Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Selekcija.hr je novi član Split Tech City zajednice

Split Tech City

Split Tech City

10.01.2022.

Zamislite da želite psihometrijsku procjenu 3500 zaposlenika. Što vam je potrebno?

2013 godina: 25 psihologa i studenata + 5 mjeseci rada.

Danas: 1 psiholog i 5 dana rada.

Upravo to Selekcija.hr omogućuje; puno brže i jeftinije testiranje kandidata za posao ili zaposlenika, uz puno veću sigurnost u procjeni. Firma je nastala iz ideje da se pismeni testovi i njihovo ispravljanje automatiziraju i ubrzaju. Pogotovo psihološki testovi za posao (naravno, ne klinički!) koji procjenjuju koliko je netko dinamičan, proaktivan, savjestan u poslu, temeljit, otporan na stres ili sklon timskom radu. Direktor firme (Slobodan Jović) je imao tu ideju, no za provođenje ideje u djelo trebao mu je programer.

U travnju 2015., tijekom razgovora za posao s jednom kandidatkinjom, doznao je da joj je suprug programer koji je odustao od traženja posla i radi kao vozač dostavljač jer ga velike IT tvrtke nisu htjele. Slobodan je odmah bio zainteresiran i pozvao ga je na psihološko testiranje iako je taj programer bio pomalo nesiguran u svoja stručna znanja. Zašto? Zato što pametni ljudi znaju koliko ne znaju pa baš zbog toga ponekad izgledaju nesigurno. Rezultati testiranja su bili toliko dobri da ga je Slobodan odmah zaposlio unatoč nedostatku iskustva.

Tko je taj čovjek? Riječ je o Draganu Prljiću, suosnivaču Selekcije.hr, koji je 2015. razvio softver za platformu Selekcija.hr, koji se i danas koristi.

U kriznoj godini brojali su najveći broj novozaposlenih

Kao tvrtka službeno su osnovani 2016. godine, a malo po malo broj zaposlenika je bivao sve veći, a u kriznoj 2021. godini brojali su najveći broj novozaposlenih.

Danas imamo 13 zaposlenika, mladu i veselu ekipu koja voli svoj posao.

Ujedno su odličan primjer jedne velike prednosti online testiranja – lako mu je pristupiti iz bilo kojeg područja Hrvatske jer ne zahtijeva dolazak u firmu. Naime, pozicionirani su u Splitu, a dolaze iz Tomislavgrada, Zadra, Kaštela, Makarske, Rijeke, Đakova, Splita, a imaju kolegicu u Zenici.

Naš najveći uspjeh jest zadovoljstvo klijenata i često ih pitamo za povratne informacije o našem radu. Puno klijenata je tijekom pandemije osjetilo jednostavnost i lakoću digitaliziranog pristupa selekciji koju smo im omogućili. Zbog toga, pandemija je ostavila pozitivan trag na naše poslovanje jer je pomogla u ubrzanju svih procesa automatizacije te povećanju efikasnosti sustava.

Želimo pomoći svima u HR-u da se fokusiraju na ljude

Iz Selekcije poručuju da im je vizija učiniti upravljanje ljudskim resursima jednostavnim:

“Mi im olakšavamo procjenu kandidata/zaposlenika, administrativne i repetitivne zadatke.”

Osim toga, rade na tome da omoguće i nove, inovativne psihološke testove koji kvalitetom neće zaostajati za postojećim.

“Možda smo prvi u svijetu, zajedno s Odsjekom za psihologiju (FFZG) izdali upitnik ličnosti koji se temelji isključivo na procjeni fotografija, tzv. Photo5 test i sigurno prvi u regiji izdali smo Adaptivni test kognitivnih sposobnosti koji ovisno o rješenju prvog zadatka, prema Item response theory i postavljenom algoritmu, nudi sljedeći zadatak čija je težina prilagođena kandidatu i na taj način brže i preciznije procjenjuje kognitivne sposobnosti kandidata za posao.”

Ovo je prepoznala i Hrvatska psihološka komora koja im je 2018. omogućila da postanu ovlašteni izdavač testova

Ono što je ostalo isto jesu izazovi, točnije kako što više automatizirati proces selekcije. Kao trenutni cilj ističu usavršavanje ekspertnog sustava, ujednog i najzahtjevnijeg njihovog projekta do sada, koji samostalno ocjenjuje kandidate na temelju rezultata kognitivnih testova, upitnika ličnosti i životopisa i procjenjuje njihovo „fitanje“ s poslom iz natječaja.

Budući projekti su usmjereni na još veću automatizaciju procesa selekcije, ali i onboardinga, sustava edukacija i praćenja radne učinkovitosti, kao i na internacionalizaciju sustava.

O povezivanju s lokalnom zajednicom

Povezivanje s lokalnom zajednicom nam je od iznimne važnosti; volimo dijeliti naša znanja i privlačiti nove ljude u poslove ljudskih resursa. Nedavno smo organizirali edukaciju studenata u Splitu, a planiramo iduću ubrzo u Zagrebu. Također, osvojili smo posebnu nagradu „Budi uzor 2020” na međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova.

Drago nam je i što smo postali član Split Tech City zajednice te se veselimo budućim suradnjama!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti