Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Silvio Roguljić je novi član Split Tech City zajednice

Romana Ban

Romana Ban

14.06.2022.

Znaš li da, osim tvrtki, institucija, udruga i meetupa, članovi Split Tech City zajednice mogu postati i pojedinci?

Obično je riječ o osobama koje na ovaj način žele dodatno podržati naš rad, bez ikakvih očekivanja.

Međutim, mi im želimo zahvaliti barem malim znakovima pažnje poput dodatnih prilika za umrežavanje. I predstavljanje na Split Tech City portalu je prilika koju ne dobiva svatko pa je vrijeme da te danas upoznamo s jednim od naših članova-pojedinaca. 🙂

Znatiželja i poduzetni duh

Silvio Roguljić odrastao je i gotovo cijeli život proveo u Njemačkoj, a tijekom svakih praznika dolazio je u Hrvatsku, osjećajući tako obje zemlje kao domovine.

Kako kaže, radio je odmalena, bilo da je pomagao ocu na gradilištu ili obavljajući raznolike slabo plaćene učeničke i studentske poslove.

Znatiželjnog duha, uvijek su ga zanimali poslovni procesi “iza scene”, tako da je zapravo vrlo rano poželio pokrenuti vlastiti posao.

Silvio Roguljić

Nakon završene gimnazije, godinu dana je radio, a potom se posvetio fakultetu. Studirao je informatiku i marketing te ističe kako mu je iznimno drago što je završio upravo taj studij.

Student-poduzetnik

Već nakon prve godine fakulteta osnovao je tvrtku za web dizajn, i to s rođakom Ivicom Varvodićem, s kojim je odrastao i zajedno studirao. Kako kaže, pokrenuli su vlastiti posao zbog svojih korijena.

“Nismo htjeli mnogo raditi, to nam je u dalmatinskoj krvi. S druge strane, kao pravi Nijemci, htjeli smo dobro zarađivati. Ta dva faktora, uz našu znatiželju, bila su presudna za ući u poduzetništvo.”

Web poslovanje je 2000. godine bilo prilično novo pa nisu imali puno konkurenata, ističe Silvio, zbog čega im nije bilo teško sklopiti unosne suradnje i zaraditi pozamašne iznose.

U prvih nekoliko godina poslovanja, dok su on i rođak još uvijek studirali, njihova je tvrtka narasla na desetero zaposlenika.

Znanja koja je dobivao na fakultetu uvelike su mu pomogla u ranoj fazi poduzetništva:

“Lekcije koje bih naučio na predavanjima doslovno bih sutradan primijenio na naš startup”.

Nije čudo što su rođak i on u diplomskim radovima pisali o proizvodima koje su razvijali u svom startupu. 

Investicijske vode

U međuvremenu je njihov startup Modix izrastao u međunarodnog tržišnog lidera te su nakon 20 godina i Ivica i Silvio odlučili napustiti taj posao.

Prodali su tvrtku ogromnoj američkoj kompaniji, a u procesu prodaje, kojem su prethodile investicije, mnogo su učili upravo o investiranju.

Tada su pomislili kako bi bilo zanimljivo da nakon realizacije prodaje svoje tvrtke i sami postanu investitori. Zamišljeno – učinjeno!

“Pomažemo malim tvrtkama da ubrzaju rast i prošire poslovanje.”

Silvio priznaje da uživaju u tome jer iz svog iskustva razumiju poduzetnički način razmišljanja i djelovanja.

Zov rodne grude

Razvijajući svoj startup na međunarodnoj razini, sa zaposlenicima u 10, a kupcima u gotovo 60 zemalja, obišao je gotovo cijeli svijet.

“Što sam više putovao, nakon poslovnih bih se putovanja više radovao povratku doma, obitelji i prijateljima. Nakon što sam napustio tvrtku, htio sam usporiti brzinu života i uživati ​​u svakodnevnim normalnim stvarima koje svi imaju.”

Silvio Roguljić kao panelist na 125. OpenCoffee Split meetupu

S obzirom na to da je s obitelji svake godine ljetovao u Hrvatskoj, njegova djeca i žena, inače Njemica, razvili su iznimnu privrženost našoj zemlji, zbog čega su počeli razmišljati o dužem boravku u Lijepoj našoj.

“U početku je to bila luda ideja i planirali smo ostati samo godinu dana. Međutim, kako se cijela obitelj zaljubila u Split, u ovdašnji način života i prekrasnu prirodu, nije nam bilo teško ostati duže. Ovdje smo već 4 godine i potpuno smo  prilagodili brzinu života Dalmaciji. Nikad nismo požalili što smo se preselili u Split. Naprotiv, mislim da je to najbolja odluka koju smo mogli donijeti”, prisjeća se Silvio i dodaje:

“Ovdje smo da ostanemo.”

Dobro došao u Split Tech City!

Što se tiče njegove podrške i priključenja Split Tech City zajednici, Silvio kaže sljedeće:

“Tehnologija je još uvijek u mom DNK. Iako se stvari u IT sektoru vrlo brzo kreću, želio sam ostati povezan sa scenom, a posebno s ljudima koji dijele moj način razmišljanja.”

“Split Tech City je savršena zajednica za mene jer uživam u svemu što organizirate.”

“Isto tako, mislim da postoji ogroman potencijal da Split Tech City postane prepoznatljiv i izvan Hrvatske. Što više ljudi privuče Split Tech City scena, više ćemo se zabavljati u Splitu.”

Silvio poziva poduzetničke umove među Split Tech City zajednicom:

“Ako imate neku pametnu ideju i potrebna vam je pomoć oko startupa, slobodno mi se javite!”

Hvala, Silvio, na lijepim riječima i želimo ti dobrodošlicu u Split Tech City!

A ako i ti imaš želju postati našim članom te na taj način podržati naš rad i sebi otvoriti nove prilike, ispuni ovu prijavnicu!

P.S. Silvio je gostovao na 125. izdanju OpenCoffee Split meetupa kao panelist, tako da njegova razmišljanja i iskustva koje je s nama podijelio možeš čuti na ovoj snimci.

Zajednica

Split Tech City zajednica sastavljena je od dobronamjernih i progresivnih tvrtki, startupa, udruga, inicijativa, ustanova i pojedinaca. Zajedno potičemo i razvijamo IT sektor Splita i regije.

Istraži zajednicu

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Povezane novosti