Pobjedu u finalu Ocean Hackathona-a odnijeli su članovi tima dock.me

Uvijek nas veseli poticati i medijski izvještavati o korisnim i zanimljivim projektima, a OH je definitivno jedan od njih.

Naime, u nedjelju se održalo finale Ocean Hackathon-a, kvalitetnog 48-satnog događaja tijekom kojeg su prijavljeni timovi imali jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje.

S obzirom da je jedan od članova žirija bio i naš Toni Trivković, iz prve ruke smo čuli o izvrsnim rješenjima četiri tima, a u neizvjesnoj utrci netko je ipak morao kući odnijeti titulu najboljeg.

Ovog puta žiri je presudio u korist tima dock.me i njihovog sustava za napredno vezivanje u marinama, čiji je glavni cilj olakšati svim korisnicima nautičkih luka rezervaciju veza i učiniti njihovo iskustvo na moru što boljim.

Idejni začetnici ideje bili su suvlasnici Sailboat RC-a Josip Marasović i Zvonko Jelačić koji već 2-3 godine promišljaju o ovoj stvari, budući da imaju dosta iskustva s problematikama koje muče krajnje korisnike svih plovila na moru te posjeduju dublje uvide u funkcioniranje marina.

Tim je činilo sedam svestranih osoba koji su ispoštovali pravi duh Hackathona i nisu se pripremali ranije, već su se doslovno dan prije našli na kavi i raspodijelili zadatke. Nula redaka koda, maksimum truda i odlična organizacija osigurali su im pobjedu i odlazak na finale u Brest, gdje će odmjeriti snage s pobjednicima iz 10 drugih gradova u kojima se natjecanje istovremeno odvijalo.

Razlog sudjelovanja

Cijeli tim složan je oko razloga sudjelovanja – vidjeli su ovo kao izvrsnu priliku za napad na vlastitu viziju, ali i za odgovor na pitanje nose li u sebi dovoljno znanja i gdje ih to može odvesti. Svakako, bitan je i kompetitivni duh te vjera u svoj projekt, a dodatni motiv je bio i put u Brest.

Tehnička implementacija projekta

Od petka do nedjelje radili su na implementaciji prototipa sustava za napredno vezivanje u marinama. Sustav se sastoji od dva rješenja, hardware i software koji tvore funkcionalnu cjelinu.

Iz hardware perspektive koristili su mikrokontroler kojem je primarna funkcija signalizacija o pristizanju broda u marinu, tj. točno na vez.

Software rješenje je web aplikacija koja prima podatak o pristizanju broda te u integraciji s Google mapama prikazuje vez kao slobodan ili zauzet. Uređaj u marini također i svjetlosno signalizira stanje svim novopridošlim plovilima stanje veza.

“Također, istražili smo podatke koji su nam pruženi od strane organizacije OH-a (meteorološki podaci, podaci o plimi i oseki, podaci o gustoći prometa) te našli njihovu potencijalnu buduću primjenu u našem sustavu.”

Njihovo rješenje, kažu pruža puno prednosti skiperima i marinama: vlastito biranje točno željenog veza te njegova brza i jednostavna rezervacija, smanjenje ekološkog onečišćenja minimiziranjem vremena plovidbe unutar i oko marina, nadzor cijele mreže vezova od strane menadžmenta marine, efikasniju alokaciju resursa unutar marine, upravljanje podacima, onemogućavanje sive ekonomije, odabir idealnog veza korištenjem algoritama umjetne inteligencije.

Planovi za dalje?

“Prvi plan je napad na drugo poluvrijeme u Brestu i završnicu događaja.”

Nakon kraćeg odmora napravit će temeljitije razrađen poslovni plan i krenuti u tržišno realiziranje ideje.

Nužno je postaviti dublju strategiju te podjelu zadataka i ciljeva. Neovisno o rezultatu u Francuskoj misle se uhvatiti u borbu s cijelim projektom.

“Svaku prepreku gledamo kao izazov, a realizacija ideje zbog toga brže napreduje i donosi nova poboljšanja koja će na kraju pomoći podignuti efikasnost!”

Split Tech City zajednica navija za ovaj tim i želi im puno sreće i uspjeha u Brestu!

Drugo i treće mjesto natjecanja

Drugo mjesto odnio je tim s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem za komunikaciju podvodnih uređaja i sustava korištenjem vidljivog svjetla i IoT.

Jako zanimljivo rješenje ponudila je simpatična ekipa koja je završila na trećem mjestu, a činili su je: programer, ekonomistica, brodostrojar, morski biolozi, ribari i ekolozi.

Raznolik i novoosnovan tim (ekipa se upoznala tek na samom natjecanju) to nije spriječilo da u samo 48 sati razviju ideju vrijednu trećeg mjesta.

“Naporno smo radili, malo se svađali, skoro se i raspali, ali na kraju došli do zaključka da nas oceani trebaju i da moramo stvoriti rješenje.”

Tako je nastala ideja CBRO-a, kolektora mikroplastike koji koristi obnovljive izvore energije u svrhu očuvanja mora i oceana.

Svjesni su, kažu, da je CBRO za sada samo koncept, ali odlučni su u namjeri da ga realiziraju.

Natjecanje ih je inspiriralo i dalo vjetar u leđa, a iako je posao bio dosta zahtjevan, zadovoljni su i ponosni na učinjeno. Uvažili su kritike i savjete članova žirija, organizatora i drugih sudionika, pa zapravo već i rade na unaprjeđenju koncepta, a putem su došli i do nekih novih ideja za koje vjeruju da će biti uspješne.

Čestitamo svim sudionicima i jedva čekamo vidjeti u kojem će se smjeru nastaviti razvijati!

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)