Ove industrije najbolje prolaze na bavarskom startup tržištu

Prošloga tjedna organizirali smo zanimljivo gostujuće predavanje. Dr. Carsten Rudolph predstavio nam je mogućnosti za dalmatinske osnivače i startupove u Bavarskoj. Bavarska mreža investitora okuplja više od 250 poslovnih anđela i stotinjak institucionalnih investitora poput venture capital fondova. Ključnu ulogu u spajanju tih investitora i mladih tvrtki ima BayStartUp, čiji je čelni čovjek upravo naš gost predavač dr. Carsten Rudolph.

Dr. Rudolph nas je proveo kroz bavarsku startup scenu i dao korisne savjete o tome kako započeti internacionalizaciju startupova ili tvrtki. Do sada je kroz programe BayStartUpa prošlo 400 startupova te 1500 sudionika. Jedan od startupova nama poznatih ovdje u Hrvatskoj koji je prošao kroz njihov program je Flixbus.

Tko, kada i kako treba tražiti prilike u Bavarskoj te što pritom dobiva?

Dr. Rudolph je zapravo savjetovao da je za većinu startupova najbolje krenuti iz zemlje u kojoj jesu. Međutim, pozvao je startupove koji su već razvili svoju ideju da razmotre mogućnosti koje im nudi bavarska mreža investitora. Industrije koje su najzanimljivije bavarskoj startup mreži su: B2B, IoT, medicinske tehnologije, robotika, senzori, zrakoplovno i svemirsko inženjerstvo, poslovni softveri, IT sigurnost itd. Bavarsku smatra idealnom za početak europske strategije startupova iz nekoliko razloga. Jaka pozicija u tehnološkim i B2B rješenjima, najveća koncentracija VC-a na njemačkom tržištu, dobro utemeljen startup ekosustav, samo su neki od razloga zašto je bavarsko tržište idealno. A dobar startup ekosustav leži na nekoliko temelja, velika količina tech parkova i hubova u regiji koji pružaju poslovne prostore za startupove i osnivače, strateška podrška u smislu radionica i treninga, financijska podrška od regionalnih investicijskih fondova, veliki regionalni i internacionalni događaji koji se odvijaju u Bavarskoj a koji startupovima pružaju veliku vidljivost.

Kroz svoj novi program za međunarodne startupove BayStartUp vam u Bavarskoj osigurava besplatni poslovni prostor prva tri mjeseca, savjete za vaš poslovni plan za Bavarsku ali i za cijelo njemačko tržište, pomoć s otvaranjem pravnog subjekta u Bavarskoj ako je potrebno, pristup bavarskom ekosustavu (uključujući i VC fondove), kontakte u bavarskoj industriji, podršku s administrativnim formalnostima. Za više informacija pogledajte web stranicu BayStartUp ili se obratite nama u Split Tech Cityju kako bi vas spojili.

Živahna startup scena u Splitu

Ovo predavanje organizirali smo s Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, a njima je izuzetno drago što su u Splitu uspjeli zainteresirati startupove za predavanje gosta iz Bavarske. “Startup scena u Splitu je vrlo živahna te ima izvrsnih projekata s međunarodnim potencijalom. I dr. Rudolph je ostao oduševljen brojem sudionika i kvalitetnim diskusijama između njega i sudionika. Budući da je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora uključena u razne projekte i inicijative vezane uz startupove u Hrvatskoj, doista se nadamo da ćemo se uskoro ponovo vidjeti u Splitu”, kaže nam Melita Maganić iz Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Prije formalnog predavanja predstavila su nam se i dva lokalna startupa, Mushroom Cups i GammaChef. Stipe Režić predstavio je svoju kavu s gljivama Mushroom Coffee, koja povećava produktivnost i energiju, pojačava kognitivne funkcije, stimulira imunološki sustav, jaki je antioksidans i odličnog je okusa. Đulijano Nola je predstavio GammaChef, kuhinjski uređaj, robot, koji može skuhati bilo koje jelo iz jednog lonca (variva, tjestenine, rižota, gulaše). Dr. Rudolphu su se predstavljeni proizvodi svidjeli, a mi im također želimo puno sreće u daljnjem razvoju.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.