Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Radionica spekulativnog dizajna na UMAS-u Split

Tomislava Saša

Tomislava Saša

27.09.2018.

umas split

Ovogodišnja radionica spekulativne dizajnerske prakse Interakcije 2018 bavit će se jednom od najznačajnijih globalnih tema: klimatskim promjenama. Radionica će se održati od 15. do 21. listopada na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Sudionici i sudionice tijekom radionice spekulirati će o implikacijama i refleksijama globalnih trendova klimatskih promjena u lokalnom kontekstu. Radionicu će voditi Ted Hunt, britanski spekulativni i kritički dizajner iz Londona, te Estelle Hary, dizajnerica interakcija iz francuskog studija Design Friction. Voditeljima će asistirati Oleg Šuran (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija, Split) i dvoje studenata diplomskog studija odsjeka. Koordinator radionice, Ivica Mitrović, održat će predavanje za sudionike i sudionice radionice o spekulativnoj dizajnerskoj praksi danas, tj. o tome kako promišljati drugačije budućnosti u “stvarnom svijetu”. Posebni gost radionice iz Portugala, Francisco Laranjo, urednik časopisa “Modes of Criticism” održat će predavanje o dizajnerskom djelovanju u post-truth i post-satire vremenu.

Nakon radionice, u ponedjeljak, 22. listopada, planiran je javni razgovor o spekulativnoj dizajnerskoj praksi danas, na kojem se očekuju prominentni edukatori i praktikanti sa značajnih europskih obrazovnih ustanova i praksi: Goldsmiths (Velika Britanija), M-ITI (Portugal), Edinburgh Napier (Velika Britanija), HER/Nefula (Italija) i ITD (Slovenija).

Život nakon katastrofe

Klimatske promjene su definitivno jedna od najviše spominjanih, ali i najznačajnijih globalnih tema. Iako znanstvenici već više od 40-tak godina upozoravaju o implikacijama ljudskog djelovanja na prirodu, revolucionarne promjene tehnološkog razvoja još uvijek nisu ostvarene. Također, iako su sve relevantne znanstvene organizacije ustvrdile da su klimatske promjene nedvojbeno povezane s ljudskim djelovanjem, još uvijek postoji negiranje povezanosti klimatskih promjena i našeg utjecaja.

Namjera radionice je upoznati sudionike i sudionice sa suvremenim multidisciplinarnim i kritičkim dizajnerskim praksama i kroz takav dizajnerski pristup ponuditi moguće alternativne scenarije ovakvih očekivanih ekstremnih klimatskih budućnosti u lokalnom kontekstu, scenarije koje bi nas mogli pripremiti za takve post-apokaliptične budućnosti. Međutim, također je intencija pokušati ponuditi metode i alate koji bi pojedincima i zajednici mogli pomoći graditi život nakon katastrofe.

Radionica

Studenti preddiplomske i diplomske razine raznih specijalizacija dizajna, novomedijske umjetnosti, sociologije, arhitekture, računarstva, urbanizma i drugih povezanih disciplina u multidisciplinarnim timovima propitivat će tradicionalne definicije dizajna i današnju ulogu dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu.

Većina sudionika i sudionica dolaze s partnerskih ustanova u regiji. Dodatno je predviđen i određen broj mjesta za otvorene prijave, a prijaviti se možete na ovaj mail: interakcije@umas.hr. Radionica je besplatna. Više informacija možete pročitati ovdje.

Podijeli


O autoru:

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.

Povezane novosti