. Ako ne, bar će meni bit gušt da sam pokušao 😊.“

#Splitlifestyle

Nakon što smo „pročešljali“ cijeli raspored događanja, nije nam ostalo ništa drugo nego prokomentirati i potencijale splitske pred/post sezone i kvalitetu našeg životnog stila. Frane se slaže s nama da bi ovakve aktivnosti trebalo potencirati u pred/postsezoni jer imamo sve preduvjete za organizaciju ovakvih manifestacija upravo u tom razdoblju, kad infrastruktura nije prekrcana:

I ovaj termin je upravo po takvoj logici odabran, uz činjenicu da dogodine Hrvatska predsjeda EU i da se želimo predstaviti najboljim argumentima koje imamo kao zemlja u kojoj postoje znanja i svi ostali resursi pogodni za razvoj poslovanja. Osim toga, kvaliteta života u pogledu sigurnosti, zdrave hrane i nezagađenog prirodnog okruženja je jak argument za privlačenje visoko kvalitetnih eksperata koji traže mjesto gdje bi živjeli i radili. Nažalost, mi još uvijek nismo svjesni svih prednosti koje imamo. Upravo zato i pokrećem ovaj događaj, a u budućnosti se nadam još snažnijoj i konkretnijoj podršci onih koje žele dijeliti ovakva razmišljanja.

Za kraj, Frane ima poruku za mlade koji su tek na početku svog poduzetničkog puta, možda samo s idejom i bez sredstava:

Fokusirajte se na okupljanje kvalitetnog i odgovornog tima, koji je u stanju ideju realizirati do prototipa. Pokušajte i ne bojte se pogrešaka i promašaja jer nas sve to čini iskusnijima! Treba pokušavati ponovno! Krenite odmah, što prije! Naravno, s druge strane, nikad nije kasno! Svi koji ste u ovoj petlji, slobodno se javite, a ohrabrujem vas i da se prijavite za predstavljanje svog startupa u sklopu ove regate; iskoristite priliku koju vam pružamo jer vas ne košta ništa, a može vam puno toga donijeti!

I mi vas pozivamo da svakako iskoristite ovu priliku, a organizatorima želimo puno sreće, kvalitetnih prijava i sunčano vrijeme uz pokoji reful juga! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.