Splitska ProductTank zajednica uz odlična predavanja slavi World Product Day

ProductTank  je globalna meetup zajednica koja broji više od 50.000 članova u 130+ zemalja diljem svijeta. Dio je organizacije Mind the Product koja već šestu godinu zaredom organizira godišnje konferencije za strastvene voditelje razvoja proizvoda. Hrvatska, točnije Split, prošle je godine postala dio ove svjetske mreže. Organizatorica splitskog meetupa je Andrea Grisogono, a s njom smo popričali o tome kako se Split našao na ovoj listi, te o budućim planovima.

Kako je Split postao dio globalne ProductTank zajednice?

“Hrvatska je već odavno prepoznata kao zemlja u kojoj se rađaju genijalne ideje i stvaraju prepoznatljivi projekti. Nerijetko ti isti projekti odlaze na strana tržišta, s kvalitetnim individualcima i timovima zaslužnim za projektni uspjeh. Zajednička želja svih koji pokreću promjene u našem društvu, pa tako i nama kroz ovaj meetup je umrežiti se iskustvom, znanjem i ambicioznošću. Na ljestvici tehnološki razvijenih hrvatskih gradova poput Zagreba, Osijeka i Varaždina, našao se i grad Split. Split, ili kako ste ga vi idealno brendirali “Split Tech City”, već niz godina dominira kao tehnološko središte koje prije svega okuplja uspješne tvrtke koje razvijaju jedinstvene proizvode.”, odgovara nam Andrea na pitanje kako je baš Split postao dio ove globalne zajednice, a o čemu smo već i pisali.

Andrea se u svome ovome našla zahvaljujući ambiciji koja ju je tjerala da ne odustane već pokuša pokrenuti nešto novo, a u korist naše cjelokupne tehnološke zajednice. Prije svega, prepoznala je potencijal za ovakvim tipom susreta. “U svojoj karijeri sam, kao član projektnih timova diljem svijeta, sudjelovala u raznim projektima koji su imali za cilj unapređenje zajednice product menadžmenta. Taj je trend izuzetno snažan u Americi i zapadnoj Europi, gdje je i tržište proizvoda izuzetno atraktivno. Sudjelovanje u zajednici je za mene motivirajuće, a i pruža velike mogućnosti za učenje iz tuđih iskustava te networking.”, kaže Andrea. Strast prema networkingu, iskustvo u projektnom menadžmentu, pozitivan odnos prema kolegama, upornost i ambicioznost su samo dio vrijednosti koje su se gledale za postati članom ove velike organizacije.

Njoj je također proizvod dio svakodnevice. Kao voditelj razvoja web i mobilnih aplikacija u tvrtki Appacus, svakodnevno stječe  vrijedno iskustvo te poznanstva koja su direktno ili indirektno uključena u razvojni ciklus proizvoda.

Za koga je ProductTank meetup?

ProductTank Split Meetup je osmišljen kako bi okupio sve one koji su na neki način uključeni u kompletan roadmap razvoja proizvoda. Od ideje do realizacije je dug put i isti se treba pametno isplanirati i timski odraditi. Andrea nam govori kako je upravo želja ProductTanka okupiti uspješne timove diljem Hrvatske i dati im priliku da podijele sa zajednicom svoje uspješne ili manje uspješne priče iz iskustva koje su proizašle iz bilo koje grane poslovnog procesa s kojima se svakodnevno susreću. “Povezivanje, dijeljenje znanja i iskustva, te učenje uz opušteno druženje su sve prednosti koje ostvarujete priključivanjem u zajednicu.”, dodaje Andrea.

Na ProductTank Meetup dobrodošli su svi, neovisno o zanimanju, zaljubljenici u poslovno planiranje, menadžment, dizajn, testiranje, development, implementaciju, integraciju i ostale procese koji se nalaze na dugom razvojnom putu ka uspješnom proizvodu. Cijeli niz stručnjaka sudjeluje u razvoju proizvoda, tako da je ideja ovoga meetupa spojiti sve karike u lancu i naglasiti važnost svake pojedinačno.

U svibnju čak dva predavanja na ProductTank Meetupu

Ovaj mjesec u sklopu ProductTank Meetupa održat će se čak dva predavanja. Prvo na redu je 23. svibnja, u svijetlu proslave World Product Day. Gosti na prvom predavanju su dvije dame. Iz Zagreba dolazi Maja Ljubičić, menadžer za proizvode smanjenog rizika u tvrtki Philip Morris International, koja će pričati o inovativnim promjenama unutar organizacije i kako to utječe na cjelokupnu industriju duhanskih proizvoda. Također, World Product Day će uveličati i Helena Librenjak, voditeljica Atos CVC razvojnog centra u Splitu, te ujedno Solution Lifecycle Manager za Telco Solution portfolio. U njenoj nadležnosti je upravljanje projektima, rješenjima i produktima u Hrvatskoj i regiji. Svoje iskustvo stekla je u raznim poslovnim domenama tijekom 15 godina rada u financijskoj i telekomunikacijskoj grani industrije. Predstavit će izazove s kojima se susreće u upravljanju portfoliom različitih rješenja i očekivanja stakeholdera.

Nadalje, 30. svibnja u goste dolazi Marc Abraham, ekspert za projektni menadžment, trenutno radi kao chief product officer u londonskoj tvrtki Settled, te je globalni ProductTank koordinator zajednice Mind the Product. Marc je ugledan član svjetske scene product menadžmenta, te autor knjige “My Product Management Toolkit”. Prezentirat će koje su to uspješne tehnike koje svaki product manager treba znati i zašto je ta uloga unutar razvojnog tima od velike važnosti za uspjeh finalnog proizvoda.

Oba predavanje će se održati u WiP Coworking prostoru na splitskom Žnjanu. Detalje možete pogledati ovdje.

Planovi za dalje

Za kraj smo Andreu priupitali o planovima i sljedećim predavanjima u sklopu ProductTank Meetupa. “Uz lokalne govornike, planiramo i dalje okupljati stručnjake iz ostalih regija Hrvatske. Kroz šesti mjesec ćemo održati još nekoliko predavanja, a onda se opet vidimo na jesen kada ćemo na susretima pokušati objediniti sve utjecajne grane razvoja proizvoda, fokusirajući se na inspirativne teme i karizmatične predavače.”, odgovara nam Andrea.

A već možemo najaviti i sljedeće predavanje 5. lipnja u prostorima WiP Coworkinga. Predavač je Stipe Kolovrat, QA inženjer iz američke tvrtke Modus Create, kojem su specijalnost izrada automatiziranih testova za web i mobilne aplikacije. Kroz njegovo predavanje imat ćemo priliku doznati koji su to izazovi, situacije, rizici i potencijalni problemi s kojima se susreću mali i veliki proizvodni projekti. Samo neki od rizika o kojima će Stipe pričati su nerealni rokovi, opravdanost investicije u QA, zahtjevi potrebni za pisanje kriterija, percepcija bugova i slično.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.