Kupi ulaznicu i sudjeluj na trećem Split Tech City Festivalu!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

PSIHOTERAPEUTKINJA PROPITKUJE: 5 načina kako zadržati motivaciju

Željka Radnić

Željka Radnić

24.05.2022.

„Život je kao vožnja biciklom – treba neprestano ići naprijed, bez zaustavljanja, da se ne izgubi ravnoteža.“ – Albert Einstein

Ako si među onima koji na početku godine zadaju sebi popis novogodišnjih odluka, možda se sada, kad ulazimo u drugu polovicu godine, suočavaš s nedostatkom motivacije jer ono što je zacrtano, zapravo još nije ostvareno.

Iako je ponekad teško pronaći motivaciju, dobra vijest je da vježbanjem samomotivacije možeš steći vještinu kojom ćeš zaboraviti što to znači nemotiviranost i neostvareni ciljevi.

Samomotivaciju je potrebno samo dobro istrenirati!

Iako nedostatak motivacije možemo doživjeti i na privatnom i na poslovnom planu, dobro je uvijek sjetiti se svog razloga zbog kojeg smo na početku bili motivirani te zašto bi bilo dobro u ovom trenutku zadržati motivaciju i nastaviti gurati dalje!

Postavljanje cilja

Znaš li da je jedan od najboljih načina da ostaneš motiviran/a ispravno postavljanje cilja? Pritom imaj na umu da se pri postavljanju cilja ne smiješ bojati sanjati veliko!

Da ne učiniš najčešću pogrešku prilikom donošenja neke odluke, odmah postavi pravi cilj!

Neka tvoj cilj bude pozitivno formuliran, sam po sebi dostižan, specifičan, ekološki i motivirajući. Postoji puno načina, tehnika i alata kako se postavljaju ciljevi, probaj ih istražiti. 

Kako su ciljevi jedno od ključnih područja NLP (Neurolingvističkog programiranja), u radu s klijentima posvećujem veliku pažnju na njihovo definiranje i programiranje.

Samo kada postavimo jasan, mjerljiv i motivirajući cilj, dajemo instrukciju našem umu kamo treba ići i što mu je za činiti. 

Zasigurno su ti poznati SMART ciljevi, koji označavaju akronim koji vodi poslovnom ili privatnom uspjehu. Ako nisu, evo što znači SMART:            

S specific – određen, jednostavan, značajan

M measurable – mjerljiv, smislen, motivacijski

A achievable – ostvariv, prihvatljiv, orijentiran na djelovanje

R realistic – realan, razuman, orijentiran na rezultate

T – tangible – vremenski određen, opipljiv

Znaš li da često imamo problem pri postavljanju ciljeva, a zatim i održavanju motivacije, zato što češće znamo što ne želimo te rijetko od tog problema vidimo i znamo što zapravo želimo postići?

Da ne upadneš u ovu zamku, pri postavljanju cilja se zapitaj:

1. Što točno želiš postići i jesi li u stanju to postići? 

2. Što ćeš učiniti kako bi postigao/la cilj? Koji je prvi korak na putu postizanja cilja?

3. Kako ćeš znati/po čemu ćeš prepoznati da si postigao/la svoj cilj?

4. Što će se dogoditi kada dobiješ to što želiš postići? Čega ćeš se zbog toga odreći? Što se najgore može dogoditi kada postigneš svoj cilj?

5. Zašto ti je važno ostvariti taj cilj? I što je kod toga najbolje?

Dobro je vratiti se ovim pitanjima svaki put kad krenemo posustajati i gubiti motivaciju! Znaj da bez dobro postavljenih ciljeva motivacija može nestati čim se susretneš s prvim neuspjesima.

Motivacija, motiv i motivacijski ciklus

Što je zapravo motivacija? Motivacija je je sve ono što nas iznutra pobuđuje ili izvana privlači. To je psihički proces koji nas potiče na mentalne ili tjelesne aktivnosti te djeluje na naše ponašanje.

Naše ponašanje moguće je opisati pomoću tzv. motivacijskog ciklusa. Na početku svakog ciklusa postoji motiv kao pobuda koja nas usmjerava prema određenom cilju, ono što nas gura naprijed.

Motivi se dijele na:

1. prirodne (primarne) motive – urođeni motivi koje nije potrebno učiti, oni čuvaju naše fiziološke potrebe (glad, žeđ, spavanje, kretanje)

2. stečene (sekundarne) motive – motivi koji se uče tijekom života i ovise o društvu u kojem živimo; počivaju na psihičkim potrebama za čije je ostvarenje potreban kontakt s ljudima, npr. poštovanje i pripadanje. 

Motivacijsko ponašanje možemo predočiti kružnim crtežom: u početku postoji motiv ili potreba za ostvarenjem nekoga cilja, zatim ponašanje koje je instrument koji nas dovodi do cilja. Na putu do cilja možemo susresti i neke prepreke ili barijere koje mogu biti vanjske (društvene i prirodne) ili unutarnje (fizički ili psihički nedostatak i sukob motiva). Tek svladavanjem prepreka možemo stići do cilja.

Koji su razlozi nedostatka motivacije?

Ostvarivanje cilja zahtijeva ustrajnost i upornost usprkos teškoćama. Neki od najčešćih razloga zbog kojih odustajemo su:

  • Nedostatak samopouzdanja
  • Strah od (ne)uspjeha
  • Strah od odbacivanja
  • Negativna uvjerenja
  • Nedostatak poticaja
  • Anksioznost
Kako onda ostati motiviran?

Osim dobro postavljenih SMART ciljeva, dobro je osluškivati svoje tijelo jer je ono najbolji kompas koji će ti reći kada na scenu stupa strah, a kada umor. Osluškuj koje potrebe moraš zadovoljiti u određenom trenutku, odnosno što je u tom trenutku za tebe prioritet.

Odredi male korake koji vode do određenog cilja.

Imaj rutinu! Probaj svoje zadatke/korake organizirati prema prioritetu kako bi jasno pratio/la svoj napredak, svoje kretanje k cilju. Neka ti poduzimanje akcije bude rutina! Samo tako ćeš znati što radiš dobro, a što je potrebno doraditi. 

Gledaj širu sliku – nije uvijek lako, ali dok se osjećaš loše jer još nisi ostvario/la cilj, probaj sagledati širu sliku. Zašto je trenutačna situacija takva kakva je i za koje je to dobro? Što u ovom trenutku žrtvuješ za bolje sutra?

Daj si vremena i dopusti si pogrešku: bez pogreške nema učenja. Ona nam omogućava da razumijemo i usvojimo što moramo činiti za postizanje cilja kojeg želimo!

Kako bi ostao/la motiviran/a, radi male ostvarive ciljeve koji će biti dio velikog cilja, budi otvorenog uma i eksperimentiraj – otkrij što ti je korisno i što funkcionira te pronađi što ne funkcionira, a zatim mijenjaj sve dok ne počne funkcionirati! Samo guraj dalje po svom! 😊

Podijeli


O autoru:

Željka Radnić

Psihoterapeutkinja, članica Hrvatske komore psihoterapeuta, zaposlena u Klupku resursa d.o.o.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti