Pobjednici Smart City Challengea

U sklopu Global Entrepreneurship Weeka, manifestacije koja se održala već treću godinu zaredom na Ekonomskom fakultetu u Splitu, od 17. do 19. studenog, imali smo priliku prisustvovati 24-satnom hackathon natjecanju pod nazivom Smart City Challenge koji se održao u  tvrtki Locastic.

Smart City Challenge natjecanje održano je pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora, Ekonomskog fakulteta u Splitu, Poduzetničkog centra Split, Udruge programera informacijske tehnologije (UPIT) i tvrtke Lilcodelab.

Smart City Hackathon

Sudionici su imali priliku u 24 sata razviti rješenje (prototip) u jednom od zadanih izazova: IoT, pametni domovi i zgrade, pametni prijevoz, pametna proizvodnja, pametni okoliš, pametno zdravlje, pametni građani.

Natjecanje inače ima dvojaki karakter. S jedne strane, pruža priliku timovima da razviju svoju ideju i projekt uz pomoć izvrsnih mentora, a kasnije i kroz podršku Studentskog poduzetničkog inkubatora. S druge strane, omogućuje sudionicima da dodatno razvijaju vještine koje su usvojili tijekom školovanja, te ih usmjerava na daljnje usavršavanje kroz rad na zanimljivim i naprednim projektima. “Želja nam je da se kroz natjecanje ovakvog tipa sudionici upoznaju s temeljnim elementima kulture startupova te da razviju svoj poduzetnički duh, a kako bi lakše uobličili svoje ideje i razvili ih u konkretni projekt.”, kažu organizatori.

Novčani nagradni fond, kojeg je najboljim timovima osigurao i dodijelio Grad Split, je iznosio 20.000,00 kn , te su najbolji timovi ostvarili direktan ulazak u poduzetnički inkubator i mentorsku podršku.

Prva tri tima Smart City Challenge Hackathona

Pobjednički tim “Lumos”  je prezentirao rješenje bežičnog transfera energije u području javne rasvjete kod koje je problem sprovesti strujne kablove. Drugoplasirani tim “OrganoBox” predstavio je model automatiziranog grow box kompleta koji olakšava i ubrzava uzgoj biljaka, u prvom redu presadnica. Na trećem mjestu je završio tim “BikePin” koji je razvio model uređaja za zaštitu bicikla od krađe baziran na NB-IoT tehnologiji. Osim nagrađenih, treba naglasiti da su i ostali timovi uspjeli razviti prototip unutar 24 sata te smo u konkurenciji imali i projekte poput sustava za smanjenje potrošnje ulične rasvjete temeljene na detekciji prometa, sustava za smanjenje troškova odvoza smeća preko detekcije napunjenosti kontejnera, interaktivnu mobilnu aplikaciju za turiste čija je namjena upoznavanje s gradom kroz elemente računalnih igara isl.

Stručni mentori

Natjecateljski timovi su tijekom natjecanja imali dvije mentorske sesije u kojima su kroz razgovor s mentorima dobili korisne savjete vezane za tehničku i poslovnu stranu izvedivosti projekta. Kao mentori su sudjelovali Ivan Blažević (Blazing Edge), Antonio Perić i Marko Maljković (Locastic), Mateo Perak (Profico), Mario Frančešević (SeekandHit), Ivan Blagdan (Convertiv), Vedran Vukotić i Antonio Pavlinović (HR Cloud), Ana Roje Ivančić (Ekobit), Robert Bilić (Croativno), Vanja Perić (Wealth Managment Canada) te Maja Čukušić i Ljiljana Najev Čačija (Ekonomski fakultet Split)

U stručnom žiriju su bili: Đulijano Nola(suosnivač GoHome, CrnoJaje i GammaChefa),  Dario Boras (glavni izvršni direktor, Parklio) i Mladen Šimić (tvrtka Cinnamon).

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.