Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

SMART CITY CHALLENGE HACKATHON: Mladi predložili inovativna rješenja za unaprjeđenje lokalne zajednice. Hoće li ih itko uzeti u obzir?

Split Tech City

Split Tech City

05.12.2022.

Šesto izdanje Smart City Challenge hackathona održalo se proteklog vikenda, 3. i 4. prosinca, u SPINIT inkubatoru.

Riječ je o hackathonu u čijem je fokusu razvoj tehnoloških rješenja temeljenih na IoT i pametnim tehnologijama, a koja imaju primjenu u lokalnoj zajednici.

Zajedno do inovativnih pametnih rješenja

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svoga grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja. 

Ove godine hackathon je okupio preko 40 sudionika u 10 različitih timova koji su razvijali rješenja unutar neke od ponuđenih kategorija:

pametno stanovanje, pametno zdravstvo, pametan okoliš, pametna proizvodnja, pametan turizam, panetan prijevoz i transport, pametni građani te Internet stvari (IoT).

Osim već uvriježenih kategorija, ove godine Grad Split je zadao poseban izazov u vidu rješavanja problema s oborinskim vodama kroz implementaciju IoT tehnologije.

Hackathon je započeo u subotu u 9 sati, a radni dio završio je u nedjelju u 12 sati predajom prezentacija.

Kako bi natjecateljima omogućili što kvalitetniji proces od ideje do projekta, organizatori su im osigurali podršku mentora koji su ih svojim znanjem i kvalitetama kroz dvije sesije dodatno usmjeravali.

Prezentacija ideja stručnom žiriju

U nedjelju u 13 sati nastavljeno je s prezentacijama izrađenih rješenja, pri čemu je svaki tim imao na raspolaganju 5 minuta za predstavljanje svog projekta stručnom žiriju.

Žiriju su predstavljeni sljedeći projekti:

 1. Evala – digitalni turistički vodič, aplikacija temeljena na konceptu storytelling prenošenja turističkog iskustva
 2. TIID – unaprjeđenje Passenger Information System-a u javnom prijevozu uz integraciju različitih podataka iz domene pametne mobilnosti
 3. ProMili – platforma za unakrsnu promociju ponude lokalnih autohtonih proizvoda 
 4. Travel Node – aplikacija i društvena mreža za digitalne nomade u svrhu olakšanog pronalaska mjesta boravka, rada i povezivanja sa stručnjacima sličnog profila
 5. Green Tim 2 – rješavanje komunalnih problema u okolišu unutar urbanih sredina primjenom metoda dubokog učenja 
 6. FlexGRID – sustav za decentralizaciju proizvodnje i distribucije električne energije
 7. Maximum Level IoT sustav za praćenje razine oborinskih voda na javnim prometnicama uz signaliziranje potencijalnih ruta kako bi se izbjegle gužve uzrokovane lošom vodovodnom infrastrukturom
 8. Smart Locker – sustav za efikasnu pohranu i zaštitu privatnih stvari na javnim plažama, ormarić s RFID čitačem i bravom
 9. SmartNest IoT sustav za optimizaciju uzgoja peradi, proizvodnje jaja i smanjenja troškova rada proizvođača

Prva tri mjesta zauzeli su timovi SmartNest, Green Tim 2 i FlexGRID.

Najbolji timovi raspodijelili su nagradni fond osiguran od strane Grada Splita.

Prvi tim SmartNest je osvojio 12.000,00 kn, drugi Green Tim 2 je osvojio 7.000,00 kn, a treći tim FlexGRID 3.000,00 kn za daljnji razvoj svojih rješenja.

Stručni žiri činili su:

 • Ivana Čuljak, COO@Invento Capital Partners & EIT Urban Mobility
 • Suren Markosian, CEO@Epic!
 • Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj Grada Splita
Jedna mladost za pametnu budućnost

Osim natjecateljskog dijela, za vrijeme hackathona održala se i radionica za mlade u suradnji s udrugom Jedna mladost, a kroz koju su okupljeni polaznici na primjeru modela pametnog doma i automobila usvojili znanja i vještine iz područja IoT tehnologija.

Radionicu je održao Slaven Damjanović iz tvrtke Field Data, koja stoji iza uspješnih brendova Glamos i eAgrar.

Hackathon su organizirali Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu uz partnerstvo s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kroz projekte koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

Podršku organizaciji hackathona pružili su Grad Split, OTP banka d.d., Infokarta d.o.o. i dobartek.hr.

Hackathon Smart City Challenge održao se u sklopu projekta Smart Youth financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti