Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

PSIHOTERAPEUTKINJA PROPITKUJE: Sram te krenuti na psihoterapiju?

Željka Radnić

Željka Radnić

03.08.2023.

Možda u zadnje vrijeme imaš osjećaj kako ti nešto ne ide, kako nisi na mjestu na kojem želiš biti i kako te zapravo žulja kamenčić u cipelama…

Čuo/la si kako je netko krenuo na terapiju te poboljšao kvalitetu svog života, no tebe je zapravo sram potražiti pomoć jer ne znaš što je to psihoterapija i je li rezervirana samo za „lude”, ne znaš kako se uopće javiti terapeutu i ne znaš hoće li ti terapija riješiti tvoje probleme?

Na prijedlog jednog čitatelja, danas ti donosim kolumnu u kojoj ću ti objasniti što je psihoterapija, kako izgleda prvi susret te koliko dugo sam proces traje. 

Što je psihoterapija?

Prema Zakonu o djelatnosti psihoterapije (NN 18/22), psihoterapija je nezavisna interdisciplinarna znanost koja obuhvaća psihoterapijske pravce utemeljene na znanstvenim principima i metodama.

U procesu psihoterapije uspostavlja se odnos jedne ili više osoba i jednog ili više psihoterapeuta kroz psihoterapijski proces s ciljem poticanja osobnog razvoja, uklanjanja, modificiranja ili ublažavanja intenziteta postojećih psihosocijalnih, psihosomatskih i ponašajnih smetnji ili patnji te razvoja funkcionalnijih i primjerenijih obrazaca doživljavanja i ponašanja, odnosa s okolinom i sustava vrijednosti.

Kad se javiti za savjetovanje/psihoterapiju? 

Jedna od rečenica koju često čujem od svojih klijenata je kako su se ustručavali javiti jer su mislili da je psihoterapija za „lude”. Upravo ova rečenica obeshrabruje ljude u potrazi za pomoći zbog stigme, a istina je suprotna:

Svatko može profitirati od psihoterapije!

Druga rečenica je kako se bližnji (roditelji ili partneri) osjećaju poraženo što im je potrebna psihoterapija jer smatraju da im oni pružaju sve što im je potrebno. Pa tko i zašto se onda netko odlučuje na psihoterapiju?

Na psihoterapiju se javljaju pojedinci koji žele unaprijediti kvalitetu svog života!

Kako volim pratiti sport, a jedan od omiljenih mi je Formula 1, obožavam navesti primjer izvršnog direktora i šefa tima ‘Mercedes AMG Petronas F1 tima’ Tota Wolffa, koji kaže: 

“Mislim da sam bio na oko 500 sati terapije. Patio sam mentalno, još patim. Nikad nisam imao problema sa stigmom. Neki od najuspješnijih ljudi su vrlo, vrlo osjetljivi, a vrlo, vrlo osjetljivi znači vrlo, vrlo ranjivi. Mislim da imamo obvezu reći da dobivamo pomoć i da je u redu dobiti pomoć.”

Pod Wolffom je Mercedes osvojio osam konstruktorskih prvenstava, sedam vozačkih naslova i 115 Grand Prixa. Forbes procjenjuje da je sam Wolff „težak” 1,6 milijardi dolara, a mentalna higijena mu i dalje predstavlja veliki fokus. 

Ja psihoterapiju preporučujem osobama koje žele uspješnije upravljati samima sobom tijekom stresnih situacija i naučiti održati podržavajući stav prema sebi u dužim stresnim periodima; poboljšati odnos sa samim sobom, razumjeti što za njih znači samopouzdanje i samopoštovanje te kako unaprijediti sliku o sebi!

Isto tako, psihoterapiju preporučujem osobama koje imaju iskustvo proživljene traume koja ih sprječava u neometanom svakodnevnom funkcioniranju ili, pak, znaju da imaju neku neprorađenu tešku temu/situaciju iz prošlosti koja se često “vraća i pojavljuje u sadašnjosti”. 

Kako izgleda prvi susret između klijenta i terapeutkinje?

Prvi poziv, poruka ili susret mogu izgledati kao veliki bauk s tvoje strane pa mi dopusti da ti pojasnim kako zapravo izgleda prvi susret.

Na ovaj susret trebaš gledati kao na priliku za upoznavanje svoje terapeutkinje. Ja na prvom susretu uglavnom poslušam s kojom temom dolaziš, što ti trenutačno predstavlja problem i kako sebe vidiš u toj situaciji.

Ne brini, suze su normalna i lijepa pojava!

Na meni je postavljanje dodatnih pitanja kako bih te bolje upoznala i dobila što bolje razumijevanje tvoje situacije. Ovaj susret te ne obvezuje na daljnje susrete i prilika je za upoznavanje i stjecanje doživljaja kako bi bilo raditi sa mnom.

Ako te muči o čemu ćeš pričati, ne brini; neću forsirati obrađivanje tema za koje još nisi spreman/na. Na tebi je samo da skupiš hrabrost i odrediš kako ti je najlakše uspostaviti kontakt: mailom, porukom ili pozivom.

Za kraj…

Ponekad odlažemo stvari koje nam na prvi pogled izgledaju strašno, a za koje vjerujemo da će nam donijeti puno dobrih promjena.

Terapeut je stručnjak koji radi s ljudima i pripremljen je doživjeti sve što smatraš iz tvog kuta gledišta, kako bi skupa s tobom pronašao razrješenje za one teške emocije koje dolaze uz ovakve teme. Znaj da ne postoji glupa tema ili ona koja je manje važna te da pravi terapeut nikada ne osuđuje svoje klijente

Napomenula bih kako je odnos između klijenta i terapeuta povjerljiv, što znači da terapeut neće dijeliti informacije koje je saznao tijekom terapijskog procesa klijenta, a niti po njegovom završetku.

Nema pravila koliko psihoterapija traje jer je rad prilagođen svakom klijentu i klijent je taj koji definira trajanje terapije.

Jasno mi je da ti je teško odlučiti se na terapiju ako nemaš dovoljno informacija. Znam kako se brineš o čemu ćeš pričati, koliko će proces trajati, možeš li imati povjeranja itd., stoga sam odlučila omogućiti klijentima prvi besplatni susret na kojem se može steći bolji uvid.

Počni polako vaditi kamenčiće iz svojih cipela ili se izuj i obuj sasvim nove cipele – kreni na psihoterapiju!

Podijeli


O autoru:

Željka Radnić

Psihoterapeutkinja, članica Hrvatske komore psihoterapeuta, zaposlena u Klupku resursa d.o.o.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti