Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

PSIHOTERAPEUTKINJA PROPITKUJE: Kako promijeniti posao?

Željka Radnić

Željka Radnić

26.04.2022.

“Sve promjene, pa i one koje se najviše priželjkuju, imaju svoju melankoliju; jer ono što napuštamo dio je nas; moramo umrijeti u jednom životu kako bismo stupili u drugi.” – Anatole France                                                                                             

Većina klijenata dolazi na psihoterapiju zbog želje za promjenom u svom životu. Dio njih dolazi zato što žele promijeniti posao, ali ne znaju kako.

Radno mjesto jedna je od najvažnijih zajednica kojima pripadaš. Na poslu provedeš otprilike 13 godina, što iznosi oko 100 000 sati tvog života.

Posao ti može pružiti puno u pogledu očekivanja, a problem nastaje kad u radnoj okolini počneš osjećati nezadovoljstvo iz bilo kojeg razloga. 

Centar za osobni rast i razvoj Mezzo
Posao izvor nezadovoljstva? 

Jesi li osoba koja jedva čeka petak, a nedjelju provodi u grču jer se bliži ponedjeljak? Ako je odgovor potvrdan, znaj da nisi sam/a!

Istraživanja pokazuju da čak 70% ljudi u Europi ne voli svoj posao.

Što onda čine i kako izgledaju sretni zaposlenici?

Zanimljivo je da sretni zaposlenici više zarađuju, motiviraniji su, imaju mogućnost napredovanja, osjećaju se dobro na poslu, uče nove vještine i u konačnici – zdraviji su.

Ako ne spadaš u skupinu ovih sretnika, možda je došlo vrijeme da preuzmeš odgovornost za sve ono što (ne) činiš u svojoj karijeri/poslu. 

Izdvoji trenutak za razmišljanje i vidi:

  • Gdje si, tko si i što si sada u svom poslu, po svojoj stručnosti, u svom životu?
  • Gdje i tko bi volio/la biti u idealnom slučaju?
  • Zamisli sebe u budućnosti, odredi neki vremenski okvir i napiši neki tekst iz tog vremena, opiši što ćeš to raditi u budućnosti i kako si to postigao/la. 
Postavi ciljeve

I ptice na grani znaju da promjena posla spada među najstresnije životne događaje, a zna utjecati na privatni život i na opće zdravlje. 

U današnje vrijeme, kad se poslovi ne nude na svakom koraku, nije lako donijeti tako hrabru odluku. Međutim, ako se stvarno odlučiš za promjenu posla, ne moraš to učiniti odmah.

Prije nego što pojuriš dati otkaz, pokušaj se opustiti na sadašnjem poslu jer možda tako shvatiš da se i tu isplati posložiti određene stvari.

Za to vrijeme razvijaj vještine, prati tržište rada, otkrij što želiš raditi i kako bi tvoj posao trebao izgledati.

Vrijeme provedeno na poslu koji ne voliš svakako pokušaj iskoristiti i za štednju kako bi lakše dao/la otkaz i imao/la lakši start na novom poslu. 

Razmisli o postavljanju određenih ciljeva koje želiš ostvariti, odredi u kojem pravcu bi se želio/la kretati u budućnosti.

Psihoterapeutkinja Željka Radnić

Postavljanje ciljeva usmjerava pažnju i utječe na ponašanje. Što je cilj eksplicitniji i mjerljiviji, veća mu je djelotvornost u promjeni ponašanja!

Danas ti želim postaviti nekoliko pitanja koja će ti pomoći u tvojoj odluci, zato uzmi list papir, odvoji trenutak za sebe u miru i odgovori iskreno na ova pitanja:

  • Razmisli što to želiš od novog posla? (bolja plaća, radno vrijeme, prekvalifikacija…)
  • Što najviše voliš u vezi svog trenutačnog posla?
  • Koji posao potajno sanjaš?
  • Koju vještinu ili zadatak obavljaš s lakoćom da ne moraš o tome ni misliti?
  • Koji su tvoji neostvareni ciljevi?
  • Kako ćeš ostvariti taj cilj?
  • Što sve trebaš činiti kako bi se to ostvarilo?
  • U kojem roku ćeš ostvariti cilj?

Utišaj unutarnjeg kritičara

Ponekad je lakše uživati u poznatom obliku patnje jer promjena može biti zastrašujuća. Strah zna spriječiti promjenu jer je suština straha u gubitku kontrole i nemoći da se izađe na kraj s nepoznatim.

U svima nama čuče glasovi koji su nastali u djetinjstvu radi sigurnosti i poslušnosti. Čuješ li i ti ponekad u sebi glas koji je uplašen i koji te svojim strahom sputava? Zna ponekad navoditi kako su drugi pametniji, u boljem financijskom položaju, kaže da pričekaš dok ne kucne pravi čas…to je glas unutarnjeg kritičara!

Osvijesti unutarnjeg kritičara te ga polako kreni utišavati pregovaranjem. 

Pokušaj se pripremiti za novi posao i prije nego što stari napustiš; trudi se prigrliti svoje padove kao što grliš uspone, koračaj hrabro naprijed u željenom pravcu.

Pritom imaj na umu da, kad odabereš posao koji voliš, više nikada nećeš morati raditi ni jedan dan u životu! 

Podijeli


O autoru:

Željka Radnić

Psihoterapeutkinja, članica Hrvatske komore psihoterapeuta, zaposlena u Klupku resursa d.o.o.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti